Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
beet wellington

Beet Wellington

  • Gemiddeld

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

De champignonvulling

De paddenstoelen-wijnsaus

Wil je de Beet Wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Verwarm hem in de oven als je gasten er zijn.
Tip
Wil je de beet wellington van tevoren maken? Bereid ‘m dan in z’n geheel en bak hem alvast af. Dan hoef je hem alleen nog maar opnieuw te verwarmen in de oven als je gasten er zijn. Als je hem voorbereidt zonder hem af te bakken, dan wordt het deeg nat en trekt de rode kleur in het bladerdeeg.

Bereiding

  1. Snijd voor de champignonvulling de ui, de knoflook en de champignons zeer fijn – het moet de structuur van tapenade hebben. Dit kan je ook doen in een keukenmachine of blender, maar let op dat de vulling nog wel wat bite houdt. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin het champignonmengsel met de tijm een paar minuten. Voeg de balsamicoazijn toe en bak 10-15 minuten verder tot het vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

  2. Haal de bieten uit de verpakking en snijd de uiteinden eraf. Bestrooi de bieten met zout en peper. Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op je werkblad (bij middelgrote bietjes gebruik je ca. 24×27 cm van het bladerdeeg). Verdeel het champignonmengsel over het bladerdeeg en laat ca. 3 cm aan de zijkanten vrij.

  3. Verkruimel de geitenkaas over het champignonmengsel. Leg de bieten er aan de voorkant van het deeg op, in de breedterichting. Bestrijk de randen van het deeg met de eidooier. Rol het bladerdeeg strak op (met behulp van het bakpapier) totdat je één keer rond bent. Druk de randen stevig aan. Snijd het overtollige deeg af en verdeel het eventueel aan de korte zijden, zodat de rol goed dicht is aan alle zijden. Laat het deeg ca. 30 minuten in vershoudfolie rusten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Haal de beet wellington uit de koelkast en bestrijk met de eidooier. Maak met een mes een paar inkepingen aan de bovenkant ter decoratie. Bestrooi het geheel met zeezout en het sesamzaad. Bak 30-35 minuten in de oven.

  5. Verhit voor de paddenstoelen-wijnsaus de roomboter in een steelpan en bak hierin de ui ca. 1 minuut. Voeg de wortel, het laurierblaadje, de suiker en de tijm toe aan de ui en bak ca. 2 minuten verder. Roer de bloem erdoorheen en bak al roerend ca. 3 minuten.

  6. Voeg de paddenstoelenbouillon, de rode wijn, de sojasaus, de balsamicoazijn en de mosterd toe aan de steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken tot een dikke(re) saus. Haal het laurierblaadje uit de pan en haal de pan van het vuur. Pureer de saus eventueel met een staafmixer om hem gladder te maken. Giet de saus terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 5-10 minuten doorkoken.

  7. Snijd de beet wellington in plakken van 2–2,5 cm dik en verdeel over de borden of serveer ‘m in z’n geheel en snijd hem aan tafel aan. Serveer met de paddenstoelen-wijnsaus, aardappeltjes en groente of een groene salade. Serveer met de wortelfrietjes van Yellow Lemon Tree.

Receptuur, foodstyling en fotografie: Nienke Vos (foxilicious.nl)

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (4 stemmen)