Advertentie
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over mirin. Want wat is mirin en wat maak je ermee?
Wat is mirin?
Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je mirin vast eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een recept. Maar wat is mirin eigenlijk? Mirin is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van ongeveer 10%. Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat.
Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.
Waar koop je het?
Mirin is te koop bij de toko, laat je vooral adviseren over de verschillende merken die ze hebben. Ook bij de grotere supermarkten kun je het tegenwoordig gemakkelijk kopen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt mirin?
Nu we je vraag ‘wat is mirin?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Als je ermee kookt, verdampt de alcohol en blijft er een lekkere, zoete en diepe smaak over. Mirin is vrij uitgesproken. Gebruik dan ook niet te veel, anders wordt de rest overschaduwd door de zoetige smaak.
Hoe kan je het vervangen?
Kan je de zoete rijstwijn nergens vinden? In de westerse keuken wordt het vaak vervangen door droge sherry. Uiteraard zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.
Wil je alleen het zoete effect? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een schepje suiker gebruiken.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met mirin? De rijstwijn combineert zowel goed met vlees en vis als met groenten en tofu. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, marinade of dressing en ervaar zelf de heerlijke smaak.
Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:
Pokébowl met gerookte tempeh
Deze poké bowl met tempeh mag dan wel vegetarisch zijn, dat doet niets af aan de heerlijke en diepe smaken van dit fijne gerecht.
Sesamzalm met srirachasaus
Doordat de gegaarde zalm een krokant korstje heeft van sesam wordt dit stukje vis nóg lekkerder. Zeker in combinatie met de pittige srirachasaus.
Chili-noedelsoep met tofu
Noedelsoep is hier favoriet op de redactie. Je kunt gemakkelijk afwisselen met ingrediënten en met de juiste bouillon zet je een smaakvolle maaltijd op tafel!
Meer inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.