
Spruitjes
Lees verder na de advertentie
Spruitjes koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je spruitjes koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om alles te leren over het koken van spruitjes!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Hoe lang moeten spruitjes koken?
Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘Hoelang moeten spruitjes koken?’. Want alleen zo weet je hoe je het beste spruiten kan bereiden. Hoelang je de spruiten moet koken, is afhankelijk van de grootte.
Gemiddeld gezien kan je een kooktijd van ongeveer tien tot twaalf minuten aanhouden. Kook ze vooral niet te lang, dan krijg je die bekende spruitjeslucht waar de meeste mensen zo van gruwelen. Wil je dit voorkomen? Voeg dan een scheutje melk aan het kookwater toe. Dat neutraliseert de geur.
Spruiten koken
- Voor het koken van spruiten, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook.
- In de tussentijd kan je de groente schoonmaken. Snijd hiervoor het onderste gedeelte af, verwijder de buitenste blaadjes en spoel het geheel onder stromend water schoon.
- Je kunt ze vervolgens in hun geheel aan de pan toevoegen of doormidden of in kwarten snijden. Houd wel in gedachten: hoe kleiner, hoe korter de kooktijd.
- Laat de spruiten ongeveer tien tot twaalf minuten koken. Ze zijn gaar wanneer je er moeiteloos met een vork of mes in kan prikken.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Spruitjes bereiden
Veel mensen lusten geen spruitjes omdat ze de groenten alleen te ver doorgekookt kennen. Maar wist je dat je veel meer met spruitjes kan? Roerbakken, stoven en stomen bijvoorbeeld! Hierdoor krijgen ze net een andere smaak en worden de spruiten minder bitter.
Hiervoor kan je dezelfde kooktijd van circa tien minuten tot een kwartier aanhouden; houd de spruiten wel goed in de gaten. Wil je weten of ze gaar zijn? Prik er dan met een vork in.
Recepten met spruitjes
Spruiten zijn een echte wintergroente en ontzettend veelzijdig. Je kunt ze toevoegen aan een stamppot, soep of stoofgerecht. Kun je wel wat inspiratie gebruiken?

Deze spruitjes recepten lust iedereen

Dit zijn de lekkerste vegetarische recepten met spruitjes
Lees ook:
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



