Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Kerst vieren is volgens ons een van de leukste momenten van het jaar. Familie, vrienden en gezelligheid om je heen. En natuurlijk veel, heel veel eten. Met zoveel mensen kan het nog wel eens lastig zijn om voor iedereen wat lekkers te maken. Vis, vlees of toch vegetarisch? Geen zorgen. Met deze overheerlijke vegetarische hoofdgerechten voor kerst zit je sowieso goed.

Vegetarische hoofdgerechten kerst

Er wordt in Nederland steeds meer vegetarisch gegeten en dat vinden wij alleen maar leuk. Vegetarische hoofdgerechten zijn, naast het feit dat ze super smaakvol zijn, ook nog eens heel erg leuk om te maken. Je kunt heel veel groenten en peulvruchten gebruiken en er daardoor heel veel kanten mee op. Zo wordt jouw vegetarische hoofdgerecht voor kerst een heerlijke toevoeging op het vegetarische kerstmenu.

Met kerst is het natuurlijk leuk om helemaal uit te pakken en een groot spektakel op tafel neer te zetten. Wist je dat je deze vegetarische hoofdgerechten voor kerst vaak van tevoren al kunt maken? Dan hoef jij niet meer in de keuken te staan tijdens deze dagen en kun je gezellig aan tafel blijven zitten!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten vegetarische hoofdgerechten kerst

Om je gasten te voorzien van een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht met kerst, hebben wij de lekkerste recepten voor je op een rij gezet. Succes en het belangrijkste: geniet van een heerlijke avond!

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Is het geen plaatje? De vulling van spinazie, pompoen en salie smaakt niet alleen heerlijk, de smaken passen ook nog eens goed bij kerst. Daarnaast ziet het geheel er ook nog eens feestelijk uit op tafel.

Naar het recept
beet wellington

Beet Wellington

Natuurlijk kan een Wellington niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Deze overheerlijke vegetarische variant ziet er niet alleen super mooi uit, maar smaakt ook nog eens heerlijk. Het beste? Je kunt hem van tevoren maken en je hoeft hem op de dag zelf alleen nog maar in de oven te schuiven!

Naar het recept
Vegetarische kerstmiscurry

Vegetarische kerstmiscurry

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij kerst, maar deze curry heeft onwijs veel smaak en zit tegelijkertijd ook boordevol vitamines. Serveer met een zelfgemaakt kerstbrood om lekker mee te kunnen dippen.

Naar het recept
Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes miljuschka

Simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes

Miljuschka maakt met de feestdagen het liefst in korte tijd de lekkerste gerechten. Wij mogen haar recept voor simpele pasta met citroen en gekarameliseerde spruitjes delen!

Naar het recept
Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Voor de kerst zijn knolselderijsteaks een chique toevoeging aan je gerecht! Je kunt ook variëren door de saus te wisselen voor bijvoorbeeld een rodewijnjus.

Naar het recept
pompoenravioli met romige walnotensaus

Pompoenravioli met romige walnotensaus

Pasta kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een vegetarische kerst. En al helemaal niet als het gaat om deze gevulde ravioli met pompoen. Afgetopt met romige saus en salie is dit gerecht om je vingers bij af te likken.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Is het geen plaatje? De vulling van spinazie, pompoen en salie smaakt niet alleen heerlijk, de smaken passen ook nog eens goed bij kerst. Daarnaast ziet het geheel er ook nog eens feestelijk uit op tafel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

100 g bladspinazie
500 g hokkaidopompoen
2 el + extra olijfolie
1 tl knoflookpoeder
2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
zout en peper
150 g plantaardige ricotta (bijv. Ferretti Vegotta)
50 ml groentebouillon
½ tl chilivlokken
1 limoen (uitgeperst en de schil geraspt )
24 grote pastaschelpen (conchiglioni)
100 g plantaardige mozzarella (geraspt)
2 takjes verse salie (alleen de blaadjes)
50 g hazelnoten (zonder vlies en geroosterd)
bakpapier
spuitzak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat iets afkoelen en knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof.

  2. Verwijder de zaadlijsten van de pompoen maar laat de schil zitten. Snij d de pompoen in blokjes van 2 cm en meng met 1 el olijfolie, het knoflookpoeder, de tijm en wat zout en peper. Verdeel de blokjes pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 minuten zacht in de oven.

  3. Haal de pompoen uit de oven, doe hem in een hoge mengbeker of kom en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Roer de plantaardige ricotta, de bouillon en de spinazie erdoorheen. Breng de puree op smaak met de chilivlokken, de geraspte limoenschil en het sap. Houd apart.

  4. Kook de pastaschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat goed uitlekken. Meng een klein scheutje olie erdoorheen zodat de schelpen niet aan elkaar plakken.

  5. Kwast een ovenschaal in met 1 el olie. Schep het pompoenmengsel in de spuitzak en vul de gekookte pastaschelpen ermee. Leg de gevulde pastaschelpen naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte mozzarella en verdeel de blaadjes salie erover.

  6. Gratineer de pastaschelpen ca. 15 minuten in de oven. Verdeel de pastaschelpen over borden en garneer met de geroosterde hazelnoten.

Receptuur, styling en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!