Advertentie
Peterselie, koriander en munt worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over kiemgroenten. Want wat zijn kiemgroenten en wat kun je ermee?
Wat zijn kiemgroenten?
Je hebt vast weleens gehoord van tuinkers of alfalfa, maar wat zijn kiemgroenten eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al; het is groente die als kiemplantje wordt geoogst en gegeten. Kiemplantjes zijn jonge plantjes, vaak bestaande uit alleen de eerste paar blaadjes die boven de grond uitkomen.
Dit kan bij verschillende soorten groenten zoals broccolikers, rucolakers, mosterdkers en de bekendere soorten zoals alfalfa. Kiemgroenten bevatten over het algemeen veel vitaminen en mineralen, maar ook veel anti-oxidanten. Kiemgroenten zijn dus niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond om te eten.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaken kiemgroenten?
Dit hangt sterk af van welke soort er op je bord licht. Over het algemeen doen kiemgroenten vaak wat nootachtig aan qua smaak. Daarnaast lijkt de smaak op de volwassen groente waar ze anders tot uit zouden groeien. Zo heeft broccolikers de milde smaak van broccoli en heeft rucolakers een wat pittige smaak die lijkt op rucola.
De smaak is vaak geconcentreerder dan die van de volwassen groente, waardoor er in kiemgroenten stiekem best veel smaak zit. Tegelijkertijd is de smaak ook vaak iets milder, de scherpe randjes zijn er vaak van af.
Waar koop je ze?
Je kunt sommige soorten kiemgroenten bij de supermarkt of groenteboer kopen. Zeker in grotere supermarkten zijn vaak meerdere soorten verkrijgbaar. Zelf kweken is natuurlijk ook een optie.
Hoe moet je ze bewaren en hoelang zijn ze houdbaar?
De kiemen kun je na de oogst het beste zo snel mogelijk gebruiken. Vooral grote bakken taugé zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli. Het Voedingscentrum adviseert daarom om kiemgroenten altijd te overgieten met kokend water om deze bacteriën te vernietigen.
Als je kiemgroenten zelf kweekt, is de kans op ziektekiemen het kleinst. Bovendien is het goedkoper en weet je zeker dat je kiemen supervers zijn. Daarnaast kun je thuis veel verschillende soorten kweken, die je niet bij de supermarkt kunt kopen.
Hoe vervang je ze?
Kiemgroenten zijn vaak een toevoeging aan een gerecht om net wat meer diepte in de smaken te creëren, of als garnering. Daarmee zijn ze lastig te vervangen. Gaat het puur om de smaak? Kies dan voor de volwassen groenten. Is het ter garnering? Denk dan eens aan verse kruiden of eetbare bloemen.
Wat kun je allemaal met kiemgroenten?
Je kunt kiemgroenten gebruiken om vrijwel alle gerechten mee te garneren. Denk hierbij aan soepen, belegde boterhammen en sandwiches, eiergerechten, dipsauzen, pasta’s of risotto’s. Met een handje microgroenten geef je het geheel net iets extra’s. Ten eerste een lekkere bite, maar ook meer kleur en een frisse smaak.
Je kunt kiemgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Stevige kiemen zoals taugé kun je ook verwerken in warme gerechten. Maar voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.
Recepten met kiemgroenten
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Daarom delen we onze favoriete recepten met kiemgroenten, zo kun je meteen de keuken induiken en aan de slag.
Rundernoedelsoep met citroengras
Rundernoedelsoep met citroengras
Uyen Luu over dit recept: “Deze soep moet je echt met liefde maken: doe het vol overgave en toewijding. Mijn grootmoeder kwam uit Huê, waar ze deze soep elke ochtend in haar thuisrestaurant maakte; deze soep heeft mij gevormd. Elke laatste druppel bouillon opslurpen betekent dat je thuis en geliefd bent. Het bord met garnering kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.”
Mosterdkrieltjes met sjalot en tuinkers
Mosterdkrieltjes met sjalot en tuinkers
De zoete sjalotjes gaan goed samen met de scherpe mosterd. De pittige tuinkers maakt het geheel af. Dat wordt gegarandeerd smullen!
Bietencarpaccio met gepofte knoflook
Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons
Je kent vast de klassieke carpaccio, maar wist je dat je ook heerlijke carpaccio kunt maken van bietjes? In dit recept combineren we de vegetarische carpaccio met de zoete smaak van gepofte knoflook en het pittige van een beetje tuinkers. De kaascroutons zorgen voor de finishing touch.
Biefstuk met spruitjes, taugé en paprika
Biefstuk met paprika, spruitjes en taugé
Als ze in het seizoen zijn smaken spruitjes heerlijk, zeker als je ze met de juiste ingrediënten op smaak weet te brengen. En dat is precies het geval in dit heerlijke recept.
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.