Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Chili-noedelsoep met tofu

Wat is mirin en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over mirin. Want wat is mirin en wat maak je ermee?

Wat is mirin?

Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je mirin vast eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een recept. Maar wat is mirin eigenlijk? Mirin is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van ongeveer 10%. Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat.

Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Mirin is te koop bij de toko, laat je vooral adviseren over de verschillende merken die ze hebben. Ook bij de grotere supermarkten kun je het tegenwoordig gemakkelijk kopen.

Hoe smaakt mirin?

Nu we je vraag ‘wat is mirin?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Als je ermee kookt, verdampt de alcohol en blijft er een lekkere, zoete en diepe smaak over. Mirin is vrij uitgesproken. Gebruik dan ook niet te veel, anders wordt de rest overschaduwd door de zoetige smaak.

Hoe kan je het vervangen?

Kan je de zoete rijstwijn nergens vinden? In de westerse keuken wordt het vaak vervangen door droge sherry. Uiteraard zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen. Wil je alleen het zoete effect? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een schepje suiker gebruiken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met mirin? De rijstwijn combineert zowel goed met vlees en vis als met groenten en tofu. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, marinade of dressing en ervaar zelf de heerlijke smaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:

poké bowl met tempeh

Pokébowl met gerookte tempeh

Deze poké bowl met tempeh mag dan wel vegetarisch zijn, dat doet niets af aan de heerlijke en diepe smaken van dit fijne gerecht.

Naar het recept
lekker door de week sesamzalm

Sesamzalm met srirachasaus

Doordat de gegaarde zalm een krokant korstje heeft van sesam wordt dit stukje vis nóg lekkerder. Zeker in combinatie met de pittige srirachasaus.

Naar het recept
Chili-noedelsoep met tofu

Chili-noedelsoep met tofu

Noedelsoep is hier favoriet op de redactie. Je kunt gemakkelijk afwisselen met ingrediënten en met de juiste bouillon zet je een smaakvolle maaltijd op tafel!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!