Rundernoedelsoep met citroengras
Eenvoudig7 personen180 minuten bereiden
Uyen: “Deze soep moet je echt met liefde maken: doe het vol overgave en toewijding. Mijn grootmoeder kwam uit Huê, waar ze deze soep elke ochtend in haar thuisrestaurant maakte; deze soep heeft mij gevormd. Elke laatste druppel bouillon opslurpen betekent dat je thuis en geliefd bent. Het bord met garnering kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.”
Ingrediënten
- Voor de bouillon:
- 5 l water
- 1.5 kg varkenspoot - varkenshiel of -botten
- 1,5 kg riblappen
- 2 grote ossenstaarten (in stukken)
- 1 el zeezout
- 1 grote ui (uiteinden eraf zodat hij blijft staan)
- 6 stengels citroengras (gekneusd)
- 1 daikon (ca. 15 cm - gehalveerd)
- 60 g kandijsuiker
- 1-1½ el garnalenpasta (trassi)
- 1-2 runderbouillonblokjes (optioneel)
- 2-3 el tomatenpuree
- 4-5 el vissaus
- 1 el plantaardige olie
- ½ bol knoflook (teentjes fijngehakt)
- 2 sjalotjes (fijngesneden)
- 4 stengels citroengras (in kleine blokjes)
- ½ el chilipoeder
- 1 el chiliolie
- Voor de noedels:
- 480 g rijstnoedels (1.6 mm - gekookt zoals aangegeven op de verpakking)
- Voor de garnering:
- 2 lente-uitjes (in dunne ringetjes)
- 1 rode ui (in dunne ringen)
- 8 takjes Thais basilicum (steeltjes verwijderd)
- 2 rawits of andere chilipepers (in ringetjes - met of zonder zaadlijsten)
- 40 g taugé (rauw of geblancheerd - optioneel)
- 8 takjes Vietnamese koriander (blad geplukt - optioneel)
- 2 limoenen (in partjes)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Breng voor een heldere bouillon een grote pan gevuld met de helft van het water aan de kook, dompel de varkenspoot, riblappen en ossenstaart onder en voeg het zeezout toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten koken tot er schuim op het oppervlak ontstaat. Haal de pan van het vuur en giet af. Spoel het vlees af en was de pan af. Voeg dan de andere helft van het water toe aan de pan en breng aan de kook.
- Verhit een grillpan zonder olie, rooster de ui, het gekneusde citroengras en de daikon en voeg samen met de varkenspoot, riblappen, ossenstaart, het zout en de kandijsuiker toe aan de pan met water. Breng opnieuw aan de kook en laat 2 uur en 30 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Schep het schuim van het oppervlak af.
- Schep het vlees uit de bouillon in een kom koud water. Laat 10 minuten staan, giet af en laat afkoelen.
- Snijd de riblappen in dunne stukjes (circa 3 mm dik), haal het vlees van de ossenstaart en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Voeg de garnalenpasta, eventueel de runderbouillonblokjes en de tomatenpuree toe aan de bouillon en breng op smaak met de vissaus. Verhit de olie in een kleine koekenpan, bak de knoflook, de sjalot, de citroengrasblokjes en het chilipoeder bruin en voeg de chiliolie toe. Voeg toe aan de bouillon, breng opnieuw aan de kook en laat nog 20 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken.
- Leg de noedels in kommen, garneer met de lente-ui, de fijngesneden rode ui, het Thais basilicum, de rawit, de taugé en de Vietnamese koriander en leg er plakjes vlees op. Breng de bouillon voor het serveren aan de kook en schep de kokende bouillon op de noedels, tot alles bedekt is. Pers de limoen er aan tafel overheen.
