Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wat zijn linzen?

Wat zijn linzen en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kidneybonen, kikkererwten en zwarte bonen worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over linzen. Want wat zijn linzen en wat maak je ermee?

Wat zijn linzen?

Rode, bruine, gele, oranje, zwarte en groene: linzen heb je in allerlei verschillende varianten. Ze geven je gerecht dus niet alleen smaak, maar ook kleur. Maar wat zijn het precies? Het zijn peulvruchten die veel gebruikt worden in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken. Vroeger stonden deze zaden van de linzenplant bekend als voedsel voor de armen, maar tegenwoordig zijn ze vooral populair als vleesvervanger door de mooie hoeveelheid ijzer, eiwit en B-vitamines die ze bevatten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ze?

Je koopt linzen gewoon in de supermarkt of online. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan verschillende soorten linzen en andere peulvruchten. Ze zijn zowel in voorgekookte als in gedroogde vorm verkrijgbaar.

Hoe smaken linzen?

Nu we je vraag ‘wat zijn linzen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze eigenlijk smaken. Dit verschilt per soort. De rode en oranje zijn bij veel foodies favoriet door hun ietwat zoete en nootachtige smaak. Groene linzen zijn steviger (minder melig) en ietwat peperachtig, terwijl de bruine en zwarte juist weer een rijke en aardse smaak hebben. Probeer ze allemaal uit en kies je favoriet!

Hoe kan je ze vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan kom je erachter dat je de linzen bent vergeten bij de supermarkt. Je kunt ze vervangen door andere peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen of borlottibonen. Net wat je nog in je keukenkastje hebt staan.

Hoe moet je ze bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als andere gedroogde en ingeblikte peulvruchten zijn linzen erg lang houdbaar. Bewaar ze op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Bekijk altijd de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met linzen? Heel veel! Gebruik ze in stoofschotels, verwerk ze in curry’s, salades of soepen of maak er een traditionele Indiase dahl mee. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze smaakvolle recepten eens.

Rodelinzendahl met geroosterde broccoli en pudla besan

Rodelinzendahl met geroosterde broccoli en pudla besan

Dit heerlijke recept maak je met de rode linzen van bijvoorbeeld Smaakt. Pudla besan is platbrood, gemaakt van kikkererwtenmeel. Wist je dat deze Indiase maaltijd al met een uurtje op tafel staat? Eet smakelijk!

Naar het recept
Gegrilde kip met mosterdlinzen

Gegrilde kip met mosterdlinzen

Dit snelle én smakelijke recept staat in een half uur op tafel. Je hoeft eigenlijk alleen maar de kip te grillen en de sperziebonen te blancheren. Vervolgens maak je een heerlijke dressing van mosterd en linzen. Eet smakelijk!

Naar het recept
gevulde uien weekmenu

Gevulde uien met rode linzen, dadels en peterselie

Misschien sta je niet direct te juichen bij het idee van gevulde uien. Geloof ons, het is ontzettend smaakvol. Probeer maar eens uit en vul de uien met rode linzen, dadels en peterselie.

Naar het recept
Linzensoep-met-worst

Linzensoep met worst

Niet is zo verwarmend in de winter als een goede kom met soep. Deze linzensoep is één van onze favorieten. Gezond, vullend én erg lekker!

Naar het recept
Wat is paneer: dal

Dal met gevulde naan

Dit Indiase gerecht smaakt heerlijk. De linzen zijn onmisbaar in dit fijne recept. Maak wat extra naan voor de zekerheid, deze is namelijk zo op!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!