
Gorgonzola, burrata en taleggio worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over gruyère. Want wat is gruyère en wat kun je ermee?
Wat is gruyère
Je hebt er vast al weleens van gehoord, misschien ken ‘m wel als één van de klassieke kazen die in de kaasfondue gaan. Maar wat is gruyère eigenlijk voor een kaas? Deze van oorsprong Zwitserse bergkaas komt uit de gelijknamige stad. Sinds 2001 heeft deze kaas een AOC keurmerk, wat betekent dat de kaas pas gruyère mag heten als deze aan strenge eisen voldoet.
De kaas wordt geproduceerd met ongepasteuriseerde melk, die verwarmd wordt tot 34°C. Vervolgens wordt de melk gestremd en vermalen tot korrels. Deze worden weer verwarmd tot 43°C. De temperatuur wordt nog even verhoogd tot 54°C, om vervolgens het mengsel in een vorm te gieten en te persen. Nadat de buitenkant is gezouten rijpt de kaas zo’n twee maanden op kamertemperatuur, om vervolgens eventueel door te rijpen in vochtige kelders of zelfs grotten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt de kaas gruyère?
Gruyère is over het algemeen een wat zoete kaas met een zoute bijsmaak. De jonge kazen zijn nog romig en hebben een wat nootachtige smaak. Naarmate de kaas langer rijpt wordt deze een stuk droger en intenser van smaak, soms zelfs ietwat pittig. De kaas heeft misschien wel iets weg van de Franse kaas comté. Er wordt zelfs gruyère gerijpt in grotten met kalk, wat de kaas uiteraard ook weer een totaal andere smaak geeft.
Waar koop je het?
Over het algemeen is jongere gruyère in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar, zeker in de grotere supermarkten. Je vindt de kaas vaak in het koelvak, waar je ook kazen zoals brie en mozzarella vindt. Wil je een kaas die wat meer rijping heeft gehad of een bijzondere variant? Dan kan je het beste naar een speciale kaaswinkel gaan, vaak weten ze je daar ook nog eens van alles over de kaas te vertellen.
Hoe vervang je gruyère?
Zoals hierboven beschreven, de kaas heeft wel iets weg van de Franse comté. Is gruyère in geen velden of wegen te bekennen? Dan is comté een goede vervanger, of een kaas zoals beaufort. Emmentaler (ook een Zwitserse kaas) kun je ook als vervanger gebruiken, al is deze kaas iets lichter van smaak.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Je bewaart de kaas in de koelkast, het liefst verpakt in kaaspapier of een afgesloten bak. Eenmaal geopend is de kaas vaak nog best een tijdje houdbaar, maar kijk en ruik altijd bij twijfel. Zit er wat schimmel op de kaas? Deze kun je vaak wegsnijden, waardoor de rest van de kaas nog eetbaar is. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je allemaal met gruyère?
Wat ons betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. De kaas (zeker de gerijpte variant) past erg goed op een borrelplank. De jonge kazen smelten erg goed, dus die gebruiken we maar al te graag op een hamburger, door een pastasaus of in de kaasfondue. Kortom; wil je ergens kaas voor gebruiken? Probeer eens onze Zwitserse favoriet!
Recepten met gruyère
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke Zwitserse kaas: gruyère.

Pompoengratin met salieroom en gruyère
Deze pompoengratin is om je vingers bij af te likken, maar pas op! Laat ‘m wel eerst iets afkoelen. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk voor je bij dit smakelijke recept.

Klassieke uiensoep met madeira
Serveer je graag gerechten uit de klassieke Franse keuken? Dan mag deze uiensoep met madeira natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet als je er ook nog eens stokbrood met gruyère bij serveert!

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk
Dit is een ultiem no waste-recept wat ons betreft. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Heb je ook nog restjes groenten liggen? Snijd ze in reepjes en serveer ze erbij, lekker om in de fondue te dippen.

Mix and match mac ‘n’ cheese
Als je weleens mac ‘n’ cheese hebt gemaakt weet je dat kaas niet mag ontbreken. Het liefst gebruiken we meerder soorten kaas, zoals in dit recept. Varieer naar hartenlust en kies de kazen die jij het lekkerst vindt.

Gegratineerde romige spinazie
Net als het eerste recept met pompoen is deze gratin ook weer om je vingers bij af te likken! We maken het knapperige laagje met parmezaan en gebruiken de gruyère in de saus, maar dat kan natuurlijk ook andersom.
Lees ook:
Onze tips

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is spijs en wat kun je ermee?

Wat is guanciale en hoe bereid je het?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.