
“It’s beginning to look a lot like Christmas”. De feestdagen komen steeds dichterbij. Maar weet jij al met welk kerst hoofdgerecht jij deze kerst indruk gaat maken? In dit artikel geven we inspiratie voor het hoofdgerecht van je kerstdiner: van luxe tot simpele kerstrecepten, en van vlees en vis tot vegetarisch.
Lees verder na de advertentie
Hoofdgerechten voor kerst
Ben jij nog op zoek naar het spektakelstuk om je gasten deze kerst mee te verrassen? Of je nu gaat voor vlees, vis of vega, met deze heerlijke hoofdgerechten voor kerst heb je gegarandeerd succes. Ook voor een lekker voorgerecht voor kerst bieden we genoeg inspiratie én we hebben leuke hapjes voor kerst verzameld. En met deze ideeën voor een kersttoetje sluit je het kerstdiner perfect af. Wat zet jij op het kerstmenu?
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten

Luxe recepten voor je kerst hoofdgerecht

Gevulde varkensrollade met pompoen, salie en tamme kastanje
Met zo’n luxe gevulde varkensrollade steel je echt de show bij het kerstdiner. Heerlijk met gebakken krieltjes en tamme kastanjes.

Knolselderijsteaks met café de paris-saus
Minstens net zo chic, maar dan vega. Dat zijn deze knolselderijsteaks overgoten met een heerlijk boterige Café de Paris-saus.

Pompoenravioli met romige walnotensaus
Tijdens de donkere dagen met kerst is niets lekkerder dan een heerlijk verwarmend gerecht met noten. Deze pompoenravioli met romige walnotensaus past daarom perfect als hoofdgerecht op de kersttafel.
Simpele kerst hoofdgerechten
Genoeg aan je hoofd tijdens de kerstdagen? Dan bieden deze recepten de oplossing. Hiermee zet je namelijk in een handomdraai en zónder stress een heerlijke én simpele kerst hoofdgerechten op tafel.

Easy kerstkip met look
Je maakt de kerstkip gemakkelijk met een slowcooker. Heb jij deze niet in huis? Niet getreurd! Je kunt alsnog dit simpele kerst hoofdgerecht op tafel zetten. Martina geeft je tips.

Zalm-garnalenrisotto met citroen, mascarpone en dille
Ben je een echte visliefhebber? Dan is deze risotto met zowel zalm als garnalen jouw ultieme kerst hoofdgerecht! Serveer hem met een groene salade of gekookte broccoli.

Pompoengratin met Gorgonzola en salie
Ga je liever voor een vegatarisch kerstmenu dit jaar? Dan is deze pompoengratin met Gorgonzola en salie misschien wel iets voor jou.
Hoofdgerechten met vlees
Hét ultieme vleesgerecht met kerst is toch wel de kerstkalkoen. Zo’n grote kalkoen zet je immers maar één keer per jaar op tafel. Andere typische kerst vlees gerechten? Wat dacht je van varkenshaas, ree of een kerst hoofdgerecht met kip?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Gegrilde kip met dragonboter
En laten we met die laatste beginnen, want deze kip is toch wel een vermelding waard. Kijk nou hoe feestelijk dit kerst hoofdgerecht eruit ziet? Daar gaan je gasten ongetwijfeld van smullen (en jij ook!).

Kerstkalkoen
Een klassiek kerst hoofdgerecht met vlees: de kerstkalkoen. Bij Yvonne thuis gaat er geen kerst voorbij zonder kalkoen. En wij snappen goed waarom. Een hele kalkoen staat niet alleen heel feestelijk op tafel maar smaakt ook nog eens erg lekker.

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus
Ree is delicaat vlees met een echte wildsmaak, heerlijk als kerst hoofdgerecht dus. Om het vlees tegen uitdrogen te beschermen wikkelen we een plakje spek om het vlees, dit heet barderen. Serveer de medaillons met romige pastinaakcrème en spruitjes.

Varkenshaas met salie en spek
Ook deze varkenshaasjes zijn in spek gewikkeld, waardoor ze lekker mals blijven. Bij dit gerecht adviseren we wederom gebakken spruitjes. Ook lekker met gebakken aardappeltjes uit de oven erbij.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoofdgerechten met vis
Met kerst denk je misschien voornamelijk aan vlees als hoofdgerecht. Maar doe eens gek, en serveer een feestelijk hoofdgerecht met vis tijdens de kerstdagen. Wat dacht je van zeebaars, schelvis of kreeft?

Zeebaars met limoen, gember en venkel
Zeebaars is super veelzijdig. Vul ‘m met limoen, gember en venkel en je serveert een op-en-top feestelijk hoofdgerecht.

Schelvis gepocheerd in anijsbouillon met roseval aardappeltjes
Ook lekker om met kerst te serveren: schelvis! Serveer ‘m met choronsaus, een klassieke saus op basis van bearnaisesaus met dragon en kervel.

Kreeft met saffraanboter
Niets zo lekker als het pellen en eten van een kreeft met de hand. Maar in je nieuwe chique kerstkleding is dat een ander verhaal. Door het gerecht voor te bereiden en de kreeft te pellen, maak je het je gasten een stuk makkelijker.
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten

Hoofdgerechten met kerst voor grote groepen
Ben je gezegend met een grote familie of vriendengroep? Dan kan het kerstdiner nog wel eens de nodige stress veroorzaken. Niet nodig! Organiseer bijvoorbeeld een buffet voor een grote groep deze kerst. Met deze recepten tover je zo een hoofdgerecht voor kerst met 10 personen op tafel!

Overheerlijke kerstkrans met pompoen en ricotta
Wat staat er mooier op tafel dan een feestelijke kerstkrans? Dit recept met pompoen en ricotta is niet alleen een feestje om te maken, maar ook om op tafel te zetten. Laat iedereen lekker een stukje pakken, maar houd stiekem wel wat extra over voor jezelf. Van deze smaken zal iedereen onder de indruk zijn. Ook heel lekker voor een uitgebreide kerstbrunch trouwens!

Boterzachte gekonfijte zalm
Op zoek naar een echte crowdpleaser voor je kerstdiner? Deze zalmfilet met romesco-saus stelt niet teleur! Maak de romesco gerust 1 of 2 dagen van tevoren voor extra gemak tijdens de kerstdagen.

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini
Als klap op de vuurpijl delen we deze extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini van Vanja van der Leeden. Toegegeven, misschien vinden we dit wel een van de lekkerste kerstrecepten van het jaar. Heerlijk als onderdeel van een luxe kerstdiner.
Ons favoriete hoofdgerecht voor kerst:

Knolselderijsteaks met café de paris-saus
Yotam Ottolenghi: “Heel lang geleden at Ixta in Parijs een biefstuk met Café de Paris-saus waarna ze dacht dat ze was gestorven en in de boter-hemel terecht was gekomen.” Als dat niet een motivatie is om dit groentegerecht een keer te maken!
Ingrediënten
- 2 hele selderijknollen
- zeezoutvlokken en zwarte peper
Café de Paris-saus
- 110 g boter (in blokjes van 2 cm)
- 1 kleine banaansjalot (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (geperst)
- 3 ansjovisfilets op olijfolie (uitgelekt en fijngehakt)
- 0.5 theel. middelscherp kerriepoeder
- 0.25 theel. cayennepeper
- 1 eetl. mosterdpoeder
- 1 eetl. fijne kappertjes
- 2 eetl. bieslook (fijngesneden)
- 2 eetl. dragonblaadjes (fijngesneden)
- 1 eetl. peterselie (fijngesneden)
- 2 theel. tijmblaadjes
- 110 ml slagroom
- 2 theel. citroensap
Bereiding
Doe de eerste zeven ingrediënten voor de saus met ¼ theelepel zeezoutvlokken in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur. Laat ze circa 6 minuten koken en schud de pan van tijd tot tijd om tot de sjalot gaar is en de boter gesmolten, goudgeel en gekaramelliseerd is. Voeg de kappertjes, kruiden en heel royaal versgemalen zwarte peper toe, laat de saus nog 1 minuut koken en neem de pan van het vuur.
Verhit de oven tot 170°C. Prik de selderijknollen met een vork rondom circa 40 keer in en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer 1½ theelepel zeezoutvlokken door de olie en
wrijf de selderijknol er royaal mee in. Rooster hem afhankelijk van de grootte minimaal 2¼ uur of maximaal 2¾ uur en bedruip ongeveer om de 20 minuten tot de knol donkerbruin en volledig gaar is en er selderijkaramel uit loopt. Laat de knol 15 minuten rusten en snijd hem dan in parten of steaks.Zet de oven op de hoogste grillstand. Schik de knolselderijsteaks met voldoende tussenruimte op een grote, met bakpapier beklede bakplaat waar ze in een enkele laag op passen. De steaks moeten al bestreken zijn met de bakolie en de selderijkaramel, maar bestrijk ze als dat niet is gebeurd nu met wat olijfolie en een beetje ahornsiroop of honing. Zorg ervoor dat het bakpapier niet te veel uitsteekt, omdat het dan kan verbranden. Gril de steaks 6-8 minuten op de bovenste richel van de oven, tot de bovenkant goudbruin is. Zet de oven uit en laat de steaks tot het serveren op de bakplaat in de oven staan.
Zet de saus weer op halfhoog vuur en laat hem 1 minuut zachtjes koken, roer de room en het citroensap erdoor. Roer nog 2 minuten tot hij warm is, maar roer niet te veel – de saus mag licht schiften, maar niet emulgeren.
Giet de saus in een grote schaal met een opstaande rand en schik de selderijsteaks erop (of serveer ze op afzonderlijke borden met wat saus erover en de rest ernaast). Bestrooi de steaks met wat zeezoutvlokken en zwarte peper en dien ze op.
Onze tips

10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst

10x de lekkerste recepten voor pavlova

10x een feestelijk kerst dessert voor de feestdagen

10x leftover kerstdiner inspiratie

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.