Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
kersttafel

Kerstdiner 2024: de leukste ideeën en recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Ben je druk bezig het kerstdiner samen te stellen? Dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel vind je namelijk de leukste kerst diner ideeën en recepten om er een heerlijke avond van te maken. Of je nu liefhebber bent van traditionele kerstgerechten of juist gaat voor vernieuwende recepten met bijzondere smaken, wij verzekeren je dat er voor iedereen iets lekkers tussen zit.
 

Kerstdiner recepten voor 2024

Het is ieder jaar weer een uitdaging om je gasten te verrassen met een lekker kerstdiner. Ga je voor vlees, vis of vega? Maak je er een makkelijk kerstdiner van of ga je echt uitpakken? Om je de nodige inspiratie te bieden, hebben we een aantal voor-, hoofd- en nagerechten voor je op een rij gezet. Allemaal even lekker, dus het enige wat jij nog hoeft te doen is kiezen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Voorgerecht kerstdiner: inspiratie voor de eerste gang

Een goed begin is het halve werk. Trap je diner daarom af met een verrassend kerst voorgerecht. Kun je niet kiezen? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favorieten, je vindt ze hieronder:

Carpaccio

Carpaccio

Klassieker dan dit wordt het niet. Door zelf klassieke carpaccio te maken, tover je een glimlach op het gezicht van elke vleesliefhebber.

Naar het recept
Paddenstoelen pasteitjes

Paddenstoelen pasteitjes

Nog zo’n klassieker: een pasteitje. Maar dan wel in een modern jasje. Deze pasteitjes zijn namelijk niet rond, maar vierkant én zijn ook nog eens helemaal vegan. Zo kan iedereen ervan genieten, of ‘ie nu vlees eet, liever vega of graag helemaal voor vegan gaat.

Naar het recept
Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

Weinig recepten gingen zo viraal op social media als deze tartaar. Dat begrijpen wij best, want wie kan de combinatie van gerookte zalm, romige avocado en frisse komkommer nou weerstaan?

Naar het recept

Hoofdgerecht kerstdiner: ideeën en recepten

Hét hoogtepunt van het kerstdiner is eigenlijk wel het hoofdgerecht. Maar een geschikt kerst hoofdgerecht uitzoeken is nog niet zo makkelijk. Want hoe zorg je nu dat al je gasten het even lekker vinden? Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een top drie hoofdgerechten voor je samengesteld.

Paccheri met tomatensaus, burrata en gerookte aubergine

Paccheri met tomatensaus, burrata en gerookte aubergine

Wie houdt er nu niet van een bordje pasta? Een ook tijdens het kerstdiner kun je prima pasta serveren. Deze versie van Pien is makkelijk én best wel sjiek, kijk maar.

Naar het recept
Kip met spicy hazelnootsaus en raapjes

Kip met spicy hazelnootsaus en raapjes

Ook met een kippetje maak je veel gasten tijdens je kerstdiner blij. Serveer ‘m met een spicy hazelnootsaus en meiraapjes en je hoofdgerecht is compleet.

Naar het recept
Foodies favoriet
bavette .copy

Bavette

De klapper tijdens het kerstdiner? Dat is het hoofdgerecht. Met deze bavette met gebakken Italiaanse raapsteel (of aspergebroccoli) en een felgroene saus zet je echt iets feestelijks op tafel.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

600 g bavette
3 tenen knoflook (geraspt)
zout en peper
250 g wilde rucola (of gebruik gewone rucola)
150 ml + 2 el extra vierge olijfolie (+ extra)
sap en geraspte schil van 1 citroen (+ 1 el citroensap)
30 g parmezaan (geraspt)
30 g pijnboompitten (geroosterd)
20 g basilicum
200 g Italiaanse raapsteel (of aspergebroccoli)

Bereiding

  1. Schep in een grote kom de bavette om met de knoflook en flink wat zout en peper. Laat ca. 20 minuten marineren.

  2. Maak ondertussen een pesto door de rucola, 150 ml olie, het sap en de schil van 1 citroen, de parmezaan, de pijnboompitten en het basilicum in een keukenmachine te vermalen. Breng op smaak met zout en peper en houd apart tot verder gebruik.

  3. Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg, wanneer de pan heet is, 1 el olie toe. Bak de bavette 2-3 minuten aan elke zijde, afhankelijk van de dikte, of tot hij goed aangebraden is. Neem uit de pan en laat ca. 5 minuten rusten.

  4. Schep intussen de raapsteel om met de overige eetlepel olie. Breng goed op smaak met zout en peper. Veeg de pan droog met keukenpapier en zet weer op hoog vuur. Roerbak de raapsteel 5-6 minuten, of tot hij goudbruin en zacht is. Doe in een kom en schep om met de overige eetlepel citroensap.

  5. Snijd de bavette in dunne plakken. Serveer met de raapsteel en een flinke lepel pesto en besprenkel met wat olie.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Jessica Donovan Foto’s: David Cotsworth

Dessert kerst diner: de lekkerste toetjes

Hoe sluit je je kerstdiner nu beter af dan met een feestelijk kerst dessert? Precies, dat dachten wij nou ook. Bekijk daarom snel deze zoete toetjes.

Affogato

Affogato

Affogato is hét voorbeeld van weinig moeite, groots effect. Elke beetje koffie-fan (en geloof ons, ook een niet-coffeelover) wordt hier blij van.

Naar het recept
Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Alsof een tarte-tatin nog niet chic genoeg was, maak je deze met vijgen. Met een bolletje kokosijs erbij maak je je kerstdiner helemaal af.

Naar het recept
Ingestorte chocoladetaart

Ingestorte chocoladetaart

Hij kan er dan wel ingestort uitzien, dat maakt deze chocoladetaart niet minder lekker. Met opgeklopte room en vers fruit erin is er geen beter dessert om je kerstdiner mee af te sluiten.

Naar het recept

Meer inspiratie voor kerst?

Heb je nog niet genoeg inspiratie voor het kerstdiner Bekijk dan ook al onze kerstontbijt recepten, de leukste ideeën voor de kerstbrunch én lekkere hapjes voor de kerstborrel.

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!