Advertentie
Verschil paprika’s
In de supermarkt liggen vaak vier verschillende kleuren paprika’s: rood, geel, oranje en groen. Deze vier varianten behoren tot dezelfde familie en zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant Capsicum annuum. Alle vier de kleuren paprika’s behoren dus tot dezelfde soort. Maar waarom verschillen ze dan van kleur? Dit verschil zit ‘m in de tijd die de groente krijgt om te rijpen. Zo heeft een onrijpe paprika een groene kleur. Hoe langer de paprika rijpt, hoe roder de kleur wordt. Paprika’s rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika’s het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Verschil paprika’s in prijs
De paprika’s die het langste tijd nodig hebben om te rijpen, zijn logischerwijs ook iets prijziger. Want tijd is geld. Daarom zijn rode paprika’s vaak net iets duurder dan de andere kleuren.
Verschil paprika’s in vitamines
Naast de kleur, smaak en prijs verschillen paprika’s ook qua voedingsstoffen. Zo bevatten de vier kleuren paprika’s ieder ook andere vitamines. Omdat de groene variant het minst rijp is, bevat deze ook de minste voedingsstoffen. De rode variant wordt als laatste geplukt en heeft daarom ook de meeste tijd gehad om voedingsstoffen aan te maken. Een rode paprika bevat dan ook twee keer zo veel vitamine C en ruim drie keer zo veel vitamine E als een groene paprika. Daarentegen bevat de onrijpe groene paprika wel weer meer vitamine K en vezels. Wil je voor de gulden middenweg gaan? Kies dan een gele of oranje paprika.
Recepten met verschillende paprika’s
Of je nu kiest voor rood, geel, oranje of groen: met paprika kun je alle kanten op. De keuze is aan jou!
Geroosterde paprika’s met olijven en geitenkaas
Of je nu voor een zoete rode paprika gaat of voor de ietwat bittere groene variant, met dit gerecht krijgt elke doordeweekse avond een vakantietintje. Probeer nu deze geroosterde paprika’s met olijven en geitenkaas!
Piemontese paprika’s
Dit recept komt oorspronkelijk uit de regio Piemonte, gelegen in het noorden van Italië. Naar klassiek recept maken wij de paprika’s klaar met ansjovis, knoflook en tomaat. De twee kleuren paprika (geel en rood) zorgen voor een heerlijke afwisseling in smaak.
Lees ook:
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.