Advertentie
Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?
Misschien vraag je je af of peulvruchten een goede vleesvervanger zijn. Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten zijn rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12. Peulvruchten bevatten dus van nature alle belangrijke voedingsstoffen die je ook in vlees aantreft. Hiermee zijn ze een uitstekende vleesvervanger. Daarnaast zijn peulvruchten een stuk goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers en met de juiste bereiding net zo lekker. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten zet je steeds een heerlijke maaltijd zonder vlees op tafel. Gezond, voedzaam en gemaakt helemaal from scratch.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Peulvruchten zijn gezond
In tegenstelling tot vlees bevatten peulvruchten veel vezels en verschillende mineralen en bijna geen verzadigd vet. Het eten van peulvruchten verlaagt zelfs het LDL-cholesterol oftewel het ‘slechte’ cholesterol. Peulvruchten zijn dus super voedzaam en in alle opzichten hartstikke gezond. Bovendien zijn peulvruchten een duurzamere keuze dan vlees. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten hopen we je dan ook te inspireren om ze wat vaker op het menu te zetten.
Recepten met peulvruchten
Kun je niet wachten om met peulvruchten aan de slag te gaan? We hebben de beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!
Gebakken feta met linzen, chili en groene kruiden
Dit gerecht bevat maar liefst 34 gram eiwit per portie en barst dankzij de chilipeper en verse kruiden van de smaak. Wil je de maaltijd helemaal vegetarisch houden, let er dan op dat je feta koopt gemaakt met microbieel stremsel.
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
De kruidige curry-bloemkool serveer je met zachte linzen en een fris sausje van kokosmelk en limoen.
Gekonfijte tandoorikikkererwten
Dit recept van niemand minder dan Yotam Ottolenghi is een echt feestje voor je smaakpapillen. Je maakt het met verschillende specerijen, verse gember, chilipeper en maar liefst 11 (!) tenen knoflook. Dit wordt allesbehalve saai of flauw van smaak!
Ingrediënten
- 2 blikken kikkererwten (800g, uitgelekt 480g)
- 11 tenen knoflook (gepeld – 10 heel gelaten en 1 fijngehakt)
- 30 g verse gemberwortel (geschild – julienne gesneden)
- 400 g datterini-tomaatjes (of gewone cherrytomaatjes)
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl komijnzaad (grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
- 2 tl korianderzaad (grof gekneusd in een vijzel met een stamper)
- 0,5 tl kurkumapoeder
- 0,5 tl chilivlokken
- 2 tl rode kashmiri-chilipoeder
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 200 ml olijfolie
- 180 g yoghurt (Griekse stijl)
- 15 g muntblaadjes
- 30 g verse koriander (grofgehakt)
- 1 el limoensap
- 2 limoenen (voor erbij)
Benodigdheden
- vijzel
Bereiding
Verhit de oven tot 150°C.
Doe de kikkererwten met de hele knoflooktenen, gember, tomaten, chilipepers, tomatenpuree, specerijen, suiker, olie en 1 theelepel zout in een grote ovenbestendige sauteerpan met een passend deksel en meng alles door elkaar. Zet het deksel op de pan, zet deze in de oven en laat 1 uur en 15 minuten stoven. Roer alles halverwege goed door, tot de kruiden zacht zijn en de tomaten uiteen zijn gevallen.
Doe intussen de yoghurt met de munt, verse koriander, het limoensap, de fijngehakte knoflook en ¼ theelepel zout in een keukenmachine en mix tot alles glad is en de smaakgevers fijngehakt zijn.
Serveer de kikkererwten rechtstreeks uit de pan, met de yoghurt en de limoenpartjes erbij.
Receptuur: Noor Murad en Yotam Ottolenghi Fotografie: Elena Heatherwick
Ultieme vegaburger
De ultieme vegaburger maak je met zwarte bonen in plaats van gehakt, net zo lekker!
Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel
Zin in lekker en snel? Dit vegetarische recept heb je in een handomdraai op tafel staan. Ideaal om te maken na een drukke (werk)dag.
Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen
Lekker tortilla’s vullen aan tafel is altijd een feest. Deze versie met geroosterde zoete aardappel en zwarte bonen is onze vega favoriet. De salsa die je erbij serveert maak je ook lekker zelf – van avocado, jalapeño, verse koriander en limoen.
Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad
Ben je fan van Indiase curry’s? Dan moet je eens deze rodelinzencurry proberen. Heerlijk met de romige feta en gepofte aubergine!
Groene minestrone met cannellini-bonen en ricotta-dumplings
Waan je in Italië met deze goedgevulde maaltijdsoep. Deze groene versie met doperwten en spinazie is perfect voor de maanden zonder ‘r’ in de naam. De ricotta-dumplings maken de soep vullend, maar zijn een stuk lichter dan gekookte pasta.
Flatbreadpizza met bimi
Deze pizza’s van platbrood staan binnen een halfuur op tafel. Dit is jouw nieuwe favoriete maaltijd voor doordeweekse dagen!
Bulgursalade met kikkererwten en feta
We houden van kleurrijke salades vol smaak. Deze salade van bulgur met kikkererwten, feta, rozijnen en verse kruiden is onze favoriet. De restjes zijn de volgende dag perfect bij de lunch.
Onze tips
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
7x de lekkerste Sinterklaas lekkernijen
Dit zijn de lekkerste courgettesoep recepten
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.