Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

10+ risotto recepten om van te genieten

Profielfoto van BasBas Erkens

Risotto is een van onze favoriete gerechten. Of je nu kiest voor een romige of frisse variant, je kunt eindeloos variëren. Wist je dat we ook vegetarische risotto recepten hebben? Wij delen onze lekkerste risotto recepten met je.

Lees verder na de advertentie

Risotto

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent, met het achtervoegsel otto. In de meeste risotto recepten wordt de rijst eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt.

Tijdens het koken voeg je andere ingrediënten toe. Denk daarbij aan kruiden, groenten en vis of vlees. Vervolgens gaat er een portie kaas doorheen voor hét ultieme romige eindresultaat: een heerlijk bord risotto.

Tip!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Risotto recepten met vlees of vis:

Om onze liefde voor risotto met jullie te delen verzamelden we de lekkerste recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes of risotto met peer en blauwe kaas? Het water loopt ons al in de mond…

Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Doperwten-spinazierisotto met krabsalsa

Maak eens risotto recepten met een twist; zoals deze heerlijke groene doperwten-spinazierisotto met krabsalsa. Ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook nog eens heerlijk. Kun je geen verse krab vinden? Vervang deze eventueel door surimi. Ondanks dat dit geen echte krab is kun je het als vervanger gebruiken voor bijvoorbeeld deze risotto. Buen appetito!

Naar het recept
risotto recepten

Zeevruchtenrisotto

Zeevruchtenrisotto, dat is pas echt Italiaans comfortfood! Een klassieke primo piatto voor zowel ’s zomers als ’s winters. Deze risotto is ook nog eens makkelijker te maken dan je denkt. Gebruik lekkere verse vongole, mosselen en bijvoorbeeld inktvisjes voor deze heerlijke zeevruchtenrisotto.

Naar het recept
Risotto met prei en ansjoviskruim

Risotto met prei en ansjoviskruim

Deze risotto is een verrassende combinatie van romige rijst, zachte prei en een hartig, krokant kruim met ansjovis. Het gerecht heeft een heerlijke balans tussen comfort en elegantie.

Naar het recept
Risotto met rivierkreeftjes

Risotto met rivierkreeftjes

Deze risotto is een verfijnd en luxe gerecht, perfect voor een speciale gelegenheid. De delicate smaak van rivierkreeftjes combineert heerlijk met de romige risotto, terwijl de frisse kruiden een zomerse touch geven.

Naar het recept
Kip gevuld met geitenkaas en risotto milanese

Kip gevuld met geitenkaas en risotto milanese

Iedereen is toch gek op kip en risotto? Zeker wanneer je het combineert met een paar van onze favoriete smaakmakers: saffraan en geitenkaas.  

Naar het recept

Vegetarische risotto recepten:

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

Verwen je smaakpapillen met deze verrukkelijke romige pompoenrisotto, waarin geitenkaas en salie samen een onweerstaanbare combinatie vormen.

Naar het recept
de perfecte risotto: paddenstoelenrisotto

Paddenstoelenrisotto met krokante kaaskoekjes

Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!

Naar het recept
Risotto verde

Risotto verde

Risotto verde is een heerlijk groen gerecht dat barst van de frisse smaken. Met ingrediënten zoals spinazie, erwten en verse kruiden krijg je niet alleen een kleurrijke, maar ook een voedzame maaltijd.

Naar het recept
Risotto recepten: met cheddar en balsamicotomaatjes

Risotto met cheddar en balsamicotomaatjes

Dit recept voor risotto met cheddar en balsamicotomaatjes is verrassend lekker! Balsamico past natuurlijk ontzettend goed in Italiaanse gerechten. Kies een goede cheddar, het liefst eentje van de kaasboer. Een goede farmhouse cheddar smaakt bijvoorbeeld heel anders dan de standaard smeltkaas uit de supermarkt.

Naar het recept
Zomerse pompoenrisotto

Zomerse pompoenrisotto

Pompoen is eigenlijk altijd goed in een gerecht. In deze risotto geef je hem een zomers tintje, waardoor het een iets lichtere maar toch zeer smaakvolle maaltijd is.

Naar het recept
rioja risotto

Risotto met peer en blauwschimmelkaas

Wat kook je op een drukke doordeweekse dag? Niet te heavy, maar ook niet te licht. Ik zeg risotto met peer en blauwschimmelkaas! Een gouden combinatie die ook in een risotto ontzettend smaakvol is.

Naar het recept
Bietenrisotto in de pan

Bietenrisotto uit de oven met pecorino, karwij en dille

Vaak denken mensen dat risotto recepten lastig zijn om te maken. Dat is absoluut niet zo. We gaven je eerder al dé gouden tips voor een perfecte risotto, maar met dit recept wordt het misschien nog wel makkelijker. Doordat je de risotto in de oven gaart hoef je niet constant te roeren en bouillon toe te voegen. De karwij en dille geven dit gerecht een heerlijke en kruidige smaak.

Naar het recept
hemelse risotto

Hemelse Risotto

Je eigen risotto maken een lastig klusje? Niet als je je houdt aan dit hemelse basisrecept. Het is snel vrienden maken met deze winner.

Naar het recept
risotto met tomaten en paprika

Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont

Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel deze risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig en staat ook nog eens binnen een uur op tafel.

Naar het recept

Lees ook:

Ons favoriete risotto recept:

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie

Krokante kaaskoekjes? Dat klinkt toch als de hemel op aarde? De krokante kaaskoekjes maak je gemakkelijk in de oven met Grana Padano. Dit is absoluut één van onze favoriete risotto recepten, veel romiger dat dit krijg je ‘m niet!

 

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1.5 liter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 g verse salie
  • olijfolie (om in te bakken)
  • 400 g pompoenblokjes
  • 400 g risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 60 g Parmezaanse kaas (geraspte)
  • 100 g verse geitenkaas (+ extra ter garnering)
  • peper en zout
  • chilivlokken

Bereiding

  1. Zet alvast een pan op het vuur en breng daarin het water met het bouillonblokje aan de kook. Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Snijd de salie fijn en zet opzij.

  2. Verhit wat olijfolie in een diepe pan. Voeg de blokjes pompoen toe en bak ze tot ze zo zacht zijn dat je ze met een vork kunt prakken. Dit duurt even. Om het te versnellen kun je een schepje bouillon toevoegen. Als de pompoen bijna helemaal zacht is, bak je de ui en knoflook nog even mee.

  3. Prak de pompoen met een vork (of met een stamper). Voeg de risottorijst toe. Bak de rijst even aan tot de korrels glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.

  4. Laat de wijn volledig inkoken. Voeg vervolgens een klein beetje van de bouillon toe. Roer goed door. Zodra de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Dit herhaal je zo’n 30 minuten, tot de rijst gaar en smeuïg is.

  5. Haal de pan van het vuur. Voeg de salie, wat citroenrasp en citroensap toe. Roer er de Parmezaanse kaas en geitenkaas doorheen. Breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Verdeel de risotto over vier borden en top af met wat extra geitenkaas.

Receptuur: Pien Wekking Foto’s: Isabelle Bucx

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!