Advertentie
Hete pannetjes, kleine gerechtjes, prikkende ogen en vooral heel veel pret! Dat zijn de ingrediënten van een avondje gourmet. Grote kans dat je ergens in deze decembermaand het gourmetstel uit de kast haalt. Want wij Nederlanders zijn er gek op. Maar waarom gourmetten wij massaal tijdens de feestdagen en wat zijn de populairste gerechten?
Gourmetten
Of je er nou van houdt of niet, gourmetten is waanzinnig populair in ons land. Om het éxtra leuk te maken, delen wij negen feitjes met je zodat jij voorzien bent van leuke gespreksstof tijdens het gepiel met de kleine pannetjes.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Feitjes over gourmetten
- De term gourmetten is afgeleid van het Franse gourmandises. Dit is Frans voor: ‘exclusieve hapjes’.
- De liefde voor gourmetten sloeg eind jaren ’70 in ons land in als een bom. Het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en Bedrijfschap Slagersbedrijf voerde campagne om gourmetten te promoten. Er werden zelfs heuse gourmet party’s door het hele land georganiseerd. Het doel van deze campagne was om de populaire kaasfondue van de troon te stoten. En dat is goed gelukt! Ken jij de term: ‘Gourmet, probeer het eens!’ nog?
- Nederlanders geven gemiddeld 75 tot 100 euro uit aan een avondje gourmetten.
- Prikken jouw ogen ook altijd zo na het gourmetten? Dit komt door het vele fijnstof in de lucht.
- Ventileren is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor vogels. Heb jij een kanarie of andere vogel als huisdier? Zet hem dan in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Tijdens het bakken komt er namelijk een stof vrij waar vogels slecht tegen kunnen.
- In Nederland gourmetten we gemiddeld drie keer per jaar. De echte gourmetfans wonen in het zuiden van ons land. Hier gourmetten ze gemiddeld 3-5 keer per jaar.
- De meest gebruikte gourmetsaus is knoflook. Volgens onderzoek is daarna whisky-cocktail het meest geliefd, gevolgd door en pinda/satésaus.
- Het toetje bakken we ook gewoon op het gourmetstel. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) bakt pannenkoekjes aan het einde van de avond.
- De laatste in het lijstje met feitjes over gourmetten: de helft van de ondervraagde gourmetters geeft in een onderzoek aan dat ze na het gourmetten nergens meer heen durven omdat hun kleding te veel stinkt.
Nog meer feitjes over gourmetten? Lees ook:
Tips voor gourmetten: zo overleef je de gourmet van A tot Z
Gourmetgeur uit huis verdrijven: de gouden tips
Keukenhack: zo kan je het beste jouw vieze gourmetstel schoonmaken
Onze tips
WIN Foodies kerstcadeautjes: 5x het kookboek ‘Van de plank’
Vers van de pers: food trends 2025, kerstvreugde en meer!
WIN Foodies kerstcadeautjes: 25x kerstbox van Gouda’s Glorie
WIN Foodies kerstcadeautjes: 3x kerstpakket van Vivi Oggi
WIN Foodies kerstcadeautjes: een cadeaubon voor een diner bij Zoldering van Sherry Wijnen
Herman den Blijker onthult zijn culinaire reis naar een topcarrière
Foodies test Freasy: wat vinden wij van diepvriesmaaltijden?
Vers van de pers: pasta van Toscanini bij je thuis en meer!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.