Advertentie
Net als veel andere foodies zijn wij ontzettend fan van Ottolenghi. Hij maakt niet alleen de mooiste kookboeken samen met zijn team, de recepten zijn ook nog eens stuk voor stuk maakbaar en erg lekker. Dit zijn dan ook onze favoriete recepten van Ottolenghi!
Recepten van Ottolenghi
Vraag je een foodie wie zijn favoriete chef is en menigeen zal direct met ‘Ottolenghi’ antwoorden. Samen met zijn team produceert de Israëlisch-Britse chef de meest geweldige recepten én kookboeken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Magie van Ottolenghi recepten
De magie zit ‘m in de speciale ‘Ottolenghi-twist’, een keuze voor ingrediënten die elke maaltijd laat stralen. Van gegrilde courgettes tot gevulde auberginerolletjes, maar ook onweerstaanbare pecantruffels. Stuk voor stuk zijn de recepten van Ottolenghi dan ook om je vingers bij af te likken.
Gekonfijte tandoorikikkererwten
Ottolenghi: “Deze kikkererwten genieten om vele redenen grote bekendheid op Instagram. De eerste reden is dat het gerecht heel simpel is en daardoor ook heel aantrekkelijk: doe alles in een pan, zet deze in de oven en laat hem dan over aan zijn eigen lot (en dat van jezelf). De tweede reden is dat de kikkererwten door het heel langzaam te laten garen in de olie zonder extra vloeistof superzacht worden. Daardoor krijgen alle aroma’s de kans krijgen om hun smaken aan de olie af te geven. Vervang de Griekse yoghurt door een zuivelvrij alternatief voor een complete vegan maaltijd, en serveer er rijst bij.”
Knolselderijsteaks met café de paris-saus
Yotam Ottolenghi: “Heel lang geleden at Ixta in Parijs een biefstuk met Café de Paris-saus waarna ze dacht dat ze was gestorven en in de boter-hemel terecht was gekomen.” Als dat niet een motivatie is om dit groentegerecht een keer te maken!
Recepten van Ottolenghi:
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Yotam Ottolenghi: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte boter met saffraan om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt. Bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus. Heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”
Bladgroenten met krokante knoflook
Noor Murad vertelt over dit heerlijke recept: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht. U kunt de snijbiet ook door andere bladgroenten vervangen, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of andere kool.”
Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers
Yotam Ottolenghi: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”
Gevulde auberginerolletjes in kokos-dal met kerrie
Dit is een van de wat uitdagendere recepten van Ottolenghi, maar laat dat je niet afschrikken. Het resultaat is namelijk geweldig, deze gevulde auberginerolletjes hebben ontzettend diepe smaken. Yotam Ottolenghi geeft nog een tip: “Deze gevulde auberginerolletjes zijn extra lekker met wat rijst erbij.”
Zoete recepten van Ottolenghi:
Pecantruffels met prosecco van Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi vertelt: “De truffels met chocolade bedekken is een rommelig karweitje, maar het is de moeite waard.” Dit recept van Ottolenghi is misschien wel ons favoriete dessert, zeker als je er ook nog eens een glas prosecco bij serveert. Proost!
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Onze tips
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
7x de lekkerste Sinterklaas lekkernijen
Dit zijn de lekkerste courgettesoep recepten
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.