Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook

Deze 5 spruitjes recepten lust iedereen

Advertentie

De een is er dol op, de ander gruwelt ervan. Spruitjes hebben soms een licht-bittere smaak waar niet iedereen even gek op is. Maar door spruitjes op de juiste manier te bereiden, lust iedereen ze. Probeer deze recepten met spruitjes maar eens!

Spruitjes recepten

Lust jij geen spruitjes? Probeer de vitaminebommetjes dan eens op een andere manier te bereiden dan je gewend bent. Spruiten krijgen namelijk een bittere smaak wanneer je ze te lang kookt.

Wanneer je ze op een andere manier bereidt, zullen ze heel anders smaken. Wat denk je bijvoorbeeld van spruiten roosteren of karamelliseren? Deze heerlijke recepten met spruitjes laten je zien hoe je dat doet.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spruitjes te bitter?

Spruitjes bitter? Niet wanneer je ze goed kookt! Om ervoor te zorgen dat spruitjes niet bitter gaan smaken, moet je ze vooral niet te lang koken. De kooktijd van spruitjes komt dus vrij precies. Wanneer je ze tien tot twaalf minuten kookt, beloven we je dat je ze lust!

Recepten met spruitjes:

Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes miljuschka

Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes

Volgens Miljuschka doet pasta doet het altijd goed, zowel bij kinderen als volwassenen. Ze deelt haar recept met ons en vertelt: “Wees niet bang dat moeilijke eters de spruitjes in deze pasta niet lusten, door ze te karamelliseren worden ze superlekker en minder bitter.”

Naar het recept
Geroosterde chaigroenten

Geroosterde chaigroenten

Bij veel mensen favoriet; chai thee. Maar wist je dat deze thee niet alleen lekker is om te drinken maar ook als kruidenmengsel bij je groenten? Je maakt niemand wijs dat je deze spruitje niet lust.

Naar het recept
Mini-tarte tatin van spruitjes

Mini-tarte tatin van spruitjes

Wanneer je spruitjes karamelliseert worden ze heerlijk zoet en zeker niet bitter. Met een dakje van bladerdeeg is het een gerecht waar je iedereen blij mee maakt. Wedden dat je dit heerlijke taartje lust?

Naar het recept
Gebakken spruitjes met ‘nduja

Gebakken spruitjes met ‘nduja

Spruitjes gecombineerd met de pittige, smeuïge ‘nduja zorgen voor een smaakvolle en hartige twist.

Naar het recept
Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook

Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook

Wanneer je spruitjes roostert, krijgen ze een compleet andere smaak. Niet bitter en muf maar knapperig en smaakvol. Je kunt ze in de oven roosteren of nog makkelijker: in de airfryer. Wil je dat laatste proberen? Stel dan de airfryer in op 160°C en rooster ze een kwartier.

Naar het recept

Ons favoriete spruitjes recept:

redactiefavoriet
Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes miljuschka

Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes

Volgens Miljuschka doet pasta doet het altijd goed, zowel bij kinderen als volwassenen. Ze deelt haar recept met ons en vertelt: “Wees niet bang dat moeilijke eters de spruitjes in deze pasta niet lusten, door ze te karamelliseren worden ze superlekker en minder bitter.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

500 g spaghetti
4 el olijfolie
3 teentjes knoflook
1⁄4 tl chilivlokken
350 g spruitjes
rasp en sap van 1 citroen
30 g Parmezaanse kaas

Voor de pangrattato

3 sneetjes zuurdesembrood
5 el olijfolie
15 g rozemarijn

Bereiding

  1. Kook de spaghetti al dente in een grote pan met gezouten water. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Halveer de spruiten. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.

  2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de knoflook en chilivlokken in een paar minuten lichtbruin.

  3. Voeg de spruitjes toe en karamelliseer in ongeveer 10 minuten. Voeg citroenrasp en sap toe en een flinke van het pastawater en meng goed door.

  4. Maak ondertussen de de pangratatto. Hak het zuurdesembrood grof. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak het brood met de rozemarijn goudbruin en krokant.

  5. Schep met een keukentang de spaghetti in de pan. Zet het vuur hoog en schep de pasta door de spruitjes. Breng op smaak met zout en veel peper. Verdeel de spaghetti over de borden en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!