Recepten van Yvette van Boven

Je kent Yvette van Boven vast van haar prachtige kookboeken en van haar heerlijke tv-programma’s. Ze won in 2020 én 2022 Het Gouden Kookboek, later dit jaar verschijnt alweer haar volgende boek “Jaarrond“. Dat Yvette van Boven niets dan kwaliteit levert hoeven we vast niet uit te leggen. Of het nu gaat om de recepten van Yvette van boven, haar tekeningen, foto’s (vaak gemaakt door haar man Oof Verschuren, zoals bovenaan dit artikel) of tv-programma’s: wij zijn fan. We delen dan ook maar al te graag onze favoriete recepten van Yvette van Boven.

Wil je ook de lekkerste recepten van Yvette van Boven én meer ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Onlangs reisde Bas af naar Ierland om alles te leren over wildplukken van Yvette. Ze plukten een mand vol en maakten vervolgens onder andere dit heerlijke recept, misschien wel een van onze favoriete recepten van Yvette van Boven. Ze vertelt: “Het peperige van klaver en het zurige van zuring werkt lekker in deze heel eenvoudige pasta, die ook al peperig is.”

> naar het recept: wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Van Boven in het wild

Meer wildplukken?

Van Boven in het wild
€38,99

Wildplukgalette met burrata

Nog zo’n geweldig recept dat Yvette van Boven maakte na het wildplukken in Ierland: “Voor de galette gebruik ik mijn basisdeeg dat voor hartige taarten goed werkt. Maak het snel, want hoe langer je kneedt, hoe meer je de glutenstrengen in het deeg versterkt, waardoor het deeg niet meer bros wordt, maar stevig en taai. Dat is voor sommige deegsoorten juist heel fijn, maar voor zanddeeg zeker niet. Bovendien moet de boter koud blijven.”

> naar het recept: wildplukgalette met burrata

Recepten van Yvette van Boven: wildplukgalette met burrata

Panna cotta van wilde munt en wilde bloemen met honeycomb

Als kers op de taart maakte Yvette deze fantastische panna cotta in Ierland: “Eet honeycomb redelijk snel nadat het is afgekoeld, of in ieder geval binnen 1 dag. Door het vocht in de lucht zal het gauw plakkerig worden en langzaam zacht en taai. Bewaar het in ieder geval in een luchtdichte doos.”

> naar het recept: panna cotta van wilde munt en wilde bloemen met honeycomb

Panna cotta van wilde munt en wilde bloemen met honeycomb

Whiskeyworteltjes

Een heerlijk bijgerecht dat haast overal wel bij past, het liefst gemaakt met Ierse whiskey natuurlijk.

> naar het recept: whiskeyworteltjes

Whiskeyworteltjes

Preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Deze vegetarische preirollade van Yvette van Boven is ideaal als je een showstopper zoekt voor bij het eerstvolgende etentje, al misstaat de rollade ook niet op tafel tijdens de feestdagen. Het recept is gemakkelijk te maken, smaakt heerlijk én zit boordevol groenten.

> naar het recept: preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Preirollade met groene groenten en ricotta-geitenkaasvulling

Nog meer recepten van Yvette van Boven:

Kleefkruidtaartje

Yvette van Boven: “Dit is een hartig taartje dat ik maakte met de helft van het hartige taartdeeg, ik maakte er dus twee. Op de foto ziet u er maar een, maar even zodat u snapt dat de maat van de blaadjes dus klein zijn. Gebruik jong kleefkruid, als de stengels wat ouder zijn worden ze draderig, niet echt lekker. Ze groeien vaak bij bossen tegelijk, dus u heeft zo een hele berg bij elkaar. Het is een oersimpel recept, zoals zovelen in dit boek, ik daag u uit om er aan toe te voegen waar u zin in heeft. Maar soms is heel simpel ook heerlijk en proeft u die paar ingrediënten juist extra goed.”

> naar het recept: kleefkruidtaartje

kleefkruidtaartje

Orecchiette met koolzaad

Yvette vertelt: “Dit is een van de weinige recepten in dit boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs gebruiken wat extra zout of theelepel miso. Gebruik voor deze pasta de toppen van koolzaad, net voordat ze in bloemen schieten. Ik gebruik ze als kleine broccoliroosjes, bimi, of cime di rape. Het is trouwens allemaal familie hè.”

> naar het recept: orecchiette met koolzaad

Orecchiette met koolzaad

Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Gazpacho ken je waarschijnlijk als de koude tomatensoep uit Spanje. Dit recept van Yvette van Boven is daar een variant op. Naast tomaat gaat er ook verfrissende meloen door de gazpacho, en als smaakmaker gebruikt ze heerlijke rivierkreeftjes.

> naar het recept: meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Zoete recepten van Yvette van Boven:

Kruisbessenvlaai met meringue

Ook in zoete recepten weet Yvette van Boven ons te voorzien. Ze vertelt over deze vlaai: “Alléén op deze vlaai gaat een laag meringue. Kruisbessen zijn zoet-zurig van smaak, dus dat romige meringuedeksel werkt dan als een mooi tegenwicht. Kruisbessen zijn denk ik mijn aller-, allerlievelingsfruit. Of zei ik dat nou ook over rabarber…? Die kan hier ook goed in trouwens, in plaats van de kruisbessen. Maak het recept dan op precies dezelfde wijze, alleen moet er dan misschien iets meer suiker in.”

> naar het recept: kruisbessenvlaai met meringue

Kruisbessenvlaai met meringue

Olijfoliecake met mandarijn & rozemarijn

Yvette vertelt: “Weer zo’n plaatje voor op de theetafel. Ik maak deze cake eigenlijk vrij regelmatig. Alles combineert goed en ik hou erg van kruiden als rozemarijn in een zoet baksel. Tijm zou ook nog kunnen trouwens. Probeer maar eens.”

> naar het recept: olijfoliecake met mandarijn & rozemarijn

Bukake Cake: recepten van Yvette van Boven

Home Baked

Meer zoete recepten?

Home Baked
€34,99

Chocohazelnootkrul met uitgebakken spek

Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar dit is zó lekker. Zoet met zout is heel verslavend! Serveer de krul bij de koffie, of maak hem onderdeel van het dessert en geef er een bolletje ijs bij.

> naar het recept: chocohazelnootkrul met uitgebakken spek

Chocohazelnootkrul met uitgebakken spek

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Sla de recepten van Yvette van Boven op en lees ook: