Kerstkalkoen
Uitdagend
ca. 4 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Neem de kalkoen ca. 2 uur en 30 minuten voor het braden uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vul de kalkoen voor ongeveer 2⁄3 met de vulling. De vulling voor de kalkoen maak je zo! Bind de poten van de kalkoen samen met keukengaren. Schrap de wortel, was hem en hak hem grof. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de bleekselderij en snijd hem in grove stukken. Verdeel de wortel, de prei en de bleekselderij over de bodem van een braadslee. Wrijf de kalkoen rondom in met de boter en bestrooi hem met zout en peper.
Leg de kalkoen op het rooster in de braadslee boven de groenten. Dek het borstgedeelte van de kalkoen af met aluminiumfolie. Giet de helft van de bouillon bij de groenten in de braadslee. Braad de kalkoen ca. 3 uur in de oven.
Bedruppel de kalkoen om de ca. 45 minuten met het braadvocht uit de braadslee. Braad de kalkoen het laatste uur zonder het aluminiumfolie. Schenk indien nodig tussentijds de overige bouillon in de braadslee.
Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen; deze moet 70°C zijn. Neem het rooster met de kerstkalkoen uit de oven. Neem de braadslee met de groenten uit de oven en houd apart voor de jus: bekijk jus maken voor de kerstkalkoen hier. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en leg er een theedoek overheen. Laat de kalkoen ca. 1 uur en 30 minuten rusten.