Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
verschil tussen groene en zwarte olijven

Dit is het verschil tussen groene en zwarte olijven

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kun je er ook niet van afblijven als er olijven op tafel verschijnen? Gevuld met knoflook, gemarineerd in olie of met verse tuinkruiden; wij smullen ervan. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen groene en zwarte olijven?

Verschil tussen groene en zwarte olijven

Vaak staat er al een bakje olijven op tafel terwijl jij nog aandachtig de menukaart bekijkt in een restaurant, of zet je ze zelf op de borrelplank thuis. Olijven zijn ontzettend populair, je kunt ze dan ook kopen in alle vormen en maten en in diverse smaken. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen groene en zwarte olijven? Wij leggen het uit!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, weetjes & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Olijfboom

We leggen je eerst uit wat olijven eigenlijk zijn. Officieel zijn het vruchten. Ze groeien aan olijfbomen en vallen onder de steenfruit, net zoals perziken en kersen bijvoorbeeld. De meeste olijven worden gebruikt voor de productie van olijfolie en groeien rondom de Middellandse Zee. Zelf olijven kweken? Dan moet je geduld hebben, een olijfboom geeft namelijk pas na vijf jaar vruchten.

Ondanks dat veel mensen denken dat groene en zwarte olijven aan verschillende olijfbomen groeien is dit niet waar. Er is namelijk maar één soort olijfboom die eetbare olijven produceert, dat is de Olea Europaea. Maar goed, wat is dan het verschil tussen groene en zwarte olijven?

Verschil tussen groene en zwarte olijven

Het verschil tussen groene en zwarte olijven

Als je ze allebei weleens hebt geproefd weet je dat ze anders smaken. Groene olijven smaken vaak net iets bitterder dan zwarte olijven, maar combineren perfect met andere smaken zoals knoflook. Zwarte olijven zijn vaak iets zachter en zoeter, daarnaast is de smaak wat meer uitgesproken. Hoe dat komt is simpel uit te leggen, eigenlijk zijn groene olijven onrijpe vruchten van de olijfboom. Pas als de vrucht volledig rijp is ontstaat een zwarte olijf.

Groene olijven zijn dus nog onrijp en worden vaak al in september of oktober geplukt. Voor je ze kunt eten worden ze meermaals gespoeld en een tijdje gepekeld. Zwarte olijven worden pas een paar maanden later geplukt. Ondanks dat de naam een gitzwarte kleur doet vermoeden zijn de olijven eigen dieppaars of donkerbruin als ze geplukt worden. Kort samengevat; groene olijven zijn de onrijpe vruchten en zwarte olijven de rijpe vruchten van een olijfboom.

Groene olijven zwart kleuren

Overigens zijn niet alle zwarte olijven die als zodanig verkocht worden ook daadwerkelijk zwarte olijven. Sommige fabrikanten hebben namelijk niet het geduld om olijven langer te laten hangen aan de bomen zodat ze zwart worden. Doormiddel van een chemisch proces (oxidatie) met bijtende soda en extra zuurstof kleuren groene olijven vanzelf zwart. Hoe je het verschil herkent? Deze “nep” zwarte olijven zijn vaak fonkelend en glad, net als groene olijven. Terwijl “echte” zwarte olijven eigenlijk wat zachter en rimpeliger horen te zijn dan de groene variant.

Recepten met olijven:

Trek gekregen? Dat snappen we! Duik snel de keuken in met onze favoriete recepten met olijven!

Recepten voor ravioli: ravioli met ricottavulling, courgette en beurre noisette met olijven

Ravioli met ricottavulling, courgette en beurre noisette met olijven

De naam van het recept is een mondvol, maar dat neemt niet weg dat het ontzettend lekker is. Zeker door de toevoeging van de wat zoetere zwarte olijven. Probeer maar eens uit.

Naar het recept
Oven-paella met paprika, doperwten en olijven

Oven-paella met paprika, doperwten en olijven

Voor dit recept kiezen we groene olijven, door ze namelijk mee te garen in de oven maakt de wat bittere smaak plaats voor een mooie diepe smaak die goed past bij de overige ingrediënten.

Naar het recept
Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

Gefrituurde olijven met kappertjesmayonaise

Olijven frituren? Jazeker! Het krokante jasje maakt ze nóg lekkerder, en dan hebben we nog niets gezegd over de geweldige kappertjesmayonaise. Dit is gegarandeerd de nieuwe hit bij de eerstvolgende vrijmibo.

Naar het recept
Italiaanse Lamsstoof olijven en krieltjes 03

Lamsstoof met olijven, rozemarijn en ingelegde citroen

Voor dit recept gebruiken we zowel groene als zwarte olijven. De smaken combineren perfect in deze lamsstoof met rozemarijn en ingelegde citroen. Door de frisse tonen is deze stoof het hele jaar door lekker, niet alleen in de winter.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!