
Met groente kun je alle kanten op. Koken, stomen, wokken óf roosteren in de oven. Van dat laatste zijn wij misschien nog wel de grootste fan. Een lading groente op een bakplaat en hup, de oven in. Hier vind je daarom de lekkerste recepten voor groente uit de oven.
Lees verder na de advertentie
Groente uit de oven
Heb je restjes groente over? Of wil je een gezonde maaltijd op tafel zetten, maar heb je nog heel veel andere dingen te doen? Dan biedt de oven de uitkomst! Want groente uit de oven zet je snel en eenvoudig op tafel. Snijd de groente in grove stukken, verspreid ze op een bakplaat met olie en wat kruiden erover en schuif de bakplaat de oven in.
Met wat geroosterd brood, pasta of couscous zet je zo een gezond maaltje op tafel. Daarom hebben wij de lekkerste recepten voor groente uit de oven voor je verzameld. Zo kun je meteen aan de slag!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Groente uit de oven recepten:

Gemarineerde gegrilde halloumi met geroosterde groenten
In een burger, aan een spies en zelfs in loempia’s. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner.

Gegrilde groenten met artisjokken en olijven
Een Italiaans feestje, deze ovenschaal vol gegrilde groente met artisjok, olijven en parmezaan. Lekker met een stuk ciabatta!

Geroosterde groenten met currydressing
Met groente uit de oven kun je ook heel goed op de Indiase toer. Rooster ze even en drizzle er deze currydressing over. Succes gegarandeerd!

Geglaceerde groenten en druiven met granaatappelmelasse
Zin in zoet? In dit recept glaceer je de groenten met olie en een zoete dressing, waarmee je ze dus een mooi glanzend laagje geeft. De druiven maken het geheel helemaal af.

Gegrilde groenten met misoboter en romige puree
Heb je moeite met genoeg groente binnen krijgen? Dan hebben wij de oplossing. Serveer je geroosterde groente eens met wat opgeklopte misoboter. Zo word je instant groente-fan!

Geroosterde chaigroenten
Bij veel mensen favoriet: chai thee. Maar wist je dat deze thee niet alleen lekker is om te drinken maar ook als kruidenmengsel bij je groenten?

Bladerdeegtaart met geroosterde groenten, roomkaas en salsa verde
Wat dacht je van deze bladerdeegtaart? Met de geroosterde groenten kun je lekker variëren; maak dit recept eens met geroosterde pastinaak, pompoen of venkel! Lekker met roomkaas en salsa verde.

Geroosterde citrus-honinghalloumi met aardappeltjes en venkel
De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken, probeer maar eens!

Gevulde courgette caprese met pesto
Tomaat, basilicum, mozzarella en pesto, een heerlijke combinatie die het dan ook super goed doet als vulling voor deze courgette caprese van Brenda Kookt.
Meer inspiratie? Lees ook:
Ons favoriete recept voor groente uit de oven:

Gemarineerde gegrilde halloumi met geroosterde groenten
In een burger, aan een spies en zelfs in loempia’s. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner.
Ingrediënten
- 1 blok halloumi (van 225 g – in 2 dikke plakken)
- 1 courgette (in 2 plakken van 1 cm)
- 1 gele paprika (in stukken van 4 cm)
- 1 rode paprika (in stukken van 4 cm)
- 1 rode ui (in partjes)
- 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- 2 el olie
- zout en peper
- 2 takjes munt (alleen de grof gehakte blaadjes)
- 0.5 Turks brood
De marinade
- 2 takjes oregano (alleen de blaadjes)
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- 1 takje rozemarijn (alleen de naaldjes)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 5 el milde olijfolie
- 2 el limoensap
- zout en peper (evt. versgemalen peper)
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 180°C). Hak voor de marinade de kruiden fijn, meng ze in een kommetje met de knoflook en roer de olie en het limoensap erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de marinade over de plakken halloumi en laat minstens 5 minuten marineren.
Doe de courgette, de paprika’s en de rode ui samen met de knoflook in een ovenschaal. Voeg 2 el olie toe, bestrooi met zout en peper en hussel goed door elkaar. Rooster de groenten ca. 25 minuten tot ze zacht zijn.
Verhit een grillpan op hoog vuur en gril er de gemarineerde halloumi aan beide kanten ca. 2 minuten in tot er mooie grillstrepen ontstaan. Schep de gebakken groenten op een bord en leg de gegrilde halloumi erbij. Garneer met verse munt en serveer er Turks brood bij.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Onze tips

13x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet

10x de beste keukenhacks die je écht moet kennen

15x de beste recepten met bloemkool

Dit zijn de lekkerste courgettesoep recepten

6x de lekkerste puree met of zonder aardappel

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten

Dit zijn de lekkerste paastoetjes ooit

Paastaart maken: zo wordt jouw taart de lekkerste
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?