Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Tips voor gourmetten

Keukenhack: zo kan je het beste jouw vieze gourmetstel schoonmaken

Advertentie

In de winter is er weinig zo leuk als een avondje gourmet. Maar aan gourmetten kleeft een groot nadeel: het schoonmaken van het gourmetstel. Want naast nare luchtjes heb je ook last van vetspetters en etensresten. Daarom delen wij de beste tips voor het schoonmaken van je vieze gourmetstel!

Gourmetstel schoonmaken

Een avondje gourmet is hartstikke leuk en gezellig. Niet voor niets gourmetten Nederlanders gemiddeld vier keer per jaar. Maar aan het einde van de avond zie je de schade die het feestmaal heeft aangericht: een gourmetstel en tafel vol met vetspetters en etensresten. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Aan jou de schone taak om de boel op te frissen? Vrees dan niet, met deze tips is het schoonmaken van het vieze gourmetstel een klusje dat je zo gepiept hebt.

Ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vies gourmetstel schoonmaken

Wie het gourmetstel gaat schoonmaken, doet er goed aan om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Laat de plaat wel eerst goed afkoelen, je wil je vingers niet branden! Is je gourmetstel volledig afgekoeld? Maak het dan gelijk schoon door de onderstaande stappen op te volgen.

Zo voorkom je dat het vet en alle viezigheid verder in de plaat trekt en het hele huis gaat stinken. Wie wacht tot de volgende ochtend, moet waarschijnlijk flink boenen. Doe jezelf dus een plezier en steek op de avond zelf nog je handen uit de mouwen!

Stappenplan gourmetstel schoonmaken

1Gebruik keukenpapier

Het gourmetstel kan je het beste schoonmaken door het af te vegen met een stuk keukenpapier. Het papier zal al het overtollige vet opnemen waardoor je het gourmetstel daarna eenvoudig kan afsoppen met wat water en zeep.

2. Afspoelen

Nadat je het gourmetstel hebt schoongeveegd, is het tijd om het af te spoelen. Maak een sopje en veeg de plaat schoon met een vochtige doek. Je hoeft het gourmetstel niet te boenen om het blinkend schoon te krijgen. Schrobben veroorzaakt helaas zelfs het tegenovergestelde effect en de kans zit er dik in dat je dan de antiaanbaklaag beschadigt. Afvegen is voldoende.

3. Reinig het vieze gourmetstel met ammoniak

Heb je alle vet- en etensresten van de plaat geveegd? Dan is het gourmetstel klaar voor het grove geschut. De truc is om je gourmetstel schoon te maken met ammoniak. Dit goedje zorgt ervoor dat je al het vuil eenvoudig kan verwijderen. Bij voorkeur laat je de plaat een nachtje weken met wat afwasmiddel en ammoniak. Dan veeg je hem de volgende dag met wat water zo schoon!

4. Vaatwasser

In de tussentijd kan je de pannetjes in de vaatwasser stopen. Bij de meeste gourmetstellen is dit gewoon mogelijk maar check het voor de zekerheid even of het kan. Je wil natuurlijk niet dat de antiaanbaklaag van de pannetjes beschadigt. Kunnen jouw pannetjes er niet tegen? Maak ze dan met een sopje schoon.

5. Vergeet niet het frame

Heb je de grillplaat en de pannetjes schoon gemaakt? Vergeet dan vooral niet het frame van het gourmetstel af te nemen. Dit is een stap die vaak wordt vergeten. Dat is zonde want het frame wordt vaak hartstikke vies. Je kan deze het beste schoonmaken met wat glasreiniger. Dit heeft een ontvettende werking waardoor je gourmetstel snel weer blinkt. Even sprayen en afvegen maar.

Recepten voor gourmetten

Is je gourmetstel weer schoon en kan je niet wachten om hem weer te gebruiken? Laat je dan inspireren door de onderstaande recepten. Zo wordt je volgende avondje gourmetten gegarandeerd een succes!

1. Pikante panpizza’s

Deze vegetarische pizza hoeft niet in de oven, je tovert hem gewoon uit je gourmetpannetje! Met de toppings kan je variëren. Je maakt de pizza’s gewoon zoals jij het lekker vindt.

> naar het recept: pikante panpizza’s

Gourmetpret-VegaGerechten-PanPizzas

2. Sticky fingers chicken wings

Kippenvleugeltjes doen het altijd goed, maar waarschijnlijk heb je ze nog nooit klaargemaakt in je gourmetpannetje. Tijd om daar eens verandering in te brengen met dit heerlijke recept.

> naar het recept: sticky fingers chicken wings

Gourmetpret-Vleesgerechten-StickyChickenFingers

3. Snelle lemon meringue pie

Vergeet de Viennetta na afloop, je toetje maak je gewoon aan tafel. Deze snelle lemon meringue pie van Danny Jansen is een heerlijke afsluiter van een geslaagde avond.

> naar het recept: snelle lemon meringue pie

Gourmetpret-LemonMerengueTaartjes-01

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!