
Ga je een Italiaans diner maken? Dan hoort daar een Italiaans voorgerecht bij. Ter inspiratie delen wij 25 recepten; van klassieke carpaccio tot goedgevulde ravioli. Alle antipasti komen voorbij!
Lees verder na de advertentie
Italiaans voorgerecht
De Italiaanse keuken is bij velen favoriet. Niet zonder reden, want de gerechten zijn zowel makkelijk te maken als onwijs smaakvol. Perfect om te serveren tijdens een etentje dus! Maar bij een hoofdgerecht als risotto of lasagne, hoort natuurlijk ook een Italiaans voorgerecht.
Bestel nu
Foodies Italië€ 7.50- Maak zoete recepten met citroen
- Leer alles over wijnen van de Etna
- Ontvang gratis mini-kaasgids

Recepten voor Italiaanse voorgerechten:
Een Italiaans voorgerecht wordt ook wel antipasti genoemd en dit voorafje is net als bij ons wat lichter dan de rest van de maaltijd. Denk aan bruschetta of hapjes met olijven.
De letterlijke betekenis van antipasti is vóór de pasta en dus is pasta eigenlijk geen Italiaans voorgerecht. Omdat ze de pasta wel voor het hoofdgerecht serveren, komen we er in Nederland wel mee weg om ravioli als voorgerecht te serveren tijdens een Italiaans diner. Kijk dus niet gek op als je deze pastasoort als Italiaans voorgerecht in dit lijstje tegenkomt!

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven
Bij de late middagborrel, als voorgerecht of als hapje op de lange avonden vol goede gesprekken en dito wijn. Met bruschetta zit je altijd goed!

Bruschetta origineel recept
Misschien wel het bekendste Italiaanse voorgerecht: bruschetta met tomaten. Met slechts een beetje olijfolie, zout, peper en basilicum laat jij de groente stralen. De kracht zit ‘m in de eenvoud van het gerecht.

Vitello tonnato
Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Omdat het voorgerecht in een handomdraai op tafel staat, is het de perfecte start van het diner. Niet voor niets is het een echte klassieker.

Gefrituurde gevulde olijven
Als je dan toch olijven aan het bakken bent, frituur er dan ook een paar. Dat is verrassend lekker, zeker als je de gevulde variant gebruikt. Dan hebben ze net wat meer smaak. Kies bijvoorbeeld voor olijven met tonijn of ansjovis.

Garnalen in pittige knoflooktomatensaus
Door de garnalen in tomatensaus te garen worden ze super smaakvol. Daarbij voegen we wat chilivlokken toe voor pit. Hou je niet zo van pittig? Laat dan de chilivlokken achterwege. Hou je juist van pittig? Voeg dan eens een paar druppels tabasco toe aan het recept.

Bruschetta met wittebonenpuree en salie
Een puree van witte bonen? Misschien klinkt het niet direct erg smakelijk, maar geloof ons, dat is het zeker! De tuinbonen geven het geheel net wat meer kleur én smaak, zeker met de verse salie en knoflook erbij.

Artisjokken alla romana
Dit gerecht is een klassieker uit de hoofdstad Rome en zeker het proberen waard. Helaas zijn verse artisjokken in Nederland slecht verkrijgbaar. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan zeker een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee om dit gerecht te maken!

Zuppa di vongole (schelpjessoep met rozemarijn)
Deze schelpjessoep serveer je met geroosterd brood om in de soep te dippen. Je waant je al snel in het Middellandse Zeegebied en dat is precies de bedoeling bij je Italiaans diner.
Foodies favoriet

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Gesmoorde venkel in tomatensaus met olijven
Als drop een groente was, zou het absoluut venkel zijn. Deze groente is een echte smaakmaker in de keuken en is dan ook niet voor niets de ster van dit voorgerecht.

Bruschetta met worst en burrata
Wanneer je deze verleidelijke kaas aan je gerecht toevoegt heb je al snel wat bijzonders op tafel staan. Beleg er een bruschetta mee en combineer het met worst, tomaatjes en wat rucola.

Focaccia barese
Wist je dat ze in Bari de beste focaccia’s bakken? Daarom delen wij het recept uit deze stad. Zo’n enorme plaat tover je zo uit de oven en dan in van die knapperige reepjes snijden. Wel eerlijk delen hè?

Casoncelli alla bresciana
Mamma, che buono! Deze smaakbommetjes uit Brescia bak je in salieboter. Dat kan niet anders dan een succes worden.

Pan di ramerino (rozijnenrozemarijnbroodjes)
In Toscane noemen ze rozemarijn liefkozend ‘ramerino’. Ze zijn er gek op deze broodjes met rozemarijn en rozijnen, die uit middeleeuws Florence stammen. Heerlijk als voorgerecht voor het zware diner.

Bruschetta’s met tuinbonen en geitenkaas
Heb je tuinboontjes over? Daar weten wij ook wel raad mee! Maak deze heerlijke bruschetta met tuinbonen en geitenkaas. Het groen knalt van je bord en daar maak je indruk mee.

Insalata caprese
De salade caprese is gezond, lekker en zo gemaakt. Het perfecte Italiaans voorgerecht als je het ons vraagt. Is er iemand die dit niet lekker vindt?

Focaccia met tomaatjes en olijven
Zelf focaccia maken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Het leuke is dat zodra je de basis onder de knie hebt je volop kan experimenteren met smaakmakers naar keuze. Wat denk jij bijvoorbeeld van tomaatjes en olijven?

Sarde in saor (zoetzure sardines)
Je zal er vast niet gek van op kijken dat ze in de stad van het water gek zijn op vis. Een Italiaanse specialiteit uit de stad Venetië zijn dan ook de zoutzure sardines. Jij maakt ze zelf!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie
Wil je echt starten met een showstopper? Dan doe je er goed aan om deze ravioli op tafel te zetten. Iedereen zal onder de indruk zijn!

Bruschetta met ‘nduja
Wist je dat ‘nduja een pittige Italiaanse worst is? In dit artikel lees je alles over deze delicatesse. De verse worst smaakt erg goed op bruschetta, dat bewijst dit recept wel.

Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter
Heb je de smaak te pakken? Maak er dan ook dit Italiaans voorgerecht mee. Tip: houd tijdens het grillen de schelpen stabiel door ze op een bergje grof zout te zetten.

Carpaccio
Bij dit recept snijd je zelfs het vlees zelf, dus niet stiekem een pakje kant-en-klare carpaccio van de supermarkt kopen. Mocht je het wat lastig vinden, lees dan de tips van de slage voor zelf carpaccio maken.

Komkommercarpaccio met ansjovis- sjalotdressing
Minder traditioneel, maar zó fris; deze carpaccio is superlekker. Het zachte van de labneh past goed bij de zoute ansjovis. Het wordt misschien wel jouw nieuwe favoriet.

Bloedsinaasappelcarpaccio met balsamicodressing
Heel klassiek is het misschien niet, wel erg lekker. De bittere smaak van de bloedsinaasappel wordt door de romige burrata perfect in balans gebracht. Gooi daar nog het zuurtje van de balsamico tegenaan en je gerecht is compleet.

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie
Wil je het helemaal makkelijk maken? Ga dan voor een kant-en-klare tapenade, roerbak de cantharellen, gril de broodjes en je bent klaar om aan tafel te gaan.

Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella
Wil je optimaal resultaat, maar minimale inspanning? Dan is dit recept iets voor jou. Deze spiesjes staan niet alleen feestelijk maar zijn ook nog eens lekker en gezond.

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven
Met kaas zit je wat ons betreft altijd goed, zeker in combinatie met gebakken olijven. Voor deze bruschetta maken we een crème van Parmezaanse kaas. Schenk de wijn maar alvast in, je hebt namelijk maar zo’n 25 minuten nodig voor dit recept.
Ingrediënten
- 1 ciabatta (in plakken van 2 cm dik)
- 2 el extra vierge olijfolie (+ extra )
- zout en versgemalen peper
- 60 g parmezaan (geraspte)
- 200 g mascarpone
- gedroogde oregano
- 150 g gemengde olijven (zonder pit)
- parmezaansnippers (voor de garnering)
- 0,5 citroen (geraspte schil)
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Leg de plakjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedruip met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak he brood in ca. 12 minuten krokant in de oven.
Meng intussen de geraspte parmezaan met de mascarpone, 1 el olijfolie, de oregano en zout en peper naar smaak. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de olijven kort aan.
Bestrijk de plakken brood met de parmezaancrème en beleg met de olijven. Maak af met de parmezaansnippers, wat versgemalen peper en de citroenschil. Bedruppel met wat extra olie en serveer.
Receptuur: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Foodstyling: Alexandra Hereijgers
Onze tips

Dit is het verschil tussen groene en zwarte olijven

3x bruschetta: voor bij de Italiaanse borrel

Dit is het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

Salades samenstellen in vijf simpele stappen

Dinner party: de beste tips om zelf een etentje te organiseren

Balsamicoazijn: dit zijn de verschillende soorten balsamico

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.