Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
weekmenu gepofte aubergine

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeën

Wist je dat peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen een uitstekende vleesvervanger zijn? Daarom hebben we onze beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!

Lees verder na de advertentie

Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?

Misschien vraag je je af of peulvruchten een goede vleesvervanger zijn. Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten zijn rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12. Peulvruchten bevatten dus van nature alle belangrijke voedingsstoffen die je ook in vlees aantreft. Hiermee zijn ze een uitstekende vleesvervanger. Daarnaast zijn peulvruchten een stuk goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers en met de juiste bereiding net zo lekker. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten zet je steeds een heerlijke maaltijd zonder vlees op tafel. Gezond, voedzaam en gemaakt helemaal from scratch.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Peulvruchten zijn gezond

In tegenstelling tot vlees bevatten peulvruchten veel vezels en mineralen, en bijna geen vet. Het eten van peulvruchten verlaagt zelfs het LDL-cholesterol oftewel het ‘slechte’ cholesterol. Peulvruchten zijn dus super voedzaam en in alle opzichten hartstikke gezond. Bovendien zijn peulvruchten een duurzamere keuze dan vlees. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten hopen we je dan ook te inspireren om ze wat vaker op het menu te zetten.

Recepten met peulvruchten

Kun je niet wachten om met peulvruchten aan de slag te gaan? We hebben de beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!

Gekonfijte tandoorikikkererwten

Gekonfijte tandoorikikkererwten

Dit recept van niemand minder dan Yotam Ottolenghi is een echt feestje voor je smaakpapillen. Je maakt het met verschillende specerijen, verse gember, chilipeper en maar liefst 11 (!) tenen knoflook. Dit wordt allesbehalve saai of flauw van smaak!

Naar het recept
gehate voedingsmiddelen

Gebakken feta met linzen, chili en groene kruiden

Dit gerecht bevat maar liefst 34 gram eiwit per portie en barst dankzij de chilipeper en verse kruiden van de smaak. Wil je de maaltijd helemaal vegetarisch houden, let er dan op dat je feta koopt gemaakt met microbieel stremsel.

Naar het recept
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

De kruidige curry-bloemkool serveer je met zachte linzen en een fris sausje van kokosmelk en limoen.

Naar het recept
Ultieme vegaburger

Ultieme vegaburger

De ultieme vegaburger maak je met zwarte bonen in plaats van gehakt, net zo lekker!

Naar het recept
Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel

Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel

Zin in lekker en snel? Dit vegetarische recept heb je in een handomdraai op tafel staan. Ideaal om te maken na een drukke (werk)dag.

Naar het recept
Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen

Lekker tortilla’s vullen aan tafel is altijd een feest. Deze versie met geroosterde zoete aardappel en zwarte bonen is onze vega favoriet. De salsa die je erbij serveert maak je ook lekker zelf – van avocado, jalapeño, verse koriander en limoen.

Naar het recept
Tortilla met tofu en hummus van witte bonen,

Tortilla met tofu en hummus van witte bonen

Een lekkere vegetarische en veganistische lunch, brunch of snack: een tortilla met tofu en hummus van witte bonen. Ook lekker met andere groenten.

Naar het recept
weekmenu gepofte aubergine

Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad

Ben je fan van Indiase curry’s? Dan moet je eens deze rodelinzencurry proberen. Heerlijk met de romige feta en gepofte aubergine!

Naar het recept
Jackfruitstoof

Vegan jackfruitstoof met bloemkool en kikkererwten

Sanne: “Wat past er beter bij de herfst dan een lekkere stoofpot in de kleuren van het seizoen? Dit maaltje zit boordevol groenten en peulvruchten; perfect om je weerstand op peil te houden! Daarbij is hij ook nog eens absolutely delicious. Alvast smakelijk!”

Naar het recept
Groene minestrone met cannellini- bonen en ricotta- dumplings

Groene minestrone met cannellini-bonen en ricotta-dumplings

Waan je in Italië met deze goedgevulde maaltijdsoep. Deze groene versie met doperwten en spinazie is perfect voor de maanden zonder ‘r’ in de naam. De ricotta-dumplings maken de soep vullend, maar zijn een stuk lichter dan gekookte pasta.

Naar het recept
Risotto met peulvruchten en krokant broodkruim

Risotto met peulvruchten en krokant broodkruim

We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoeveel wij van peulvruchten houden. Daarom vinden wij deze eiwitrijke risotto met een lekker krokantje ook een heerlijk recept. Probeer hem zelf!

Naar het recept
Flatbreadpizza met bimi

Flatbreadpizza met bimi

Deze pizza’s van platbrood staan binnen een halfuur op tafel. Dit is jouw nieuwe favoriete maaltijd voor doordeweekse dagen!

Naar het recept
Bulgursalade met kikkererwten en feta

Bulgursalade met kikkererwten en feta

We houden van kleurrijke salades vol smaak. Deze salade van bulgur met kikkererwten, feta, rozijnen en verse kruiden is onze favoriet. De restjes zijn de volgende dag perfect bij de lunch.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
REDACTIEFAVORIET
vegetarische recepten met bonen: Cowboy beans

Cowboy beans

Dit recept zit boordevol bonen, waardoor het een supervullend gerecht en ook nog eens onwijs lekker is. Gebruik de bonen die je in huis hebt en maak zoveel variaties op dit recept als je wilt!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g gedroogde kidneybonen
200 g gedroogde witte bonen
olie om te bakken
400 g vegetarisch gehakt
175 g vegetarische spekjes
1 ui gesnipperd
1 groene peper – zaadlijst verwijderd & fijngehakt
250 g kastanjechampignons – in plakjes
2 el rietsuiker
150 ml smokey BBQ-saus
2 el appelstroop
1 el Engelse mosterd
1 el bonenkruid
zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. 1. Week de bonen apart van elkaar 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af. Doe de kidneybonen in een pan met ruim water en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de witte bonen toe en kook ca. 40 minuten rustig verder tot alle bonen beetgaar zij n. Giet de bonen af.

  2. 2. Verhit een scheut olie in een grote pan met dikke bodem en bak er het vegetarisch gehakt en de vegetarische spekjes in ca. 5 minuten goudbruin in. Voeg de ui en de groene peper toe en bak ca. 5 minuten verder. Voeg de overige ingrediënten inclusief de gekookte bonen toe, roer alles goed door elkaar en laat ca. 30 minuten rustig koken op laag vuur. Lekker met knapperig stokbrood.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter fotografie: Sander Damen Styling: Alexstyling

Onze tips

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!