Advertentie
Haal je inspiratie uit dit lijstje met onze favoriete Italiaanse kookboeken. Wat ons betreft mogen deze boeken niet in je verzameling ontbreken als je graag la dolce vita serveert op een bord!
Italiaanse kookboeken
Als je de Foodies Italië-special in huis hebt weet je natuurlijk als geen ander hoe lekker de Italiaanse keuken is. La dolce vita op een bord, dat wil iedereen toch wel? Wij halen onze inspiratie niet alleen direct uit Italië, we bladeren ook erg graag door de beste Italiaanse kookboeken. Dit zijn onze favorieten!
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pasta Grannies
Veel traditionele Italiaanse recepten dreigen in de vergetelheid te raken. Om dat te voorkomen ging culinair journalist en filmmaker Vicky Bennison op zoek naar die échte Italiaanse familierecepten waar iedereen altijd naar op zoek is. Bennison kreeg het voor elkaar deze veelal ‘geheime’ familiereceptuur te verzamelen.
Met recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, van nonna’s die uiteraard hun hele leven al koken met en uit liefde. Neem een kijkje in het kloppende hart van een Italiaans huishouden en leer bijvoorbeeld het allerbeste Italiaanse eten zelf te bereiden.
Italopop
Als je aan Vanja van der Leeden denkt, denk je aan de Indische keuken. Wat maar weinig mensen weten is dat ze diep van binnen eigenlijk Italiaanse is. Van jongs af aan nam haar vader haar mee naar Italië, ze studeerde de taal en woonde er een tijd. Een boek zat al lang in haar hoofd, maar met ‘Italopop‘ is het werkelijkheid geworden.
Een Italiaans kookboek, maar allesbehalve klassiek. Al is dit wat ons betreft misschien wel ons favoriete Italiaanse kookboek!
Roberta’s cucina povera
In een tijd waarin alles duurder wordt, moet je soms nét iets creatiever zijn om iets lekkers en gezonds op tafel te zetten. Dat weten de Italianen allang. Zij hebben hun eigen kooktraditie: cucina povera, een boerse, sobere, eenvoudige keuken van restjes en betaalbare seizoensproducten.
Roberta Pagnier is geïnspireerd door deze kookstijl, die uitermate goed past in de huidige maatschappij: een bewuste wereld zonder verspilling.
Toscanini
Van pasta met saus van gestoofde ossenstaart (uit de Romeinse wijk Regola) tot aan pasta met broccoli, knoflook, peperoncini en ansjovis, dé pasta van Puglia; iedere stad of streek kent zo haar eigen klassiekers. In dit rustiek-moderne kookboek brengt het Amsterdamse restaurant Toscanini de enorme diversiteit aan pastagerechten op toegankelijke wijze samen.
Van beproefde recepten voor doordeweeks (en voor het hele gezin) tot aan gevulde pasta’s, lasagnes en hartverwarmende ragù’s voor in het weekend.
Made at home
In dit Italiaanse kookboek deelt de beroemde chef Giorgio Locatelli zijn privégerechten die hij normaal alleen thuis kookt. Stuk voor stuk zijn het heerlijke en aardse gerechten. De gemene deler? Elk gerecht zit natuurlijk vol smaak. Daarnaast proef je ook het respect voor de natuurlijke ingrediënten waarmee Giorgio Locatelli kookt.
Kortom, dit boek mag dus niet ontbreken in je verzameling als je ook maar een beetje van de Italiaanse keuken houdt.
Jamie kookt Italië
Jamie Oliver deelt in dit boek graag zijn liefde voor de Italiaans keuken met je. Van heerlijke antipasti als cheesy risottoballetjes of voorjaarsbruchetta, geliefde pasta’s als klassieke carbonara of linguine met worst, echte ragú of saffraankip: er valt nog zo veel te ontdekken in de Italiaanse keuken.
Dit boek brengt het plezier en ook de passie van ’s werelds favoriete keuken bij jou thuis. Viva Italia!
Meer Jamie Oliver?
De Zilveren Lepel
Dit Italiaanse kookboek is al meer dan zestig jaar het best verkochte kookboek in Italië. Alle recepten zijn traditioneel, geworteld in de Italiaanse cultuur, verzameld vanuit heel Italië en ook met de specialiteiten uit elke regio. De recepten zijn zo herschreven dat het buiten Italië ook begrijpelijk is, en de gerechten zijn dan ook gemakkelijk te bereiden voor iedereen.
De Zilveren Lepel is dé bekende kookboekenreeks over de Italiaanse keuken die je moet hebben. Het is dan ook niet voor niets één van onze favoriete Italiaanse kookboeken.
Big Mamma in 30 minuten
“Oh! Komen ze echt al over een halfuur? Wat moet ik in dan vredesnaam voor ze koken? En… houd je dat ook aan vanavond?” Komen deze woorden je bekend voor? Goed nieuws, want dan is het nieuwste boek van Big Mamma, “Big Mamma in 30 minuten”, écht iets voor jou.
Big Mamma kwam eerder al met het boek Italiaanse recepten, vol met 480 klassieke gerechten. Maar omdat klassiek Italiaans soms net even wat tijd kost – en het daar soms aan ontbreekt – komen ze nu met een boek écht Italiaans eten dat je zo op tafel zet.
Nog meer Italiaanse kookboeken:
The Lemon Kitchen Sicilië
Dit boek is het vervolg op het succesvolle “The Lemon Kitchen kookboek“. De hoofdrol is wederom weggelegd voor de biologische citroen – hét wonderingrediënt voor in de keuken. Maak het verfrissende citrusjam-trio of een crunchy pasta met courgette en ook broodkruim.
En wat dacht je bijvoorbeeld van feestelijke antipasti en de klassieker melanzane di parmigiano? Jadis’ recepten zijn duurzaam, eenvoudig en bovenal rijk van smaak. Kortom, food for the soul!
Brutto
Brutto ma buono, oftewel: lelijk maar goed. Dit is de keuken van Florence – verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Dit nieuwe kookboek van Russell Norman bevat de beste recepten uit zijn veelgeprezen Londense restaurant Trattoria Brutto.
Met gerechten voor elke thuiskok en Russells inspirerende verhalen en insider tips is Brutto een liefdesverklaring aan de eerlijke Toscaanse keuken van één van Italië’s mooiste steden.
New Italian
Italiaans eten is natuurlijk comfortfood van de zuiverste soort, daar is iedereen het vast over eens. Sergio Herman is net als zovelen onder ons al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur. Wie wordt er niet gelukkig van een bord goede pasta? De Italiaanse keuken is dan ook over de hele wereld geliefd en behoort tot het culinair erfgoed.
Maar er lijken vaak alleen authentieke gerechten te worden gekookt; er wordt weinig met nieuwe smaakcombinaties geëxperimenteerd. Daar brengt Sergio verandering in met zijn take op de cucina nuova.
De Pastaman
Dit kookboek staat vol met prachtige foto’s en ook duidelijke stap-voor-stapaanwijzingen. Of je nu voor het eerst pasta gaat maken of dat al jaren doet, laat je inspireren door de De Pastaman en creëer je eigen originele kunstvormen van pasta.
Je vindt meer dan 40 recepten voor heerlijke pastamaaltijden, maar ook voor sauzen en vullingen. Wat ons betreft mag De Pastaman van Mateo Zielonka dus niet ontbreken op de boekenplank of in je keuken.
Lees ook:
Onze tips
Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar
Bakken in de airfryer: zo doe je dat!
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.