Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
gourmetten

Tips en recepten voor gourmetten: zo overleef je het van A tot Z

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Gourmetten: je houdt ervan of je vindt het maar niks. Waar tv-kok Danny Jansen het gourmetstel het liefst het hele jaar door van zolder haalt, laat Foodieskok Willem hem het liefst verstoffen. Tot welke categorie je ook behoort, met deze tips voor gourmetten maak je er een onvergetelijke avond van met de hele familie.

Gourmetten tips

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook als het aankomt op gourmetten. Vandaar dat we onze tips voor gourmetten dan ook beginnen bij het begin: de voorbereiding.

De voorbereiding

Misschien is het overbodig om te noemen als we je tips voor gourmetten geven; maar een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Dat begint met checken of het gourmetstel nog wel naar behoren werkt. Klinkt als een open deur, maar hoe vaak iemand al vloekend het ding weg heeft gedaan omdat het een half uur duurde voor het mini biefstukje gaar was, is niet op één hand te tellen.

Je wil niet dat je uiteindelijk het vlees moet opbakken in de pan onder toeziend oog van de hele familie, dus doe dit op tijd. Controleer ook of je een goed verlengsnoer hebt en genoeg schaaltjes, borden en bestek.

Wat eet je bij gourmet?

Onze favoriete tips voor gourmetten gaan natuurlijk over het eten. Voor we je vertellen hoe je het beste te werk kunt gaan met de voorbereiding van al dat lekkers, geven we je eerst wat gourmet ideeën. Hiervoor is het handig om te weten wat jouw gezelschap graag eet. Het heeft geen nut om ontzettend veel tonijn te halen, terwijl slechts een aantal van jouw gasten dit lekker vindt.

Zonde van de moeite! Als je dit weet, kun je gaan bepalen wat je serveert. Wat is lekker om te maken in je pannetje of op de plaat?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Groenten & vegetarische recepten:

  • Een mix van bijvoorbeeld champignon, paprika, cherrytomaat, ui, courgette en – indien je wel vlees eet – spekjes. Lekker om te laten garen in je pannetje met een beetje Boursin Cuisine.
  • Krieltjes of aardappelrösti
  • Groene asperges
  • Plakjes tomaat. Lekker met mozzarella en pesto!
  • Paprika
  • Pompoen
  • Blini’s
  • Courgettekoekjes met pecorino: echt een van onze favoriete vegetarische gourmet recepten!
  • Pikante panpizza
  • Gourmet omelet
  • Groenteburgers
  • Vleesvervangers zoals vegetarische schnitzel of kipfilet
  • Kaassouflé
  • Halloumi
  • Pannenkoekjes
  • Ananas
  • Banaan

Gourmet vlees:

  • Slavink
  • Kip
  • Biefstuk
  • Varkenshaas
  • Eendenborst
  • Gemarineerde ossenhaas of lam
  • Worstjes
  • Burgers
  • Sticky fingers chicken wings
  • Geitenkaas omwikkeld met spek

Gourmet vis:

Gourmet bijgerechten:

  • Salade: bijvoorbeeld aardappel, rundvlees, huzaren, bleekselderij-appel, komkommer… De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Stokbrood met smeersels als kruidenboter, roomkaas, tapenade, aioli, pesto, boter met zeezout, hummus, etc.
  • Wraps: deze kunnen je gasten zelf beleggen aan tafel
  • Quiche
  • Kaas om te gratineren

Sausjes bij gourmet:

  • Satésaus
  • Ketchup
  • Mayonaise
  • Cocktailsaus
  • Knoflooksaus
  • Barbecuesaus
blini's

De gourmet voorbereiden

Met deze gourmet ideeën voor kerst kun je waarschijnlijk wel even vooruit, maar hoe zorg je ervoor dat je niet driehonderd kilometer per uur hoeft te rennen om alles voor elkaar te krijgen? Eén van onze gouden tips voor gourmetten is: doe niet alles op de dag zelf.

Zorg dat al je gourmet boodschappen al in huis zijn en controleer goed of je écht alles hebt: ook boter of olie om mee in te vetten en de drankjes. Heb je een wijntje in huis en ranja voor de kinderen?

Voorbereiding voor de gourmet is key. Sausjes kun je de dag van tevoren al maken of dit door een ander culinair familielid laten doen. Ook veel bijgerechten kun je al eerder maken of je broer of zus hiervoor vragen. Dat scheelt je veel stress. Zorg er daarnaast voor dat je het vlees op tijd uit de koelkast haalt en maak ook niet té veel. Daar zit je later weer mee opgezadeld.

Het dekken van de tafel

Jouw huis, jouw feestje! Het slimste is om de tafel al te dekken voor iedereen er is, zodat je later op de dag en tijdens het gourmetten de handen vrij hebt. Dit zijn de tips voor het stylen van de tafel:

  • Pak uit met decoraties, maar laat je dure tafelkleed in de kast. Door even langs de Action/Blokker/Xenos te fietsen voor een goedkoop exemplaar voorkom je ellende. Bijvoorbeeld dat er naast spetters ook tranen op terecht komen als je merkt dat die vlekken er niet meer uit gaan.
  • Gebruik onderborden voor een chique effect.
  • Zet meerdere kleine schaaltjes en borden met vlees neer. Dat staat niet alleen gezellig, je zorgt er ook voor dat je gewoon in alle rust kan gourmetten in plaats van de hele tijd voor doorgeefluik te spelen. Dit geldt ook voor sausjes. Verdelen is het toverwoord!
  • Gouden bestek zorgt voor het ultieme kerstgevoel.
  • Maak eventueel naamkaartjes voor jouw gasten.
courgettekoekjes met pecorino

Als de gasten komen

Met de bovenstaande tips voor gourmetten kan het al haast niet meer mis gaan. Hopelijk doe je dan ook ontspannen de deur open als de bel gaat. De makkelijkste manier om het iedereen naar de zin te maken, is natuurlijk met een drankje. Als je liever niet hebt dat mensen steeds de keuken in lopen of je geen zin hebt om een halve marathon af te leggen om iedereen steeds van wijn, bier of fris te voorzien, kun je een bijzettafel neerzetten met hierop verschillende drankjes.

Door een wijnkoeler te gebruiken of een schaal te vullen met ijsblokjes, worden ze niet warm. Bekijk bijvoorbeeld eens deze recepten voor punch, een ideale cocktail voor bij etentjes.

Ga je pas later op de avond gourmetten? Met een klein voorafje voorkom je hongerige kinderen én volwassenen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wat stokbrood of bruschetta volstaat prima. Overdrijf het niet, want het is zonde als iedereen al volgegeten aan tafel gaat.

Tijdens het eten

Tijd om te genieten van je harde werk onder het genot van lekker eten en hopelijk fijne gesprekken. Maak een paar foto’s van het geheel zodat je hier later nog eens aan terug kan denken.

Na afloop

Als iedereen volgegeten is en de riem een gaatje losser mag, is het tijd voor koffie, thee en wat zoets. Nog even lekker natafelen met een drankje hoort er natuurlijk bij.

1. Gourmetstel schoonmaken

Helaas. Het minst leuke deel van de is avond aangebroken: het gourmetstel schoonmaken. Het is heel verleidelijk om dit klusje door te schuiven tot de volgende ochtend, maar hier wordt het allemaal niet makkelijker van. Zodra het gourmetstel is afgekoeld, gaan we dan ook aan het werk.

De manier die we hier noemen is over het algemeen het makkelijkst, maar raadpleeg voor je dit doet eerst even de gebruiksaanwijzing. Stop hem ook niet zonder pardon in de vaatwasser, want veel gourmetstellen worden hier niet vrolijk van.

2. De bakplaatschoonmaken

Veeg als eerste met keukenrol de viezigheid van de bakplaat en maak de plaat vervolgens schoon met een heet water. Gebruik een borstel en afwasmiddel om alle vetresten te verwijderen.

Zijn je pannetjes of plaat aangekoekt en krijg je de troep niet weg? Stop ze dan samen met een scheut ammoniak en wat afwasmiddel in een plastic zak. Laat een nachtje liggen (nu mag het wel!) en spoel het geheel vervolgens goed na met water. Borstel alles goed schoon met een afwasborstel.

Ook het gourmetstel zelf schoonmaken is slim. Dit kan met een doekje en een ontvetter. Let erop dat je de verwarmingselementen overslaat als je het gourmetstel gaat schoonmaken.

Nu je vol gourmet ideeën voor kerst zit en heel veel tips voor gourmetten hebt gekregen, kan het grote voorbereiden beginnen. We wensen je alvast veel plezier en een hele gezellige avond toe! Wil je deze lijst niet kwijtraken? Bewaar dit artikel dan op Pinterest!

Lees ook:

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Roxanne

Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!