Recepten van Ottolenghi

Vraag je een foodie wie zijn favoriete chef is en menigeen zal direct met ‘Ottolenghi’ antwoorden. Samen met zijn team produceert de Israëlisch-Britse chef de meest geweldige recepten én kookboeken. De magie zit ‘m in de ‘Ottolenghi-twist’, een keuze voor ingrediënten die elke maaltijd laat stralen. Van gegrilde courgettes tot gevulde auberginerolletjes, maar ook onweerstaanbare pecantruffels; stuk voor stuk zijn de recepten van Ottolenghi om je vingers bij af te likken.

Elke week recepten zoals die van Ottolenghi ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gekonfijte tandoorikikkererwten

Yotam Ottolenghi: “Deze kikkererwten genieten om vele redenen grote bekendheid op Instagram. De eerste reden is dat het gerecht heel simpel is en daardoor ook heel aantrekkelijk: doe alles in een pan, zet deze in de oven en laat hem dan over aan zijn eigen lot (en dat van jezelf). De tweede reden is dat de kikkererwten door het heel langzaam te laten garen in de olie zonder extra vloeistof superzacht worden. Daardoor krijgen alle aroma’s de kans krijgen om hun smaken aan de olie af te geven. Tot slot kan dit gerecht heel goed van tevoren gemaakt en later geserveerd worden; hoe langer het staat, des te lekkerder het wordt. Vervang de Griekse yoghurt door een zuivelvrij alternatief voor een complete vegan maaltijd, en serveer er rijst bij.”

> naar het recept: gekonfijte tandoorikikkererwten

Recepten van Ottolenghi: gekonfijte tandoorikikkererwten

Recepten van Ottolenghi:

Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Yotam Ottolenghi: “Heel lang geleden at Ixta Belfrage in Parijs een biefstuk met Café de Paris-saus waarna ze dacht dat ze was gestorven en in de boter-hemel terecht was gekomen.” Als dat niet een motivatie is om dit groentegerecht een keer te maken weten wij het ook niet meer…

> naar het recept: knolselderijsteaks met café de paris-saus

knolselderijsteaks van Ottolenghi

Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Yotam Ottolenghi: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt. Bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus. Heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”

> naar het recept: gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Bladgroenten met krokante knoflook

Noor Murad vertelt over dit heerlijke recept: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht. U kunt de snijbiet ook door andere bladgroenten vervangen, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of andere kool.”

> naar het recept: bladgroenten met krokante knoflook

Ottolenghi Test Kitchen - Extra lekker: bladgroenten met krokante knoflook

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Yotam Ottolenghi: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”

> naar het recept: garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Nog meer recepten van Ottolenghi:

Gevulde auberginerolletjes in kokos-dal met kerrie

Dit is een van de wat uitdagendere recepten van Ottolenghi, maar laat dat je niet afschrikken. Het resultaat is namelijk geweldig, deze gevulde auberginerolletjes hebben ontzettend diepe smaken. Yotam Ottolenghi geeft nog een tip: “Deze gevulde auberginerolletjes zijn extra lekker met wat rijst erbij.”

> naar het recept: gevulde auberginerolletjes in kokos-dal met kerrie

Recepten van Ottolenghi

Pecantruffels met prosecco van Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi: “De truffels met chocolade bedekken is een rommelig karweitje, maar het is de moeite waard.” Dit recept van Ottolenghi is misschien wel ons favoriete dessert, zeker als je er ook nog eens een glas prosecco bij serveert!

> naar het recept: pecantruffels met prosecco

pecantruffels

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

Bestel het boek:

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker
€26,99

Sla de recepten van Ottolenghi op en lees ook: