Deze risotto is een verfijnd en luxe gerecht, perfect voor een speciale gelegenheid. De delicate smaak van rivierkreeftjes combineert heerlijk met de romige risotto, terwijl de frisse kruiden een zomerse touch geven.

Risotto is een van onze favoriete gerechten. Of je nu kiest voor een romige of frisse variant, je kunt eindeloos variëren. Wist je dat we ook vegetarische risotto recepten hebben? Wij delen onze lekkerste risotto recepten met je.
Lees verder na de advertentie
Risotto
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto. In de meeste risotto recepten wordt de rijst eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt.
Tijdens het koken voeg je andere ingrediënten toe. Denk daarbij aan vis, vlees, kruiden en natuurlijk ook groenten. Vervolgens gaat er een portie kaas doorheen voor hét ultieme romige eindresultaat: een heerlijk bord risotto.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Tip
Ben je benieuwd hoe je de lekkerste risotto kunt maken? Wij delen onze beste tips met je, zodat jij in het vervolg de sterren van de hemel kookt!
Risotto recepten:
Om onze liefde voor risotto met jullie te delen verzamelden we de lekkerste recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes of risotto met peer en blauwe kaas? Het water loopt ons al in de mond…

Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa
Maak eens risotto recepten met een twist; zoals deze heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook nog eens heerlijk. Kun je geen verse krab vinden? Vervang deze eventueel door surimi. Ondanks dat dit geen echte krab is kun je het als vervanger gebruiken voor bijvoorbeeld deze risotto. Buen appetito!

Zeevruchtenrisotto
Zeevruchtenrisotto, dat is pas echt Italiaans comfortfood! Een klassieke primo piatto voor zowel ’s zomers als ’s winters. Deze risotto is ook nog eens makkelijker te maken dan je denkt. Gebruik lekkere verse vongole, mosselen en bijvoorbeeld inktvisjes voor deze heerlijke zeevruchtenrisotto.

Risotto met prei en ansjoviskruim
Deze risotto is een verrassende combinatie van romige rijst, zachte prei en een hartig, krokant kruim met ansjovis. Het gerecht heeft een heerlijke balans tussen comfort en elegantie.

Kip gevuld met geitenkaas en risotto milanese
Iedereen is toch gek op kip en risotto? Zeker wanneer je het combineert met een paar van onze favoriete smaakmakers: saffraan en geitenkaas.
Vegetarische risotto recepten

Risotto verde
Risotto verde is een heerlijk groen gerecht dat barst van de frisse smaken. Met ingrediënten zoals spinazie, erwten en verse kruiden krijg je niet alleen een kleurrijke, maar ook een voedzame maaltijd.

Risotto met cheddar en balsamicotomaatjes
Dit recept voor risotto met cheddar en balsamicotomaatjes is verrassend lekker! Balsamico past natuurlijk ontzettend goed in Italiaanse gerechten. Kies een goede cheddar, het liefst eentje van de kaasboer. Een goede farmhouse cheddar smaakt bijvoorbeeld heel anders dan de standaard smeltkaas uit de supermarkt.

Zomerse pompoenrisotto
Pompoen is eigenlijk altijd goed in een gerecht. In deze risotto geef je hem een zomers tintje, waardoor het een iets lichtere maar toch zeer smaakvolle maaltijd is.

Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes
Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!

Risotto met peer en blauwschimmelkaas
Wat kook je op een drukke doordeweekse dag? Niet te heavy, maar ook niet te licht. Ik zeg risotto met peer en blauwschimmelkaas! Een gouden combinatie die ook in een risotto ontzettend smaakvol is.

Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille
Vaak denken mensen dat risotto recepten lastig zijn om te maken. Dat is absoluut niet zo. We gaven je eerder al dé gouden tips voor een perfecte risotto, maar met dit recept wordt het misschien nog wel makkelijker. Doordat je de risotto in de oven gaart hoef je niet constant te roeren en bouillon toe te voegen. De karwij en dille geven dit gerecht een heerlijke en kruidige smaak.

Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont
Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel deze risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig en staat ook nog eens binnen een uur op tafel.
Ons favoriete risotto recept:

Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes
Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!
Ingrediënten
175 g Grana Padano (geraspt)
750 ml kippenbouillon
110 g koude boter (50 g in blokjes)
1 ui (gesnipperd)
200 g risottorijst
50 ml witte wijn
250 g gemengde paddenstoelen (schoongemaakt)
bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Strooi 100 g Grana Padano in 4 cirkels (ca. 10 cm Ø) op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en bak tot de kaas goudbruin en krokant is. Neem uit de oven en laat kort afkoelen. Haal de krokante kaaskoekjes voorzichtig met een spatel van het bakpapier, laat volledig afkoelen en bewaar evt. in een afgesloten trommel tot gebruik.
Verhit de bouillon in een pan tot hij net begint te koken. Zet het vuur lager en houd warm. Verhit een ruime pan met dikke bodem en smelt er 30 g boter in. Fruit de ui er op laag vuur in ca. 5 minuten glazig in. Zet het vuur hoger, voeg de risottorijst toe en bak enkele minuten verder. Zorg dat alle rijstkorrels goed bedekt zijn met een laagje boter en een beetje glazig worden, zonder dat de ui of rijst verbrandt. Blus af met de witte wijn als de rijst goed heet is. Laat de wijn helemaal inkoken zodat de rijst er weer droog uitziet.
Voeg nu zoveel hete bouillon toe dat de rijst net onderstaat. Blijf goed roeren met een houten lepel en voeg telkens wat nieuwe bouillon toe als de vorige portie bijna opgenomen is, de rijst mag nooit droogstaan. Blijf dit ca. 18 minuten doen tot de rijst beetgaar is. Verhit na ca. 10 minuten een koekenpan op hoog vuur. Verhit 30 g boter in de koekenpan en bak er de paddenstoelen ca. 8 minuten in.
Proef of de rijst gaar is, de korrels moeten mooi opgezwollen zijn maar van binnen nog net een stevige bite hebben. Neem de rijst van het vuur en laat hem 2 minuten rusten. Klop 50 g blokjes koude boter krachtig door de risotto, gevolgd door 75 g Grana Padano. Het moet een smeuïg geheel zijn dat mooi ‘golft’ in de pan. Verdeel de risotto direct over platte borden en schep er de paddenstoelen op. Maak af met een krokant kaaskoekje en serveer direct.
Fotografie en receptuur: Willem van Santen
Lees ook:
Onze tips

De ultieme chocolade-combinaties die je niet zag aankomen

Deze lekkere recepten maak je met de allerbeste tomaten van Mutti

Deze hoofdgerechten voor Pasen stelen de show

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten

Dit is hét ultieme paasmenu

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten

Pasta gorgonzola: 3x recepten met gnocchi

Dit zijn de lekkerste paastoetjes ooit
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.