Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
wat zijn kiemgroenten

Wat zijn kiemgroenten en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Peterselie, koriander en munt worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over kiemgroenten. Want wat zijn kiemgroenten en wat kun je ermee?

Wat zijn kiemgroenten?

Je hebt vast weleens gehoord van tuinkers of alfalfa, maar wat zijn kiemgroenten eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al; het is groente die als kiemplantje wordt geoogst en gegeten. Kiemplantjes zijn jonge plantjes, vaak bestaande uit alleen de eerste paar blaadjes die boven de grond uitkomen.

Dit kan bij verschillende soorten groenten zoals broccolikers, rucolakers, mosterdkers en de bekendere soorten zoals alfalfa. Kiemgroenten bevatten over het algemeen veel vitaminen en mineralen, maar ook veel anti-oxidanten. Kiemgroenten zijn dus niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond om te eten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaken kiemgroenten?

Dit hangt sterk af van welke soort er op je bord licht. Over het algemeen doen kiemgroenten vaak wat nootachtig aan qua smaak. Daarnaast lijkt de smaak op de volwassen groente waar ze anders tot uit zouden groeien. Zo heeft broccolikers de milde smaak van broccoli en heeft rucolakers een wat pittige smaak die lijkt op rucola.

De smaak is vaak geconcentreerder dan die van de volwassen groente, waardoor er in kiemgroenten stiekem best veel smaak zit. Tegelijkertijd is de smaak ook vaak iets milder, de scherpe randjes zijn er vaak van af.

Waar koop je ze?

Je kunt sommige soorten kiemgroenten bij de supermarkt of groenteboer kopen. Zeker in grotere supermarkten zijn vaak meerdere soorten verkrijgbaar. Zelf kweken is natuurlijk ook een optie.

Hoe moet je ze bewaren en hoelang zijn ze houdbaar?

De kiemen kun je na de oogst het beste zo snel mogelijk gebruiken. Vooral grote bakken taugé zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli. Het Voedingscentrum adviseert daarom om kiemgroenten altijd te overgieten met kokend water om deze bacteriën te vernietigen.

Als je kiemgroenten zelf kweekt, is de kans op ziektekiemen het kleinst. Bovendien is het goedkoper en weet je zeker dat je kiemen supervers zijn. Daarnaast kun je thuis veel verschillende soorten kweken, die je niet bij de supermarkt kunt kopen.

Hoe vervang je ze?

Kiemgroenten zijn vaak een toevoeging aan een gerecht om net wat meer diepte in de smaken te creëren, of als garnering. Daarmee zijn ze lastig te vervangen. Gaat het puur om de smaak? Kies dan voor de volwassen groenten. Is het ter garnering? Denk dan eens aan verse kruiden of eetbare bloemen.

Wat kun je allemaal met kiemgroenten?

Je kunt kiemgroenten gebruiken om vrijwel alle gerechten mee te garneren. Denk hierbij aan soepen, belegde boterhammen en sandwiches, eiergerechten, dipsauzen, pasta’s of risotto’s. Met een handje microgroenten geef je het geheel net iets extra’s. Ten eerste een lekkere bite, maar ook meer kleur en een frisse smaak.

Je kunt kiemgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Stevige kiemen zoals taugé kun je ook verwerken in warme gerechten. Maar voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.

Recepten met kiemgroenten

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Daarom delen we onze favoriete recepten met kiemgroenten, zo kun je meteen de keuken induiken en aan de slag.

Rundernoedelsoep met citroengras

Rundernoedelsoep met citroengras

Rundernoedelsoep met citroengras

Uyen Luu over dit recept: “Deze soep moet je echt met liefde maken: doe het vol overgave en toewijding. Mijn grootmoeder kwam uit Huê, waar ze deze soep elke ochtend in haar thuisrestaurant maakte; deze soep heeft mij gevormd. Elke laatste druppel bouillon opslurpen betekent dat je thuis en geliefd bent. Het bord met garnering kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.”

Naar het recept

Mosterdkrieltjes met sjalot en tuinkers

Mosterdkrieltjes met sjalot en tuinkers

Mosterdkrieltjes met sjalot en tuinkers

De zoete sjalotjes gaan goed samen met de scherpe mosterd. De pittige tuinkers maakt het geheel af. Dat wordt gegarandeerd smullen!

Naar het recept

Bietencarpaccio met gepofte knoflook

vegetarisch recept

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Je kent vast de klassieke carpaccio, maar wist je dat je ook heerlijke carpaccio kunt maken van bietjes? In dit recept combineren we de vegetarische carpaccio met de zoete smaak van gepofte knoflook en het pittige van een beetje tuinkers. De kaascroutons zorgen voor de finishing touch.

Naar het recept

Biefstuk met spruitjes, taugé en paprika

biefstuk met paprika

Biefstuk met paprika, spruitjes en taugé

Als ze in het seizoen zijn smaken spruitjes heerlijk, zeker als je ze met de juiste ingrediënten op smaak weet te brengen. En dat is precies het geval in dit heerlijke recept.

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!