Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Bospaddenstoelensoep met marsala en crostini

15x vegetarische kerstrecepten voor het kerstdiner

Eet jij, of een van je gasten, tijdens het kerstdiner geen vlees of vis? Geen probleem, met deze vegetarische kerstrecepten is dat niet alleen makkelijk maar ook nog eens hartstikke lekker!

Vegetarische kerstrecepten

De tijd dat er bij het kerstdiner alleen plaats was voor een grote kerstkalkoen of gravad lax is voorbij. Vegetarische kerstrecepten worden steeds populairder, en wij snappen goed waarom. Met zoveel heerlijke groentegerechten voor kerst heb je simpelweg geen grote stukken vlees of vis nodig!

Of je nu voor een geheel vegetarisch kerstmenu gaat of enkel het voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht maakt; onze kerstrecepten laten zien hoe makkelijk en lekker vegetarisch koken kan zijn.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Voorgerechten

De lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst? Die maak je natuurlijk zelf! Van zelfgemaakte pasta tot een heerlijke carpaccio variatie, van deze gerechten word je spontaan vegetarisch:

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit voorgerecht zal daarom de ster zijn tijdens het diner.

Naar het recept
Ravioli met eidooier en saffraanboter

Ravioli met eidooier en saffraanboter

Het maken van deze ravioli is niet zo moeilijk als het lijkt en je gooit er wel hoge ogen mee. Je steelt de show wanneer het eigeel eruit loopt, beloofd!

Naar het recept
Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Carpaccio van rund is een klassiek voorgerecht, maar deze vegetarische variant is minstens net zo lekker: bietencarpaccio met tuinkers en kaascroutons!

Naar het recept
Bospaddenstoelensoep met marsala en crostini

Bospaddenstoelensoep met marsala en crostini

Wie zegt dat een soep niet chique kan zijn? Deze heerlijke bospaddenstoelensoep krijgt een feestelijk tintje door de toevoeging van marsala. Pluspunten voor het feit dat je het gemakkelijk kunt voorbereiden.

Naar het recept
Tartaar van zoete aardappel

Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette

Deze tartaar is heerlijk fris door de appeltjes en sjalot. De zwarte-knoflookvinaigrette maakt het hele gerecht af. De zwarte knoflook een onmisbare smaakmaker in dit vegetarische kerstrecept.

Naar het recept

Hoofdgerechten

Je wilt het diner natuurlijk goed beginnen met een feestelijk voorgerecht, maar iedereen weet: alle aandacht gaat naar het hoofdgerecht. Met deze vega-toppers pak je tijdens de feestdagen uit:

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Is er een betere combinatie dan pompoen en salie? Zeker, als je er ook pasta aan toevoegt. Deze vulling zul je opsmullen tot de gehele schaal leeg is. Tip: hoe meer krokante salie, hoe beter!

Naar het recept
Pastinaak Wellington met salie en appel

Pastinaak Wellington met salie en appel

Door de zoete smaak en robuuste textuur zijn pastinaken ook erg geschikt in vegetarische hoofgerechten. Maak er bijvoorbeeld een vegetarische variant op de klassieker mee.

Naar het recept
Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Knolselderijsteaks met café de paris-saus

Weinig recepten zijn er op onze website zo populair als deze knolselderijsteaks. Het zal je vast niet verbazen dat ze van Ottolenghi zijn, toch?

Naar het recept
Kerstkrans met groenten

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Naar het recept
Gevulde portobello met risotto

Gevulde portobello met risotto

Een portobelle gevuld met risotto klinkt misschien vrij simpel, maar wacht maar tot je de eerste hap proeft. Wat een heerlijke smaken, mede door de Parmezaanse kaas en verse tijm!

Naar het recept

Nagerechten

Zoet is natuurlijk bijna altijd vegetarisch, en daarom maken we de nagerechten uit dit lijstje nog een tikje specifieker. Dit zijn de lekkerste vegan desserts voor het kerstdiner:

Stoofperen

Stoofperen

Zelf stoofperen maken? Dat doe je met gemak in de slowcooker! Dit fijne recept van Sabine Koning laat zien hoe je dat doet.

Naar het recept
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Een oud-Hollands nagerecht met een twist. De miso-karamel maakt dit dessert met stoofpeertjes verrassend. Wij serveren de peertjes koud maar warm zijn ze ook heerlijk!

Naar het recept
Vegan kerstmenu: chocolademousse

Vegan chocolademousse

Deze geweldige chocolademousse is helemaal vegan, we gebruiken namelijk aquafaba in dit recept. Garneer de chocolademousse met vers fruit naar keuze en wat chocoladekrullen en je dessert is klaar!

Naar het recept
frambozensorbet met basilicum en rosé champagne

Frambozensorbet met basilicum en rosé champagne

Hou je ook van wat verfrissing? Maak dan eens deze frambozensorbet met verse basilicum. Zomerse smaken in de vorm van een fruitige sorbet, dat moet wel lekker zijn! Niet alleen in de zomer….

Naar het recept
vegan tiramisu

Tiramisu met een twist

Ben je een echte zoetekauw en dol op tiramisu? Die maak je ook heel gemakkelijk veganistisch. Niet echt meer Italiaans? Wel met dit recept!

Naar het recept

Ons favoriete vegetarische kerstrecept:

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Is er een betere combinatie dan pompoen en salie? Zeker, als je er ook pasta aan toevoegt. Deze vulling zul je opsmullen tot de gehele schaal leeg is. Tip: hoe meer krokante salie, hoe beter!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

100 g bladspinazie
500 g hokkaidopompoen
2 el + extra olijfolie
1 tl knoflookpoeder
2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
zout en peper
150 g plantaardige ricotta (bijv. Ferretti Vegotta)
50 ml groentebouillon
½ tl chilivlokken
1 limoen (uitgeperst en de schil geraspt )
24 grote pastaschelpen (conchiglioni)
100 g plantaardige mozzarella (geraspt)
2 takjes verse salie (alleen de blaadjes)
50 g hazelnoten (zonder vlies en geroosterd)
bakpapier
spuitzak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat iets afkoelen en knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof.

  2. Verwijder de zaadlijsten van de pompoen maar laat de schil zitten. Snij d de pompoen in blokjes van 2 cm en meng met 1 el olijfolie, het knoflookpoeder, de tijm en wat zout en peper. Verdeel de blokjes pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 30 minuten zacht in de oven.

  3. Haal de pompoen uit de oven, doe hem in een hoge mengbeker of kom en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Roer de plantaardige ricotta, de bouillon en de spinazie erdoorheen. Breng de puree op smaak met de chilivlokken, de geraspte limoenschil en het sap. Houd apart.

  4. Kook de pastaschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat goed uitlekken. Meng een klein scheutje olie erdoorheen zodat de schelpen niet aan elkaar plakken.

  5. Kwast een ovenschaal in met 1 el olie. Schep het pompoenmengsel in de spuitzak en vul de gekookte pastaschelpen ermee. Leg de gevulde pastaschelpen naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte mozzarella en verdeel de blaadjes salie erover.

  6. Gratineer de pastaschelpen ca. 15 minuten in de oven. Verdeel de pastaschelpen over borden en garneer met de geroosterde hazelnoten.

Receptuur, styling en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!