Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Cover voor Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus

In samenwerking met DO Rueda
  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Gravad Lax: een klassiek Scandinavisch voorgerecht dat elegantie en eenvoud perfect combineert. Weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel – ideaal om indruk te maken zonder uren in de keuken te staan.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
10

Ingrediënten

Voor de rub

Voor de zoetemosterdsaus

Gravad Lax: een klassiek Scandinavisch voorgerecht dat elegantie en eenvoud perfect combineert. Weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel – ideaal om indruk te maken zonder uren in de keuken te staan.

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de rub in een keukenmachine. Leg een dubbele laag vershoudfolie over een bakblik en leg de zalm erbovenop met de huidkant naar beneden. Verdeel de rub eroverheen.

  2. Vouw de vershoudfolie stevig om de zalm. Zet een ander bakblik op de zalm en zet een paar conservenblikken erbovenop voor het gewicht. Dit zorgt ervoor dat de rub goed in de zalm trekt. Zet de zalm ca. 24 uur in de koelkast.

  3. Haal de zalm uit de koelkast en pak hem uit de folie. Spoel de rub er onder de koude kraan af, dep de zalm droog met keukenpapier en leg hem op een plank.

  4. Verdeel de dille over de zalm en druk een beetje aan zodat het aan de zalm blijft kleven.

  5. Snijd de zalm in dunne plakken. Begin bij de staart en houd je mes zo horizontaal mogelijk.

  6. Meng de ingrediënten voor de zoetemosterdsaus en serveer met de zalm, zuurdesembrood en een salade.

Per portie: 248 kcal | 8 g koolhydraten | 21 g eiwit | 15 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Janine Rattclife Fotografie: Lara Holmes Styling: Mike Cutting

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)