Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Borrelplank hapjes kaasplank

Kaasplankje maken: zo stel je de perfecte kaasplank samen

Advertentie

Vind je de wereld van Franse kazen een ondoorgrondelijk woud? Met onze tips kun jij ook een mooie kaasplankje maken waar je zo vaak van kunt genieten als je zin in hebt!

Kaasplank samenstellen

Wil je thuis de perfecte kaasplankje maken? Een goed uitgangspunt is om in ieder geval uit elke “kaasfamilie” er een te nemen. Wanneer je dat doet, heb je een mooie opbouw in zowel smaak als textuur. Ga het liefst naar een kaaswinkel of de markt voor het beste advies.

Voor de perfecte kaasplank begin je namelijk met lichte en romige kazen en sluit je af met wat pittigere kazen. Zo overheersen de smaken van de pittige kazen niet de smaken van de romige kazen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Basisregels voor het samenstellen van een kaasplank

Voor een borrelplank kun je zo’n 150 tot 200 gram kaas per persoon aanhouden. Serveer je de kazen als dessert? Houd dan ongeveer de helft aan. Wanneer je ze op kamertemperatuur serveert komen de smaken het beste tot hun recht. Het is ontzettend zonde van de smaak wanneer de kazen koud uit de koelkast komen en meteen gegeten worden. Kaas kan echt wel wat hebben, dus haal ze het liefst een halfuur tot een uur van tevoren uit de koeling.

Heb je weinig tijd?

Snijd de stukjes dan wat kleiner zodat ze sneller op temperatuur komen. Haal zachte kazen ongeveer 1 tot 2 uur voor serveren uit de koelkast en (half)harde kazen een uur van tevoren.

Witschimmelkazen

Voor het kaasplankje maken begin je het beste met een romige kaas, ook wel witschimmelkaas genoemd. Deze kazen zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaken goed blijven hangen.

Serveer deze zachte kazen met bijvoorbeeld wat (stok)brood of toastjes. Kijk met name bij Brie en Camembert verder dan de supermarkt, deze kazen kunnen veel interessanter zijn dan de fabriekskazen die daar in het schap liggen.

  • (Room)brie
  • Camembert
  • Chaource
  • Brillat-Savarin
  • Coeur Neufchâtel

Schapen- en geitenkaas

Deze kazen variëren in rijpheid van vers tot heel rijp met een interessante schimmelkorst die soms tot donkergrijs kan kleuren. De wat rulle structuur en rinse smaak die geitenmelk geeft zorgt voor unieke kaasjes. Deze mogen niet ontbreken bij het kaasplankje maken.

De bekendste komen uit het Loire-dal. De kleine Franse geitenkaasjes hebben soms leuke vormen; bolletjes, kubusjes en zelfs piramides.

  • Pecorino
  • Banon
  • Chabicou
  • Sainte Maure
  • Geitenbrie
  • Crottin de Chèvre
  • Crementell

(Half)harde kaas

Dit zijn stevige kazen die soms wel tot 3 jaar rijpen en echt niet mogen ontbreken bij het kaasplankje maken. Van heerlijk romig en grassig tot zilt, brokkelig en complex. Waar je ook van houdt, er is genoeg keuze om uit te proberen!

Leuk experiment: verschillende rijpingen van dezelfde kaas naast elkaar proeven.

Rode kaas op kaasplank

Over het algemeen zijn dit geen beginners-kazen. De sterke geur is echter misleidend; de smaak is vaak vrij mild en zachtromig. Deze kazen worden tijdens het rijpen regelmatig ‘gewassen’ met een zoutoplossing of zelfs sterke drank. Pas wel op bij het kaasplankje maken en de gasten waar je het voor maakt; niet iedereen houdt van deze kazen.

Hierdoor krijgt alleen een bepaalde bacterie kans op de korst te leven. Dit zijn dus geen schimmelkazen, maar roodbacteriekazen.

  • Port Salut
  • Pont l’Eveque
  • Reblochon
  • Saint Paulin
  • Le Marcaire
  • Chaumes
  • Morbier
  • Le Rustique Petit Munster
  • Taleggio
  • Kernhem
  • Munster
  • Époisses
  • Bel Paese

Blauwaderkaas

‘Fromage persillé’ zeggen ze in Frankrijk zo mooi, letterlijk ‘gepeterseliede’ kaas. Dit duidt natuurlijk op de vele groen-blauwe plekjes schimmel in de zuivel.

De bekendste, de Roquefort, is meteen ook een buitenbeentje: gemaakt van schapenmelk in plaats van koemelk, dus je proeft de typische rinse smaak van schapenmelk terug in de kaas. You love it or you hate it!

  • Gorgonzola
  • Roquefort
  • Blue stilton
  • Danish blue
  • Bluefort
  • Combozola
  • Fourme d’Ambert
  • Bleu d’Auvergne

Kaasplank samenstellen: voor erbij

Je hebt alle kazen uitgezocht! Super. En wat leg je verder nog op je borrelplank? Bijvoorbeeld deze lekkere toevoegingen:

  • Noten: het liefst naturel of licht geroosterd. De aardse smaken gaan goed samen met de meeste kazen.
  • Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin.
  • Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop. Gedroogde vijgen en dadels doen het erg goed, bijvoorbeeld in een vijgen- of dadelbroodje of vijgen- of dadeljam.
  • Fruit: Sommige fruitsoorten gaan erg lekker samen met kaas, met name druiven, vijgen of peer. Maar maak het niet te gek; vitamientjes kunnen we morgen weer bij het ontbijt eten.

Wat te drinken bij een kaasplank?

Dit is natuurlijk een lastige. Zeker als je een borrelplank neerzet, zal iedereen toch al het drankje van zijn/haar keuze nemen. Vaak wordt een glas versterkte wijn geserveerd bij de kaas, denk aan port of (uit Frankrijk) Pineau de Charentes.

Dit zal voor een gezellig borrelavondje niet altijd de beste keus zijn, ga dan voor een soepele, fruitige rode wijn. Bij met name de geitenkazen kan een friszure witte wijn goed smaken. Over het algemeen geldt ook; it it grows together, it goes together.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!