Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is emmentaler

Wat is emmentaler voor een kaas en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Gorgonzolaburrata en taleggio worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over Emmentaler. Want wat is Emmentaler voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is emmentaler?

Misschien heb je deze kaas weleens in de kaaswinkel of supermarkt gezien, maar wat is Emmentaler eigenlijk voor een kaas? Deze kaas komt uit het Emmental in Zwitserland, vandaar ook de naam. Overigens wordt de kaas ook in Frankrijk en Duitsland geproduceerd.

Vroeger hadden veel boeren in de zomer een overschot aan melk, en ze woonden te ver weg van de bewoonde wereld om de melk te verhandelen. Daarom maakten ze verschillende producten, waaronder  houdbare kaas. Zo is bijvoorbeeld ook comté en gruyère ooit ontstaan. Het zijn vaak grote kazen, waarbij de emmentaler wel tot 130 kg kan wegen. Kenmerkend voor emmentaler zijn de gaten in de kaas.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt de kaas emmentaler?

De smaak van emmentaler is over het algemeen nootachtig en beetje zoet. Door de romigheid heeft de kaas ook nog eens een fijn mondgevoel wat ons betreft. Je kunt er veel kanten mee op, de kaas is heerlijk op brood, maar ook in de kaasfondue (in combinatie met andere kazen) of op een kaas- of borrelplank misstaat de kaas niet.

wat is emmentaler

Waar koop je het?

Zeker in de grotere supermarkten is deze kaas goed verkrijgbaar, je vindt ‘m vaak in de koeling bij de overige buitenlandse kazen. Natuurlijk is de kaas ook verkrijgbaar bij diverse kaaswinkels, hier is de kwaliteit vaak nét iets beter. Ga je op vakantie naar Zwitserland of Frankrijk? Kijk dan eens of je de kaas tegenkomt en probeer ‘m uit. Vooral in berggebieden zoals de Alpen is de kaas volop verkrijgbaar.

Hoe vervang je emmentaler?

Wil je aan de slag met deze kaas, maar is emmentaler in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan voor een kaas zoals de Zwitserse gruyère. Zowel qua smaak, romigheid en smeltcapaciteit komt deze kaas dicht in de buurt van emmentaler. Je kunt ook bijvoorbeeld comté gebruiken, of een mix van meerdere kazen.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Je bewaart de kaas in de koelkast, het liefst verpakt in kaaspapier of een afgesloten bak. Eenmaal geopend is de kaas vaak nog best een tijdje houdbaar, maar kijk en ruik altijd bij twijfel. Zit er wat schimmel op de kaas? Deze kun je vaak wegsnijden, waardoor de rest van de kaas nog eetbaar is. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je allemaal met de kaas emmentaler?

Wat ons betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. De kaas past erg goed op een borrelplank. Daarnaast smelt emmentaler ook goed, dus we gebruiken ‘m maar al te graag op een hamburger, door een pastasaus of in de kaasfondue. Kortom; wil je ergens kaas voor gebruiken? Probeer eens onze Zwitserse favoriet!

Recepten met emmentaler

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke kaas: emmentaler.

Hartige aspergecake met tomatenrelish

Hartige aspergecake met tomatenrelish

Een hartige cake? Jazeker! Net als dat een hartige taart – denk maar aan quiche – erg lekker kan zijn, is dit ook het geval bij een cake. Probeer maar eens deze aspergecake met tomatenrelish én emmentaler.

Naar het recept
Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas

Paddenstoelentaart met Jarlsberg-kaas

Deze heerlijke paddenstoelentaart is een absolute topper! Organiseer je een etentje? Met deze hartige taart heb je genoeg voor maar liefst acht personen. Of je gebruikt de restjes natuurlijk de volgende dag voor de lunch. In het originele recept staat Jarlsberg-kaas, maar vervang deze gerust door emmentaler.

Naar het recept
De allerbeste tosti aller tijden

De allerbeste tosti aller tijden

Dit recept komt uit het het boek van Job & Perry: ‘Een klootzak-proof kookboek‘. De heren aan het woord over deze onweerstaanbare tosti: “Ja ja… ‘allerbeste tosti aller tijden’… dit klinkt heel tof natuurlijk. Nu zullen er genoeg mensen zijn die vinden van niet, dat kan. Praatjes vullen geen gaatjes, deze tosti wel. Pantosti for the win!

Naar het recept
valentijnsgerechten

Galette complète

Deze Franse galette staat in een handomdraai op tafel en zorgt dat je nooit meer ander wil. Zeker in het weekend is dit recept ideaal voor een ontbijtje op bed of voor bij een uitgebreide lunch.

Naar het recept
nyc patty melt

The NYC patty melt

Vanavond eet jij een broodje volledig in New York style met dit tongstrelende recept. Pro tip: bespaar niet op de kaas, juist een flinke laag emmentaler maakt dit broodje nóg lekkerder dan dat ‘ie er al uitziet.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!