Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
keukenhacks

10x de beste keukenhacks die je écht moet kennen

Advertentie

Wij houden van koken en alles wat daarbij hoort! Maar waarom uren in de keuken staan als het veel makkelijker kan? Tijd om 10x de beste keukenhacks met je te delen waarmee je veel tijd én energie bespaart.

1. Perfecte wedges

Dit is de eerste van alle keukenhacks die je moet kennen. In één vloeiende beweging perfecte aardappelpartjes snijden? Dit doe je niet met een mes maar met een appelsnijder. Boen de aardappel schoon en snijd hem met de appelsnijder zoals je dit met een appel zou doen, en klaar ben je. Lees snel verder voor de andere keukenhacks!

Wil je iedere week de handigste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

2. Keukenhacks voor mooie punten

Wil je je taart makkelijk in mooie, symmetrische punten snijden? Dit gaat met een stuk flosdraad veel makkelijker dan met een mes. Span een stukje flosdraad diagonaal boven de taart en snijd de taart in één keer van boven naar beneden helemaal door. Herhaal om de hele taart in mooie punten te snijden. Je kunt flosdraad ook gebruiken om cake of een cakerol in mooie plakjes te snijden of zelfs om taarten horizontaal in lagen te snijden. Gebruik wel een flosdraad zonder smaakje, anders kan je chocotaart als een After Eight gaan smaken.

3. Overkoken voorkomen

Je kent het wel, zodra je pasta begint te koken, gaat het water ineens heel hard borrelen en als je er niet snel bij bent, loopt het schuim de pan uit. Terwijl je dit met een hele simpele truc kunt voorkomen! Leg de volgende keer een houten pollepel dwars over de pan met kokende pasta. Dit houdt het kokende water tegen, waardoor het niet uit de pan kan lopen. Handig!

Keukenhacks: pasta koken

4. Kruiden op voorraad

Ben je zo iemand die altijd zo’n zielig, verwelkt bosje kruiden in de groentelade heeft liggen, niet echt goed meer maar zonde om weg te gooien? Met onze truc kun je je kruiden langer bewaren en zorg je er bovendien voor dat je ze de volgende keer makkelijk kunt gebruiken. Hiervoor heb je alleen een ijsblokjesvorm, olijfolie en uiteraard kruiden nodig. Hak de kruiden fijn en vul de ijsblokjesvorm ermee. Giet er een laagje olie overheen en zet de vorm in de vriezer. Op deze manier zijn je kruiden wel 3 maanden houdbaar. De blokjes met kruiden zijn ideaal om te gebruiken in pasta’s, soepen en sauzen.

Lees ook: Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven

5. Boter snel op kamertemperatuur

Als je spontaan je favoriete cake wil bakken, kan een harde blok boter een spelbreker zijn wanneer het recept juist om lekker zachte boter vraagt. Want hoe krijg je harde boter snel op kamertemperatuur? Wat normaal gesproken zeker een uur of twee duurt, lukt je met onze simpele keukenhack binnen 5 minuten! Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een glas goed te verwarmen. Vul hiervoor een glas met heet water en laat even staan of verwarm een glas water 1 minuut in de magnetron. Giet het water weg, droog het glas en zet hem ondersteboven over het stuk boter dat je zacht wil krijgen. Door de dampende stoom zal de boter zacht worden zonder te smelten. Vijf minuten wachten en je kunt aan de bak!

Keukenhack: boter op temperatuur

6. Eierschaal uitvissen

Altijd vervelend wanneer je eieren breekt en ziet dat er stukjes eierschaal achter zijn gebleven. Ten eerste is het aan te raden om eieren altijd in een aparte kom te breken voor je ze aan de pan of beslagkom toevoegt. Zo kun je de stukjes eierschaal makkelijker spotten en verwijderen. Het verwijderen is vervolgens zo makkelijk nog niet, het stukje eierschaal lijkt wel te willen ontsnappen wanneer je het pakken wil. Je kunt het beste een stuk eierschaal gebruiken om de kleine stukjes eruit te vissen. Als je je vingers wilt gebruiken, maak ze dan eerst goed nat onder koud water, dan blijft zelfs het kleinste stukje gelijk aan je vingers kleven.

7. Eieren pellen

Op zoek naar de snelste manier om eieren te pellen? Zoek niet verder, want wij hebben ‘m voor je! Laat het ei direct na het koken goed schrikken in een badje van ijskoud water. Doe het ei vervolgens in een glazen potje voor de helft gevuld met water, sluit af met een deksel en schud goed. Voilà, een perfect gepeld eitje!

8. Fruit invriezen

Heb je in de zomer fruit zoals aardbeien, frambozen of bramen over? Verdeel de gewassen en goed uitgelekte vruchten in een enkele laag over een plank of schaal en zet in de vriezer. Na ongeveer 1 uur kun je de vruchten in een bakje of diepvrieszak doen, zonder dat ze aan elkaar plakken en kun je ze in de diepvries wel 6 maanden bewaren. Gebruik het bevroren fruit bijvoorbeeld in plaats van ijsblokjes in je favoriete drankje. Cheers!

Lees ook: Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?

bevroren fruit gezond

9. Citroen uitknijpen

Als je je citroenen nog steeds handmatig uitknijpt en een efficiëntere methode zoekt, kun je of een speciale citroenknijper aanschaffen, of onze simpele hack gebruiken die even goed werkt. Zo krijg je met minder moeite méér sap uit je citroen. Je hebt daarvoor alleen keukengerei nodig zoals een BBQ- of serveertang. Klem een citroenhelft in de tang en knijp er makkelijk alle sap uit, easy-peasy!

Nog een makkelijke optie? Prik met een metalen vleespen of een stevig stokje. Maak een diep gat in de vrucht en vervolgens kun je makkelijk de citroen uitpersen. Zonder pers én zonder rotzooi achteraf. Misschien nog wel het grootste voordeel: als je niet al het sap nodig hebt, kun je de vrucht dankzij deze truc een stuk makkelijker bewaren in de koelkast.

10. Kersen ontpitten

Een hele bak kersen ontpitten voor bijvoorbeeld deze heerlijke kersenclafoutis kan een hels karwei zijn. Met onze geniale hack wordt het echter een fluitje van een cent! Je hebt er maar twee dingen voor nodig: een fles met een smalle hals en een eet- of satéstokje. Leg de kers op de lege fles met het steeltje naar beneden. Prik met het stokje door de kers heen. Het pitje valt in de fles, terwijl de kers op de fles blijft liggen. Het steeltje kun je makkelijk verwijderen. Klaar!

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!