Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
wat is taugé

Wat is taugé en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kiemgroenten en verse kruiden zoals basilicum en munt worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over taugé. Want wat is taugé en wat kun je ermee?

Wat is taugé?

Je kent het vast uit de supermarkt of omdat je het in veel Aziatische recepten tegenkomt, maar wat is taugé eigenlijk? Simpel gezegd is het niets anders dan een kiemgroente die uit een mungboon groeit. Het zijn kleine, witte steeltjes met een frisse smaak. Hoe verser de taugé, hoe knapperiger deze is. Kiemgroenten bevatten over het algemeen veel vitaminen en mineralen, maar ook veel anti-oxidanten. Taugé is dus niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond om te eten!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt taugé?

Zoals hierboven beschreven; hoe verser de groente, hoe knapperiger deze is. De smaak doet misschien wat denken aan witte of Chinese kool door de frisheid, daarnaast smaakt het wat nootachtig en kruidig. Je komt het ingrediënt veel tegen in de Aziatische keuken, al zie je het ook vaak als garnering op salades of bij andere gerechten.

taugé

Waar koop je het?

Ondanks dat je vrijwel direct aan de Aziatische keuken denkt komt de meeste taugé gewoon uit Nederland. Dat neemt niet weg dat er alsnog taugé geïmporteerd wordt uit Azië en Afrika. Het liefst eten we zo vers en lokaal mogelijk, dus kijk altijd op de verpakking waar de kiemgroente vandaan komt. Over het algemeen is het verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt en bij elke groenteboer, al kun je ook zelf taugé kweken met mungbonen.

Hoe vervang je het?

Wil je iets maken met taugé, maar is deze kiemgroente in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan een andere kiemgroente uit om je gerecht compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan tuinkers of alfalfa. Broccolikers, rucolakers en mosterdkers zijn ook heerlijke smaakmakers, probeer maar eens.

Hoe bewaar je taugé en hoelang is het houdbaar?

Taugé kun je na de oogst het beste zo snel mogelijk gebruiken. Vooral grote bakken met deze kiemgroente zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli. Het Voedingscentrum adviseert daarom om kiemgroenten altijd te overgieten met kokend water om deze bacteriën te vernietigen. Als je kiemgroenten zelf kweekt, is de kans op ziektekiemen het kleinst. Bovendien is het goedkoper en weet je zeker dat je kiemen supervers zijn. Koop je het bij de supermarkt of groenteboer? Kijk dan altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je allemaal met taugé?

Je kunt taugé gebruiken om vrijwel alle gerechten mee te garneren. Denk hierbij aan soepen, belegde boterhammen en sandwiches, eiergerechten, dipsauzen, pasta’s of risotto’s. Met een handje van deze kiemgroente geef je het geheel net iets extra’s. Je kunt kiemgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Je kunt het ook gebruiken in warme gerechten, zoals veel wordt gedaan in de Aziatische keuken. Voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.

Recepten met taugé

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke kiemgroente.

Indonesische pindasoep

Deze soep zit barstensvol heerlijke smaakmakers, waardoor elke hap weer een verrassend avontuurtje is. Je moet er een klein tripje naar de toko voor overhebben, maar dan heb je gegarandeerd een nieuwe lievelingssoep op het menu staan.

> naar het recept: Indonesische pindasoep

Indonesische pindasoep

Ceviche nikkei clásico

De Nikkei-keuken is een bijzondere mix van de Japanse en de Peruaanse keuken, uniek voor Zuid-Amerika. Dit recept is daar een perfect voorbeeld van, natuurlijk mét taugé als smaakmaker.

> naar het recept: ceviche nikkei clásico

Ceviche nikkei clásico

Loempia’s

Begin je eigen loempiakraam aan huis met ons recept voor fantastische, crunchy loempia’s. Wedden dat iedereen ervoor in de rij gaat staan?

> naar het recept: loempia’s

Loempia's

Saoto

Noni Kooiman over haar recept: “Saoto is misschien wel de bekendste Surinaamse soep. Er zitten andere specerijen in dan in de Indonesische soto ayam, want in Suriname waren er indertijd niet veel Indonesische ingrediënten te krijgen. Zeker niet toen de eerste mensen vanuit Indonesië naar Suriname kwamen. De soep is het lekkerst als je zelf de bouillon maakt, maar als je minder tijd hebt kun je daarvoor in de plaats goede kwaliteit kippenbouillon uit de super of van de poelier gebruiken. Gebruik dan wel wat extra takjes selderij en pimentkorrels om de bouillon wat Surinaamser van smaak te maken.”

> naar het recept: saoto

saoto

Okonomiyaki – Japanse groentepannenkoekjes

Een dagje zonder vlees? Dat wordt allesbehalve saai met dit heerlijke recept voor okonomiyaki, smaakvolle Japanse groentepannenkoekjes.

> naar het recept: okonomiyaki: Japanse groentepannenkoekjes

Okinomiyaki - Japanse groentepannenkoekjes met Pulled Oats Meatless Monday

Biefstuk met paprika, spruitjes en taugé

In een half uur een heerlijke maaltijd op tafel? Maak dan dit smaakvolle én snelle gerecht met biefstuk, paprika spruitjes en taugé!

> naar het recept: biefstuk met paprika, spruitjes en taugé

biefstuk met paprika

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!