
Je zult niet snel de neiging krijgen om rauwe kipfiletblokjes of gehakt te eten tijdens het koken. Maar wist je dat er een stuk minder voor de hand liggende etenswaren zijn die je beter niet rauw kunt eten? In dit artikel vertellen we je meer over ingrediënten die je moet verwarmen voor je ze eet.
Lees verder na de advertentie
Deze ingrediënten mag je niet rauw eten
Bij sommige weet je het misschien allang, toch is het goed om dit lijstje eens aandachtig door te nemen. Is het niet voor jezelf, dan is het wel voor grijpgrage kinderhandjes die in no-time iets van het aanrecht pakken. Geen paniek, je valt heus niet meteen neer als je één van onderstaande ingrediënten rauw eet, maar het is goed om voorzichtig te zijn. Deze ingrediënten mag je niet rauw eten: lees snel verder.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
1. Peulvruchten
Hoewel peulvruchten hartstikke gezond zijn, kunnen ze schadelijk zijn wanneer je ze niet op de juiste manier bereidt. Dit komt door de giftige stof lectine. Een planteneiwit dat van nature in peulvruchten voorkomt. Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten. Maar geen zorgen! Als je peulvruchten op de juiste manier kookt, wordt lectine onschadelijk gemaakt en kun je ze veilig eten. Benieuwd naar de beste manier om peulvruchten te bereiden? We vertellen je hier alles over in dit artikel.

Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
2. Groene peulvruchten
Hoewel we haricots verts, sperziebonen, doperwten, tuinbonen of edamame (jonge sojabonen) vaak tot groente rekenen, zijn dit botanisch gezien jonge peulvruchten. Net als gedroogde peulvruchten kun je ze dus beter niet rauw eten. Hoewel de hoeveelheid lectine iets lager is dan bij gedroogde peulvruchten, kun je groene peulvruchten het beste blancheren voordat je ze bijvoorbeeld aan je salade toevoegt. Uit pot of blik en uit de diepvries zijn ze al geblancheerd en dus direct te gebruiken.

3. Kiemgroenten
Kiemgroenten bevatten van nature geen schadelijke stoffen, toch wordt het afgeraden om bijvoorbeeld rauwe taugé van de markt te eten. Dit komt omdat kiemgroenten een broeinest zijn voor gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli. In een warme, vochtige omgeving kunnen deze bacteriën zich heel snel vermeerderen. Grote bakken taugé bieden een ideale omgeving voor deze ziekteverwekkers. Het is ook geen toeval dat bij veel recalls van afgelopen jaren de ziektekiemen in kiemgroenten de oorzaak van een voedselvergiftiging bleken. Om alle risico’s uit te sluiten, kun je kiemgroenten het beste kort onderdompelen in kokend water en vervolgens onder koud water spoelen. Zo blijven ze ook lekker knapperig. Ook kun je ze kort roerbakken in je gerecht.

4. Aardappels
Er zullen niet veel mensen zijn die rauwe aardappelblokjes tijdens het koken snoepen, toch willen we benadrukken om dit niet te proberen. Vooral jonge kinderen willen vaak de gekste dingen proeven. Rauwe aardappels kun je ze beter niet geven. Aardappels bevatten namelijk de gifstof solanine. De meeste solanine zit in de uitlopers en de schillen, deze kun je daarom het beste verwijderen. Bewaar aardappels ook altijd op een donkere plek en nooit op het aanrecht, omdat het licht de productie van solanine bevordert. Dit kun je zien aan groene plekken. Maar wanneer je aardappels zonder uitlopers en groene plekken neemt en goed gaart, hoef je uiteraard niets te vrezen. Dit ingrediënten mag je dus niet rauw eten en kun je beter eerst koken en bereiden.

5. Champignons
Als je een schaaltje rauwe champignons ziet liggen tijdens het gourmetten of barbecueën, kun je zomaar eentje proeven en denken ‘best lekker, rauwe champignons, waarom heb ik ze niet eerder zo gegeten?’ Well, think again. Rauwe paddenstoelen zoals champignons of shiitake’s bevatten namelijk agaritine. Dit is een natuurlijke gifstof die mogelijk kankerverwekkend is. Deze stof wordt tijdens het verhitten afgebroken en onschadelijk gemaakt. Zo nu een dan een plakje opeten zal geen ernstige gevolgen hebben. Ben je op zoek naar een gezonde snackgroente? Sla champignons dan liever over. Gebakken champignons zijn veel beter!

6. Zalm
Als je regelmatig bij een sushirestaurant eet is rauwe zalm eten voor jou misschien de normaalste zaak van de wereld. Tenminste als je niet tot een risicogroep behoort. Zoals zwangere vrouwen, ouderen of mensen met een verminderde weerstand. Die moeten rauwe vis eigenlijk altijd laten staan. Hoewel de consumptie van rauwe zalm verder over het algemeen veilig is, moet je toch oppassen als je zelf met rauwe zalm aan de slag gaat voor bijvoorbeeld sushi of zalmtartaar. Als je niet voor de juiste vis kiest en je niet goed aan de regels van voedselhygiëne houdt, kan zalm gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld in de vorm van bacteriën, wormparasieten en andere ziekteverwekkers. Niet elke zalmfilet die je in de winkel koopt, is geschikt om rauw geconsumeerd te worden. Geniet liever van rauwe zalm in een goed restaurant waar ze weten waar ze de vis vandaan halen en hoe ze hem veilig moeten bereiden. Of haal je zalm bij een goede vishandel. Check altijd voor de zekerheid bij de verkoper of de vis geschikt is voor rauwe consumptie.

7. Olijven
Loop je tijdens je vakantie in Spanje of Italië door een prachtige olijvenboomgaard en bedenk je om wat vruchtjes lekker vers van de boom te proeven? Dit idee betreur je waarschijnlijk snel. Olijven zijn direct van de boom erg bitter en praktisch oneetbaar vanwege de hoge concentratie van oleuropein. Geoogste olijven moeten eerst een heel verwerkingsproces ondergaan. Waaronder pekelen, om oleuropein af te breken. Daardoor verdwijnt de bittere smaak en worden zowel groene als zwarte olijven eetbaar.

Onze tips

Olijfje hier, olijfje daar: 4x koken met olijven

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten

11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeën

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.