Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
recepten met tonijn: vitello tonnato

Italiaans voorgerecht: 25x recept ideeën

Advertentie

Ga je een Italiaans diner maken? Dan hoort daar een Italiaans voorgerecht bij. Ter inspiratie delen wij 25 recepten; van klassieke carpaccio tot goedgevulde ravioli. Alle antipasti komen voorbij!

Italiaans voorgerecht

De Italiaanse keuken is bij velen favoriet. Niet zonder reden, want de gerechten zijn zowel makkelijk te maken als onwijs smaakvol. Perfect om te serveren tijdens een etentje dus! Maar bij een hoofdgerecht als risotto of lasagne, hoort natuurlijk ook een Italiaans voorgerecht.

Een Italiaans voorgerecht wordt ook wel antipasti genoemd en dit voorafje is net als bij ons wat lichter dan de rest van de maaltijd. Denk aan bruschetta of hapjes met olijven.

De letterlijke betekenis van antipasti is vóór de pasta en dus is pasta eigenlijk geen Italiaans voorgerecht. Omdat ze de pasta wel voor het hoofdgerecht serveren, komen we er in Nederland wel mee weg om ravioli als voorgerecht te serveren tijdens een Italiaans diner. Kijk dus niet gek op als je deze pastasoort als Italiaans voorgerecht in dit lijstje tegenkomt!

Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Cover voor

Bruschetta

Misschien wel het bekendste Italiaanse voorgerecht: bruschetta met tomaten. Met slechts een beetje olijfolie, zout, peper en basilicum laat jij de groente stralen. De kracht zit ‘m in de eenvoud van het gerecht.

Naar het recept
Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven

Bruschetta met parmezaancrème en gebakken olijven

Wil je een net wat specialer Italiaans voorgerecht? Beleg het broodje dan met parmazaancrème en gebakken olijven. Schenk de wijn maar alvast in, je hebt namelijk maar zo’n 25 minuten nodig voor dit recept.

Naar het recept
Gefrituurde gevulde olijven

Gefrituurde gevulde olijven

Als je dan toch olijven aan het bakken bent, frituur er dan ook een paar. Dat is verrassend lekker, zeker als je de gevulde variant gebruikt. Dan hebben ze net wat meer smaak. Kies bijvoorbeeld voor olijven met tonijn of ansjovis.

Naar het recept
recepten met tomate frito

Garnalen in pittige knoflooktomatensaus

Door de garnalen in tomatensaus te garen worden ze super smaakvol. Daarbij voegen we wat chilivlokken toe voor pit. Hou je niet zo van pittig? Laat dan de chilivlokken achterwege. Hou je juist van pittig? Voeg dan eens een paar druppels tabasco toe aan het recept.

Naar het recept
Bruschetta met wittebonenpuree en salie

Bruschetta met wittebonenpuree en salie

Een puree van witte bonen? Misschien klinkt het niet direct erg smakelijk, maar geloof ons, dat is het zeker! De tuinbonen geven het geheel net wat meer kleur én smaak, zeker met de verse salie en knoflook erbij.

Naar het recept
Artisjokken alla romana

Artisjokken alla romana

Dit gerecht is een klassieker uit de hoofdstad Rome en zeker het proberen waard. Helaas zijn verse artisjokken in Nederland slecht verkrijgbaar. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan zeker een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee om dit gerecht te maken!

Naar het recept
Zuppa di vongole (schelpjessoep met rozemarijn)

Zuppa di vongole (schelpjessoep met rozemarijn)

Deze schelpjessoep serveer je met geroosterd brood om in de soep te dippen. Je waant je al snel in het Middellandse Zeegebied en dat is precies de bedoeling bij je Italiaans diner.

Naar het recept
Gesmoorde venkel in tomatensaus met olijven

Gesmoorde venkel in tomatensaus met olijven

Als drop een groente was, zou het absoluut venkel zijn. Deze groente is een echte smaakmaker in de keuken en is dan ook niet voor niets de ster van dit voorgerecht.

Naar het recept
Bruschetta met worst en burrata

Bruschetta met worst en burrata

Wanneer je deze verleidelijke kaas aan je gerecht toevoegt heb je al snel wat bijzonders op tafel staan. Beleg er een bruschetta mee en combineer het met worst, tomaatjes en wat rucola.

Naar het recept
recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Omdat het voorgerecht in een handomdraai op tafel staat, is het de perfecte start van het diner. Niet voor niets is het een echte klassieker.

Naar het recept
focaccia

Focaccia barese

Wist je dat ze in Bari de beste focaccia’s bakken? Daarom delen wij het recept uit deze stad. Zo’n enorme plaat tover je zo uit de oven en dan in van die knapperige reepjes snijden. Wel eerlijk delen hè?

Naar het recept
Casoncelli alla bresciana

Casoncelli alla bresciana

Mamma, che buono! Deze smaakbommetjes uit Brescia bak je in salieboter. Dat kan niet anders dan een succes worden.

Naar het recept
Pan di ramerino (rozijnenrozemarijnbroodjes)

Pan di ramerino (rozijnenrozemarijnbroodjes)

In Toscane noemen ze rozemarijn liefkozend ‘ramerino’. Ze zijn er gek op deze broodjes met rozemarijn en rozijnen, die uit middeleeuws Florence stammen. Heerlijk als voorgerecht voor het zware diner.

Naar het recept
bruschetta

Bruschetta’s met tuinbonen en geitenkaas

Heb je tuinboontjes over? Daar weten wij ook wel raad mee! Maak deze heerlijke bruschetta met tuinbonen en geitenkaas. Het groen knalt van je bord en daar maak je indruk mee.

Naar het recept
Insalata caprese

Insalata caprese

De salade caprese is gezond, lekker en zo gemaakt. Het perfecte Italiaans voorgerecht als je het ons vraagt. Is er iemand die dit niet lekker vindt?

Naar het recept
Focaccia met tomaatjes en olijven

Focaccia met tomaatjes en olijven

Zelf focaccia maken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Het leuke is dat zodra je de basis onder de knie hebt je volop kan experimenteren met smaakmakers naar keuze. Wat denk jij bijvoorbeeld van tomaatjes en olijven?

Naar het recept
Sarde in saor

Sarde in saor (zoetzure sardines)

Je zal er vast niet gek van op kijken dat ze in de stad van het water gek zijn op vis. Een Italiaanse specialiteit uit de stad Venetië zijn dan ook de zoutzure sardines. Jij maakt ze zelf!

Naar het recept
Ravioli met eidooier en 'nduja

Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

Wil je echt starten met een showstopper? Dan doe je er goed aan om deze ravioli op tafel te zetten. Iedereen zal onder de indruk zijn!

Naar het recept
Bruschetta met ‘nduja

Bruschetta met ‘nduja

Wist je dat ‘nduja een pittige Italiaanse worst is? In dit artikel lees je alles over deze delicatesse. De verse worst smaakt erg goed op bruschetta, dat bewijst dit recept wel.

Naar het recept
Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter

Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter

Heb je de smaak te pakken? Maak er dan ook dit Italiaans voorgerecht mee. Tip: houd tijdens het grillen de schelpen stabiel door ze op een bergje grof zout te zetten.

Naar het recept
Carpaccio

Carpaccio

Bij dit recept snijd je zelfs het vlees zelf, dus niet stiekem een pakje kant-en-klare carpaccio van de supermarkt kopen. Mocht je het wat lastig vinden, lees dan de tips van de slage voor zelf carpaccio maken.

Naar het recept
Komkommercarpaccio met ansjovis- sjalotdressing

Komkommercarpaccio met ansjovis- sjalotdressing

Minder traditioneel, maar zó fris; deze carpaccio is superlekker. Het zachte van de labneh past goed bij de zoute ansjovis. Het wordt misschien wel jouw nieuwe favoriet.

Naar het recept
Bloedsinaasappelcarpaccio met balsamicodressing

Bloedsinaasappelcarpaccio met balsamicodressing

Heel klassiek is het misschien niet, wel erg lekker. De bittere smaak van de bloedsinaasappel wordt door de romige burrata perfect in balans gebracht. Gooi daar nog het zuurtje van de balsamico tegenaan en je gerecht is compleet.

Naar het recept
kerst voorgerechten

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

Wil je het helemaal makkelijk maken? Ga dan voor een kant-en-klare tapenade, roerbak de cantharellen, gril de broodjes en je bent klaar om aan tafel te gaan.

Naar het recept
Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella

Spiesjes met gemarineerde courgette en mozzarella

Wil je optimaal resultaat, maar minimale inspanning? Dan is dit recept iets voor jou. Deze spiesjes staan niet alleen feestelijk maar zijn ook nog eens lekker en gezond.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!