Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
rauwe peulvruchten

10x de lekkerste vegetarische recepten met peulvruchten

Advertentie

Wist je dat peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen een uitstekende vleesvervanger zijn? Daarom hebben we onze beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!

Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?

Misschien vraag je je af of peulvruchten een goede vleesvervanger zijn. Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten zijn rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12. Peulvruchten bevatten dus van nature alle belangrijke voedingsstoffen die je ook in vlees aantreft. Hiermee zijn ze een uitstekende vleesvervanger. Daarnaast zijn peulvruchten een stuk goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers en met de juiste bereiding net zo lekker. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten zet je steeds een heerlijke maaltijd zonder vlees op tafel. Gezond, voedzaam en gemaakt helemaal from scratch.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Peulvruchten zijn gezond

In tegenstelling tot vlees bevatten peulvruchten veel vezels en verschillende mineralen en bijna geen verzadigd vet. Het eten van peulvruchten verlaagt zelfs het LDL-cholesterol oftewel het ‘slechte’ cholesterol. Peulvruchten zijn dus super voedzaam en in alle opzichten hartstikke gezond. Bovendien zijn peulvruchten een duurzamere keuze dan vlees. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten hopen we je dan ook te inspireren om ze wat vaker op het menu te zetten.

Recepten met peulvruchten

Kun je niet wachten om met peulvruchten aan de slag te gaan? We hebben de beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!

gehate voedingsmiddelen

Gebakken feta met linzen, chili en groene kruiden

Dit gerecht bevat maar liefst 34 gram eiwit per portie en barst dankzij de chilipeper en verse kruiden van de smaak. Wil je de maaltijd helemaal vegetarisch houden, let er dan op dat je feta koopt gemaakt met microbieel stremsel.

Naar het recept
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

De kruidige curry-bloemkool serveer je met zachte linzen en een fris sausje van kokosmelk en limoen.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Gekonfijte tandoorikikkererwten

Gekonfijte tandoorikikkererwten

Dit recept van niemand minder dan Yotam Ottolenghi is een echt feestje voor je smaakpapillen. Je maakt het met verschillende specerijen, verse gember, chilipeper en maar liefst 11 (!) tenen knoflook. Dit wordt allesbehalve saai of flauw van smaak!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 blikken kikkererwten (800g, uitgelekt 480g)
  • 11 tenen knoflook (gepeld – 10 heel gelaten en 1 fijngehakt)
  • 30 g verse gemberwortel (geschild – julienne gesneden)
  • 400 g datterini-tomaatjes (of gewone cherrytomaatjes)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl komijnzaad (grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
  • 2 tl korianderzaad (grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
  • 0,5 tl kurkumapoeder
  • 0,5 tl chilivlokken
  • 2 tl rode kashmiri-chilipoeder
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 200 ml olijfolie
  • 180 g yoghurt (Griekse stijl)
  • 15 g muntblaadjes
  • 30 g verse koriander (grofgehakt)
  • 1 el limoensap
  • 2 limoenen (voor erbij)

Benodigdheden

  • vijzel

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 150°C.

  2. Doe de kikkererwten met de hele knoflooktenen, gember, tomaten, chilipepers, tomatenpuree, specerijen, suiker, olie en 1 theelepel zout in een grote ovenbestendige sauteerpan met een passend deksel en meng alles door elkaar. Zet het deksel op de pan, zet deze in de oven en laat 1 uur en 15 minuten stoven. Roer alles halverwege goed door, tot de kruiden zacht zijn en de tomaten uiteen zijn gevallen.

  3. Doe intussen de yoghurt met de munt, verse koriander, het limoensap, de fijngehakte knoflook en ¼ theelepel zout in een keukenmachine en mix tot alles glad is en de smaakgevers fijngehakt zijn.

  4. Serveer de kikkererwten rechtstreeks uit de pan, met de yoghurt en de limoenpartjes erbij.

Receptuur: Noor Murad en Yotam Ottolenghi Fotografie: Elena Heatherwick

Ultieme vegaburger

Ultieme vegaburger

De ultieme vegaburger maak je met zwarte bonen in plaats van gehakt, net zo lekker!

Naar het recept
Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel

Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel

Zin in lekker en snel? Dit vegetarische recept heb je in een handomdraai op tafel staan. Ideaal om te maken na een drukke (werk)dag.

Naar het recept
Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen

Lekker tortilla’s vullen aan tafel is altijd een feest. Deze versie met geroosterde zoete aardappel en zwarte bonen is onze vega favoriet. De salsa die je erbij serveert maak je ook lekker zelf – van avocado, jalapeño, verse koriander en limoen.

Naar het recept
weekmenu gepofte aubergine

Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad

Ben je fan van Indiase curry’s? Dan moet je eens deze rodelinzencurry proberen. Heerlijk met de romige feta en gepofte aubergine!

Naar het recept
Groene minestrone met cannellini- bonen en ricotta- dumplings

Groene minestrone met cannellini-bonen en ricotta-dumplings

Waan je in Italië met deze goedgevulde maaltijdsoep. Deze groene versie met doperwten en spinazie is perfect voor de maanden zonder ‘r’ in de naam. De ricotta-dumplings maken de soep vullend, maar zijn een stuk lichter dan gekookte pasta.

Naar het recept
Flatbreadpizza met bimi

Flatbreadpizza met bimi

Deze pizza’s van platbrood staan binnen een halfuur op tafel. Dit is jouw nieuwe favoriete maaltijd voor doordeweekse dagen!

Naar het recept
Bulgursalade met kikkererwten en feta

Bulgursalade met kikkererwten en feta

We houden van kleurrijke salades vol smaak. Deze salade van bulgur met kikkererwten, feta, rozijnen en verse kruiden is onze favoriet. De restjes zijn de volgende dag perfect bij de lunch.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!