Advertentie
Wij zijn ontzettend fan van risotto. De smeuïge, smaakvolle rijst boordevol ingrediënten zoals diverse soorten groenten, vlees en kaas. We maakten een lijstje met onze favoriete risotto recepten, de een nog romiger dan de ander!
Risotto
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto. In de meeste risotto recepten wordt de rijst eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt.
Tijdens het koken voeg je andere ingrediënten toe. Denk daarbij aan vis, vlees, kruiden en natuurlijk ook groenten. Vervolgens gaat er een portie kaas doorheen voor hét ultieme romige eindresultaat: een heerlijk bord risotto.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Risotto recepten:
Om onze liefde voor risotto met jullie te delen verzamelden we de lekkerste recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes of risotto met peer en blauwe kaas? Het water loopt ons al in de mond…
Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes
Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!
Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa
Maak eens risotto recepten met een twist; zoals deze heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook nog eens heerlijk. Kun je geen verse krab vinden? Vervang deze eventueel door surimi. Ondanks dat dit geen echte krab is kun je het als vervanger gebruiken voor bijvoorbeeld deze risotto. Buen appetito!
Risotto met cheddar en balsamicotomaatjes
Dit recept voor risotto met cheddar en balsamicotomaatjes is verrassend lekker! Balsamico past natuurlijk ontzettend goed in Italiaanse gerechten. Kies een goede cheddar, het liefst eentje van de kaasboer. Een goede farmhouse cheddar smaakt bijvoorbeeld heel anders dan de standaard smeltkaas uit de supermarkt.
Zeevruchtenrisotto
Zeevruchtenrisotto, dat is pas echt Italiaans comfortfood! Een klassieke primo piatto voor zowel ’s zomers als ’s winters. Deze risotto is ook nog eens makkelijker te maken dan je denkt. Gebruik lekkere verse vongole, mosselen en bijvoorbeeld inktvisjes voor deze heerlijke zeevruchtenrisotto.
Risotto met peer en blauwschimmelkaas
Wat kook je op een drukke doordeweekse dag? Niet te heavy, maar ook niet te licht. Ik zeg risotto met peer en blauwschimmelkaas! Een gouden combinatie die ook in een risotto ontzettend smaakvol is.
Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille
Vaak denken mensen dat risotto recepten lastig zijn om te maken. Dat is absoluut niet zo. We gaven je eerder al dé gouden tips voor een perfecte risotto, maar met dit recept wordt het misschien nog wel makkelijker. Doordat je de risotto in de oven gaart hoef je niet constant te roeren en bouillon toe te voegen. De karwij en dille geven dit gerecht een heerlijke en kruidige smaak.
Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont
Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel deze risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig en staat ook nog eens binnen een uur op tafel.
Ons favoriete risotto recept:
Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes
Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Strooi 100 g Grana Padano in 4 cirkels (ca. 10 cm Ø) op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en bak tot de kaas goudbruin en krokant is. Neem uit de oven en laat kort afkoelen. Haal de krokante kaaskoekjes voorzichtig met een spatel van het bakpapier, laat volledig afkoelen en bewaar evt. in een afgesloten trommel tot gebruik.
Verhit de bouillon in een pan tot hij net begint te koken. Zet het vuur lager en houd warm. Verhit een ruime pan met dikke bodem en smelt er 30 g boter in. Fruit de ui er op laag vuur in ca. 5 minuten glazig in. Zet het vuur hoger, voeg de risottorijst toe en bak enkele minuten verder. Zorg dat alle rijstkorrels goed bedekt zijn met een laagje boter en een beetje glazig worden, zonder dat de ui of rijst verbrandt. Blus af met de witte wijn als de rijst goed heet is. Laat de wijn helemaal inkoken zodat de rijst er weer droog uitziet.
Voeg nu zoveel hete bouillon toe dat de rijst net onderstaat. Blijf goed roeren met een houten lepel en voeg telkens wat nieuwe bouillon toe als de vorige portie bijna opgenomen is, de rijst mag nooit droogstaan. Blijf dit ca. 18 minuten doen tot de rijst beetgaar is. Verhit na ca. 10 minuten een koekenpan op hoog vuur. Verhit 30 g boter in de koekenpan en bak er de paddenstoelen ca. 8 minuten in.
Proef of de rijst gaar is, de korrels moeten mooi opgezwollen zijn maar van binnen nog net een stevige bite hebben. Neem de rijst van het vuur en laat hem 2 minuten rusten. Klop 50 g blokjes koude boter krachtig door de risotto, gevolgd door 75 g Grana Padano. Het moet een smeuïg geheel zijn dat mooi ‘golft’ in de pan. Verdeel de risotto direct over platte borden en schep er de paddenstoelen op. Maak af met een krokant kaaskoekje en serveer direct.
Fotografie en receptuur: Willem van Santen
Lees ook:
Onze tips
De beste temperaturen om wijn te serveren
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.