Advertentie
Als het aankomt op dineren met kerst, wil je natuurlijk helemaal uitpakken. Of het nu gaat om een prachtig voorgerecht, een Michelin-ster waardig hoofdgerecht of een spectaculair dessert, je wilt het beste voor je gasten. En hoe belangrijk is dan de eerste indruk? Wij inspireren jou met de lekkerste kerst amuses, zodat je al snel de show steelt met deze smaakvolle hapjes.
Geen stress
We kennen het vast allemaal: stress wat je moet gaan maken voor het kerstdiner. Of je nu de hele dag in de keuken staat of liever kiest voor makkelijk, hoe dan ook wil je dat je gasten zullen smullen van jouw gerecht. Heb je dit jaar de taak gekregen om te zorgen voor een lekker hapje vooraf? Of wil je gewoon zorgen voor een verpletterende eerste indruk bij binnenkomst? Dan zullen we je vast blij maken met deze kerst amuses!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kerst amuse recepten
Dankzij deze recepten zul je gegarandeerd zorgen voor het begin van een geweldig diner! We zijn benieuwd welke kerst amuses jij gaat maken dit jaar.
Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.
Crostini-kerstkrans
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Je maakt er eenvoudig eentje van crostini’s. Dit zijn hapjes met een Italiaans tintje. Een feestelijk effect creëerde je nog nooit zo snel!
Kerstboombrood met kaas en pesto
Een mooi brood waar iedereen zelf lekker een stukje van kan pakken. Zo zit niemand met een hongerig gevoel aan tafel, terwijl het grote diner wordt bereid!
Overheerlijke kerstkrans met pompoen en ricotta
Wat staat er mooier op tafel dan een feestelijke kerstkrans? Dit recept met pompoen en ricotta is niet alleen een feestje om te maken, maar ook om op tafel te zetten. Laat iedereen lekker een stukje pakken, maar houd stiekem wel wat extra over voor jezelf. Van deze smaken zal iedereen verbluft zijn.
Parmezaanse kaastaartjes
Met deze schattige taartjes geef je je gasten een kleine smaakexplosie in hun mond. Deze taartjes moest Petit gateau voor Christian Dior maken. Heel chic!
Bitterballen van kerstrestjes
Behoorlijk wat eten over van alle kerstdiners? Geen zorgen! Je mengt deze ingrediënten en maakt er gemakkelijk een heerlijk hapje van.
Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.
Ingrediënten
Voor de cranberrycompote
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de ingrediënten voor de cranberrycompote in een steelpan, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de afgekoelde compote in de koelkast.
Verdeel de pompoen, de paprika en de ui over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met 2 el olijfolie, de knoflook, de rozemarijn, de tijm, zout en peper. Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
Verhit intussen 1 el olijfolie in een hapjespan op hoog vuur en roerbak er de boerenkool enkele minuten in tot hij wat zachter en geslonken is.
Haal de groenten uit de oven maar laat de oven aanstaan. Laat de groenten iets afkoelen op een schaal. Roer de geroosterde groenten, de helft van de kaas en ⅔ van de pitten voorzichtig door de boerenkool.
Beleg een bakplaat met bakpapier. Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol uit. Leg een bordje of schaaltje (10-12 cm Ø) in het midden van de bakplaat en leg 10 deegdriehoeken overlappend eromheen met de punten naar buiten, zodat er een stervormige cirkel ontstaat.
Verdeel de cranberrycompote in een cirkel over het midden van het deeg en leg hier het groentemengsel op. Vouw de punten over de vulling heen naar binnen en klap het iets onder de rand van het deeg, zodat de krans tijdens het bakken zijn vorm behoudt. Bestrijk de krans met het ei en bestrooi met de overige pitten. Bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Laat de krans ca. 5 minuten afkoelen op een rooster en bestrooi met de rest van de kaas.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen
Onze tips
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
3 tips voor een onvergetelijke kerst
10x leftover kerstdiner inspiratie
10x een feestelijk kerst dessert voor de feestdagen
15x de beste bijgerechten voor kerst
3x cadeautips voor onder de kerstboom
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.