Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
weekmenu gepofte aubergine

5x de lekkerste recepten met linzen

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Linzen zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten veel gezonde koolhydraten, eiwitten, b-vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze perfect als vleesvervanger of om je gerecht meer body te geven. Heb je al zin gekregen om aan de slag te gaan met deze smaakvolle vitaminebommetjes? Wij zetten de lekkerste recepten met linzen voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie

Linzen

Linzen zijn misschien wel onze favoriete peulvrucht. Je ziet ze dan ook (gelukkig) steeds meer terug in verschillende recepten. Naast het feit dat ze super smaakvol en gezond zijn, zijn ze ook ontzettend veelzijdig. Natuurlijk heb je de rode en groene linzen, maar wist je dat er ook nog bruine, gele, oranje en zwarte linzen bestaan?

Je kunt er dus alle kanten mee op als je ze gaat bereiden en verwerken in je gerecht. Maar wat zijn linzen nu eigenlijk? En wat zijn de lekkerste recepten met linzen? We vertellen het je graag.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met linzen

Nu je weet wat linzen precies zijn en welke soorten er bestaan, is de volgende vraag wat je ermee wilt gaan maken. Onderstaande recepten met linzen geven een goed voorbeeld van hun veelzijdigheid. Verwerk ze bijvoorbeeld in een Mexicaans feestmaal, frisse salade, soep of pittige curry!

weekmenu gepofte aubergine

Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad

Verwerk aubergine, feta en venkelzaad in een rodelinzencurry en je weet niet wat je proeft. Al deze lekkere smaken op je bord creëren deze heerlijke maaltijd.

Naar het recept
Pittige linzenburgers met mangochutney

Pittige linzenburgers met mangochutney

Op zoek naar een vegetarische burger? Probeer dan zeker eens deze linzenburgers. Vol van smaak en de structuur blijft hetzelfde.

Naar het recept
Basisrecept voor Britse pie

Kruidige linzen-spinaziepie

Maak een grote indruk op je gasten door deze verrassende taart te serveren. Zowel te serveren als voor- en als hoofdgerecht. Varieer eens van vulling door de spinazie te vervangen door broccoli en je krijgt weer een hele andere pie.

Naar het recept
Gekonfijte venkel met Puy-linzen

Gekonfijte venkel met Puy-linzen

Iedereen gebruikt olijfolie om in te bakken, maar je kunt zo veel meer met dit vloeibare goud. Ga voor een echt goede, extra vierge olijfolie voor een smaakvol resultaat.

Naar het recept
Tomatensalade met linzendressing

Tomatensalade met linzendressing

Een tros vol rijpe tomaten en het is direct zomer in je keuken. Met deze knalrode vrucht, of ‘ie nu uit eigen tuin komt of uit de winkel, maak je de lekkerste gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze tomatensalade met linzendressing?

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
weekmenu gepofte aubergine

Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad

Een stukje cultureel erfgoed doorgeven en bovendien zoveel mogelijk mensen laten weten hoe lekker Indiaas eten is; dat was het doel van de familie Pathak in 1956. Inmiddels zet je met hun specerijenmixen, sauzen en chutneys de smaak van India in een handomdraai op tafel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 aubergines
6 el olijfolie
4 el milde currypasta van Patak’s
2 teentjes knoflook – geperst
zout
225 g gedroogde rode linzen
400 ml kokosmelk
1 groentebouillonblokje
1 el venkelzaad
75 g feta
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Halveer de aubergines in de lengte en leg ze met de snijkant naar boven op je werkblad. Snijd met een scherp mesje kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Leg de aubergines met de snij kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de aubergine met de olijfolie. Bestrijk ze met de helft van de curry en de geperste knoflook en bestrooi met zout. Bak de aubergines ca. 40 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

  2. Doe de rode linzen in een pan met de kokosmelk, 2 el milde curry, het groentebouillonblokje, een snuf zout en 400 ml water en breng aan de kook. Kook ca. 20 minuten op laag vuur tot de linzen gaar zijn. Roer regelmatig door en voeg, indien het geheel te droog wordt, meer water toe.

  3. Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren. Verdeel de linzencurry over 4 borden en leg de auberginehelften erbovenop. Verbrokkel de feta erover en garneer met de geroosterde venkelzaadjes. Lekker met papadums.

Receptuur en foodstyling: Sjoerd Kleijn Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Valentijn Dirks

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!