Bereiding

  1. Meng voor het deeg in een kom het zeezout en de bloem. Wrijf met koude handen of 2 messen de boter erdoor, tot het eruitziet als grof zand. Dit kan ook in de keukenmachine op de pulseerstand.
  2. Voeg de eidooier toe, en zoveel ijskoud water met een drup azijn tot het deeg net samenhangt. Dat is doorgaans erg weinig, wees dus zuinig. Het deeg hoeft er zeker niet perfect uit te zien, gewoon grof gemengd met spikkels boter erdoor. Kneed vooral niet te lang!
  3. Pak het deeg in met folie en laat het zeker 1 uur in de koelkast rusten. De rusttijd is belangrijk en zal het deeg straks mooi uitrolbaar maken.
  4. Laat het deeg altijd zeker 30 minuten op kamertemperatuur komen voor je het uitrolt tot een grote lap van 0,5 centimeter dikte op een bebloemd aanrecht. Keer de deeglap steeds tijdens het uitrollen, zodat hij mooi gelijk wordt en rond van vorm. Til hem op een vel bakpapier voordat je hem vult, dat scheelt veel geknoei. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).
  5. Verhit voor de vulling een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de wildpluk al omscheppend 5 minuten op middelhoog vuur tot alles geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Verhoog op het laatst het vuur zodat alle groenten droogbakken.
  6. Verdeel de groenten over de lap deeg en laat een rand van 5 cm vrij. Scheur de burrata in kleine plukjes en verdeel die samen met de ringen groene chilipeper erover. Bestrooi met zoutvlokken, chilivlokken naar smaak en de helft van het venkelgroen.
  7. Vouw de randen van het deeg over de vulling, plooi de hoeken. Het mag er een beetje landelijk uitzien, wees niet al te precies. Bestrijk de randen met losgeklopt ei.
  8. Bak de galette 30 tot 35 minuten in de oven, of tot het deeg goudbruin is. Laat iets afkoelen, garneer met de rest van de venkeltakjes, wat wilde bloemen en snijd in punten.
Van Boven in het wild

Uit het boek:

Van Boven in het wild
€38,99

Receptuur: Yvette van Boven Fotografie: Oof Verschuren