Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
seizoensgroenten maart

Aha! Dit is het verschil tussen gele, groene en rode paprika’s

Advertentie

We kennen allemaal het welbekende stoplicht; één groene, één oranje en één rode paprika samen in een zakkie. Maar is de kleur eigenlijk het enige verschil tussen deze paprika's? Of verschillen ze ook qua smaak en prijs? Wij zochten het voor je uit!

Verschil paprika’s

In de supermarkt liggen vaak vier verschillende kleuren paprika’s: rood, geel, oranje en groen. Deze vier varianten behoren tot dezelfde familie en zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant Capsicum annuum. Alle vier de kleuren paprika’s behoren dus tot dezelfde soort. Maar waarom verschillen ze dan van kleur? Dit verschil zit ‘m in de tijd die de groente krijgt om te rijpen. Zo heeft een onrijpe paprika een groene kleur. Hoe langer de paprika rijpt, hoe roder de kleur wordt. Paprika’s rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika’s het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil paprika’s in prijs

De paprika’s die het langste tijd nodig hebben om te rijpen, zijn logischerwijs ook iets prijziger. Want tijd is geld. Daarom zijn rode paprika’s vaak net iets duurder dan de andere kleuren.

Verschil paprika’s in vitamines

Naast de kleur, smaak en prijs verschillen paprika’s ook qua voedingsstoffen. Zo bevatten de vier kleuren paprika’s ieder ook andere vitamines. Omdat de groene variant het minst rijp is, bevat deze ook de minste voedingsstoffen. De rode variant wordt als laatste geplukt en heeft daarom ook de meeste tijd gehad om voedingsstoffen aan te maken. Een rode paprika bevat dan ook twee keer zo veel vitamine C en ruim drie keer zo veel vitamine E als een groene paprika. Daarentegen bevat de onrijpe groene paprika wel weer meer vitamine K en vezels. Wil je voor de gulden middenweg gaan? Kies dan een gele of oranje paprika.

Recepten met verschillende paprika’s

Of je nu kiest voor rood, geel, oranje of groen: met paprika kun je alle kanten op. De keuze is aan jou!

Geroosterde paprika’s met olijven en geitenkaas

Geroosterde paprika’s met olijven en geitenkaas

Of je nu voor een zoete rode paprika gaat of voor de ietwat bittere groene variant, met dit gerecht krijgt elke doordeweekse avond een vakantietintje. Probeer nu deze geroosterde paprika’s met olijven en geitenkaas!

Naar het recept
paprika's

Piemontese paprika’s

Dit recept komt oorspronkelijk uit de regio Piemonte, gelegen in het noorden van Italië. Naar klassiek recept maken wij de paprika’s klaar met ansjovis, knoflook en tomaat. De twee kleuren paprika (geel en rood) zorgen voor een heerlijke afwisseling in smaak.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!