Deze risotto is een verfijnd en luxe gerecht, perfect voor een speciale gelegenheid. De delicate smaak van rivierkreeftjes combineert heerlijk met de romige risotto, terwijl de frisse kruiden een zomerse touch geven.

Risotto is een van onze favoriete gerechten. Of je nu kiest voor een romige of frisse variant, je kunt eindeloos variëren. Wist je dat we ook vegetarische risotto recepten hebben? Wij delen onze lekkerste risotto recepten met je.
Lees verder na de advertentie
Risotto
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto. In de meeste risotto recepten wordt de rijst eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt.
Tijdens het koken voeg je andere ingrediënten toe. Denk daarbij aan kruiden, groenten en vis of vlees. Vervolgens gaat er een portie kaas doorheen voor hét ultieme romige eindresultaat: een heerlijk bord risotto.
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Risotto recepten met vlees of vis:
Om onze liefde voor risotto met jullie te delen verzamelden we de lekkerste recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes of risotto met peer en blauwe kaas? Het water loopt ons al in de mond…

Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa
Maak eens risotto recepten met een twist; zoals deze heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook nog eens heerlijk. Kun je geen verse krab vinden? Vervang deze eventueel door surimi. Ondanks dat dit geen echte krab is kun je het als vervanger gebruiken voor bijvoorbeeld deze risotto. Buen appetito!

Zeevruchtenrisotto
Zeevruchtenrisotto, dat is pas echt Italiaans comfortfood! Een klassieke primo piatto voor zowel ’s zomers als ’s winters. Deze risotto is ook nog eens makkelijker te maken dan je denkt. Gebruik lekkere verse vongole, mosselen en bijvoorbeeld inktvisjes voor deze heerlijke zeevruchtenrisotto.

Risotto met prei en ansjoviskruim
Deze risotto is een verrassende combinatie van romige rijst, zachte prei en een hartig, krokant kruim met ansjovis. Het gerecht heeft een heerlijke balans tussen comfort en elegantie.

Kip gevuld met geitenkaas en risotto milanese
Iedereen is toch gek op kip en risotto? Zeker wanneer je het combineert met een paar van onze favoriete smaakmakers: saffraan en geitenkaas.
Vegetarische risotto recepten:

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie
Verwen je smaakpapillen met deze verrukkelijke romige pompoenrisotto, waarin geitenkaas en salie samen een onweerstaanbare combinatie vormen.

Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes
Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!

Risotto verde
Risotto verde is een heerlijk groen gerecht dat barst van de frisse smaken. Met ingrediënten zoals spinazie, erwten en verse kruiden krijg je niet alleen een kleurrijke, maar ook een voedzame maaltijd.

Risotto met cheddar en balsamicotomaatjes
Dit recept voor risotto met cheddar en balsamicotomaatjes is verrassend lekker! Balsamico past natuurlijk ontzettend goed in Italiaanse gerechten. Kies een goede cheddar, het liefst eentje van de kaasboer. Een goede farmhouse cheddar smaakt bijvoorbeeld heel anders dan de standaard smeltkaas uit de supermarkt.

Zomerse pompoenrisotto
Pompoen is eigenlijk altijd goed in een gerecht. In deze risotto geef je hem een zomers tintje, waardoor het een iets lichtere maar toch zeer smaakvolle maaltijd is.

Risotto met peer en blauwschimmelkaas
Wat kook je op een drukke doordeweekse dag? Niet te heavy, maar ook niet te licht. Ik zeg risotto met peer en blauwschimmelkaas! Een gouden combinatie die ook in een risotto ontzettend smaakvol is.

Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille
Vaak denken mensen dat risotto recepten lastig zijn om te maken. Dat is absoluut niet zo. We gaven je eerder al dé gouden tips voor een perfecte risotto, maar met dit recept wordt het misschien nog wel makkelijker. Doordat je de risotto in de oven gaart hoef je niet constant te roeren en bouillon toe te voegen. De karwij en dille geven dit gerecht een heerlijke en kruidige smaak.

Hemelse Risotto
Je eigen risotto maken een lastig klusje? Niet als je je houdt aan dit hemelse basisrecept. Het is snel vrienden maken met deze winner.

Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont
Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel deze risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig en staat ook nog eens binnen een uur op tafel.
Lees ook:
Ons favoriete risotto recept:

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie
Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!
Ingrediënten
- 1.5 liter water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 15 g verse salie
- olijfolie (om in te bakken)
- 400 g pompoenblokjes
- 400 g risottorijst
- 1 scheut droge witte wijn
- 1 citroen (rasp en sap)
- 60 g Parmezaanse kaas (geraspte)
- 100 g verse geitenkaas (+ extra ter garnering)
- peper en zout
- chilivlokken
Bereiding
Zet alvast een pan op het vuur en breng daarin het water met het bouillonblokje aan de kook. Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Snijd de salie fijn en zet opzij.
Verhit wat olijfolie in een diepe pan. Voeg de blokjes pompoen toe en bak ze tot ze zo zacht zijn dat je ze met een vork kunt prakken. Dit duurt even. Om het te versnellen kun je een schepje bouillon toevoegen. Als de pompoen bijna helemaal zacht is, bak je de ui en knoflook nog even mee.
Prak de pompoen met een vork (of met een stamper). Voeg de risottorijst toe. Bak de rijst even aan tot de korrels glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
Laat de wijn volledig inkoken. Voeg vervolgens een klein beetje van de bouillon toe. Roer goed door. Zodra de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Dit herhaal je zo’n 30 minuten, tot de rijst gaar en smeuïg is.
Haal de pan van het vuur. Voeg de salie, wat citroenrasp en citroensap toe. Roer er de Parmezaanse kaas en geitenkaas doorheen. Breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Verdeel de risotto over vier borden en top af met wat extra geitenkaas.
Receptuur: Pien Wekking Foto’s: Isabelle Bucx
Onze tips

Buiten eten zonder gezoem? Zo houd je insecten op afstand

Koude pastasalade: dit zijn de lekkerste recepten voor warme dagen

Zo maak je de lekkerste lunch wraps zonder veel moeite

Van pittig tot zoet: dit zijn de lekkerste marinades voor bij de BBQ

Geen luchtje dit jaar: dit wil je vader écht voor vaderdag

Geslaagd? Serveer deze hapjes voor een onvergetelijk examenfeest

Lichte maaltijden voor het avondeten

5x recepten voor de lekkerste zomerse taarten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.