
Kidneybonen, kikkererwten en zwarte bonen worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over linzen. Want wat zijn linzen en wat maak je ermee?
Wat zijn linzen?
Rode, bruine, gele, oranje, zwarte en groene: linzen heb je in allerlei verschillende varianten. Ze geven je gerecht dus niet alleen smaak, maar ook kleur. Maar wat zijn het precies? Het zijn peulvruchten die veel gebruikt worden in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken.
Vroeger stonden deze zaden van de linzenplant bekend als voedsel voor de armen, maar tegenwoordig zijn ze vooral populair als vleesvervanger door de mooie hoeveelheid ijzer, eiwit en B-vitamines die ze bevatten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je ze?
Je koopt linzen gewoon in de supermarkt of online. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan verschillende soorten linzen en andere peulvruchten. Ze zijn zowel in voorgekookte als in gedroogde vorm verkrijgbaar.
Hoe smaken linzen?
Je bent vast ook benieuwd hoe linzen eigenlijk smaken. Dit verschilt per soort. De rode en oranje zijn bij veel foodies favoriet door hun ietwat zoete en nootachtige smaak.
Groene linzen zijn steviger (minder melig) en ietwat peperachtig, terwijl de bruine en zwarte juist weer een rijke en aardse smaak hebben. Probeer ze allemaal uit en kies je favoriet!
Hoe kun je ze vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan kom je erachter dat je de linzen bent vergeten bij de supermarkt.
Je kunt ze vervangen door andere peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen of borlottibonen. Net wat je nog in je keukenkastje hebt staan.
Hoe moet je ze bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Net als andere gedroogde en ingeblikte peulvruchten zijn linzen erg lang houdbaar. Bewaar ze op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Bekijk altijd de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met linzen? Heel veel! Gebruik ze in stoofschotels, verwerk ze in curry’s, salades of soepen of maak er een traditionele Indiase dahl mee.
Recepten met linzen
Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze smaakvolle linzen recepten eens.

Rodelinzendahl met geroosterde broccoli en pudla besan
Dit heerlijke recept maak je met de rode linzen van bijvoorbeeld Smaakt. Pudla besan is platbrood, gemaakt van kikkererwtenmeel. Wist je dat deze Indiase maaltijd al met een uurtje op tafel staat? Eet smakelijk!

Gegrilde kip met mosterdlinzen
Dit snelle én smakelijke recept staat in een half uur op tafel. Je hoeft eigenlijk alleen maar de kip te grillen en de sperziebonen te blancheren. Vervolgens maak je een heerlijke dressing van mosterd en linzen. Eet smakelijk!

Gevulde uien met rode linzen, dadels en peterselie
Misschien sta je niet direct te juichen bij het idee van gevulde uien. Geloof ons, het is ontzettend smaakvol. Probeer maar eens uit en vul de uien met rode linzen, dadels en peterselie.

Linzensoep met worst
Niet is zo verwarmend in de winter als een goede kom met soep. Deze linzensoep is één van onze favorieten. Gezond, vullend én erg lekker!

Dal met gevulde naan
Dit Indiase gerecht smaakt heerlijk. De linzen zijn onmisbaar in dit fijne recept. Maak wat extra naan voor de zekerheid, deze is namelijk zo op!
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.