Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
beste kookboeken van 2023

Dit zijn de beste kookboeken van 2023

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Afgelopen zaterdag zijn de zes beste kookboeken van 2023 bekendgemaakt. Dit zijn niet alleen de zes smakelijkste kookboeken van het afgelopen jaar, het zijn ook dé cadeautips voor de feestmaand december. Op vrijdag 10 november wordt bekendgemaakt welk kookboek de titel Het Food and Friends Gouden Kookboek krijgt.

De beste kookboeken van 2023

De vakjury maakte vorige week zaterdag de shortlist van dit jaar bekend, oftewel de beste kookboeken van 2023. Op vrijdag 10 november wordt bekend gemaakt welk boek Het Food and Friends Gouden Kookboek van 2023 is, en daarmee het beste kookboek van het jaar is.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dit zijn de beste kookboeken van 2023 (in willekeurig volgorde):

Jury van Het Food and Friends Gouden Kookboek

De vakkundige jury bestaat dit jaar uit voorzitter Nadia Zerouali, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Minta Nicolai, Sander Overeinder en Barbara Serulus. Aan hen de taak om het beste kookboek van 2023 te selecteren. Op vrijdag 10 november zullen we weten welk boek echt hét beste kookboek van 2023 is, dan maakt de jury bekend wie van de zes genomineerden de winnaar is.

Beste kookboeken van 2023

De juryrapporten over de beste kookboeken van 2023:

Lees hieronder de uitgebreide juryrapporten over de zes beste kookboeken van 2023, of klik op de titel voor meer informatie.

Wntrlust – Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere & Elise van de Poele

Walking in a winter wonderland, dat gevoel krijg je bij Wntrlust. Het boek blinkt in de eerste plaats uit door een adembenemende vormgeving. De foto’s zijn niet alleen mooi en galeriewaardig, maar vooral ook inspirerend. Ze doen je onmiddellijk verlangen naar wandelingen door winterse landschappen, waarna je in de blokhut de kachel wat extra opstookt en wil genieten van een heerlijke, winterse maaltijd. Bloemkoolchowder, anyone? Of toch liever een pompoenpanzanella of choucroutekroketje?

Winters comfortfood wordt hier naar een hoger niveau getild. De recepten zijn heel divers en toch vormen ze een eenheid, allemaal winters maar vaak ook lichtvoetig. De gerechten zijn passend bij de fotografie op kleurbeeld gerangschikt, waardoor een visueel harmonieus geheel ontstaat. In de winter hoort dit boek standaard op de keukentafel te liggen. In andere jaargetijden pak je dit boek en denk je: was het maar winter.

Uit het boek

Wntrlust

€ 31,25
wntrlust cover

De keukens van Oekraïne – Olia Hercules

Een uiterst compleet standaardwerk over de rijke keukens van Oekraïne. Het boek bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land. Zo krijgt het nationale gerecht Borsjtsj een pagina of twintig met alle varianten, geschiedenis, vegan opties en meer. Inmaak en fermentatie spelen in Oekraïne van oudsher een belangrijke rol, daar wordt dan ook een heel hoofdstuk aan besteed. Er wordt door de Oekraïners niet op een calorie meer of minder gelet, iedereen geniet aan gastvrije, rijkgevulde tafels van de overvloed van dit land, dat door de natuur gezegend is.

Vergeet de associaties met grauwe, vreugdeloze kost uit lang vervlogen USSR-tijden. In de ware Oekraïense keuken vind je zonnige gerechten in mediterrane stijl van de Zwarte Zeekust en hartverwarmend eten uit noordelijker streken. Olia Hercules is een buitengewoon schrijftalent en hartstochtelijk ambassadeur voor de Oekraïense keuken.

Uit het boek

De keukens van Oekraïne

€ 34,99
De keukens van Oekraïne

Hommage – Sergio Herman

De mossel is een serieuze en gepassioneerde affaire voor Sergio Herman. Mosselen zijn voor hem niet zomaar een ingrediënt, maar ze vormen de basis voor zijn grootse culinaire loopbaan. Sergio groeide op in mosselrestaurant Oud Sluis, waar zijn vader de scepter zwaaide. Met liefde en trots vertelt hij over zijn jeugd en de mooie, klassieke mosselgerechten die hij van zijn vader leerde. Deze recepten zijn uiteraard in Hommage terug te vinden. In het boek staan ook een aantal wat ambitieuzere recepten, die op iedere dinner party de show zullen stelen. Ook die gerechten kunnen worden gemaakt zonder eerst een urenlange strooptocht te hoeven maken op zoek naar de juiste gear of ingrediënten.

De fotografie is prachtig en sfeervol. Maar het mooiste is misschien nog wel dat de passie voor mosselen van de pagina’s afspat. Wie het boek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.

Uit het boek

Hommage

€ 32,50
cover hommage

Chin. Ind. Rest. Kookboek – Danny Lee, Fa Kai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen

Dit met liefde gemaakte boek biedt een ontroerend tijdsbeeld, maar ook een essentiële verzameling van recepten die tot het hart van het Nederlands culinaire erfgoed horen. Het Chin. Ind. rest. was voor hele generaties de eerste kennismaking met buiten de deur eten en afhalen. Dit boek mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op. Alle klassiekers van het Chin. Ind. rest. worden in dit boek met smaak in beeld gebracht en uitgelegd.

De recepten zijn verleidelijk en duidelijk. Die troostrijke Chinese tomatensoep maak je vanaf nu ook gewoon thuis – het geheim ervan is trouwens verrassend. Babi pangang wordt tot in detail beschreven en nasi goreng lijkt verraderlijk simpel, maar de details zijn hier belangrijk. De recepten zijn stuk voor stuk een ode aan de vindingrijkheid van de Chinezen in de Lage Landen en de veelzijdigheid van de Nederlands-Chinese keuken.

Uit het boek

Chin. Ind. Rest. kookboek

€ 38,99
Chin. Ind. Rest. kookboek

Jiwa – Carl Lemette & Mas van Putten

Eet, drink, proef, ruik, luister en vooral: geniet! Dit boek is funky fusion met een Indo-Moluks-Europese groove en dat dan voor alle zintuigen. Jiwa is een kookboek, zeker, maar het brengt ook een heel blij levensgevoel over, compleet met aanstekelijke playlists om je alvast in de juiste sfeer te brengen. Jiwa betekent ziel en levenslust in het Maleis en dat is precies de vibe die dit kookboek heeft. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt. Er wordt gelachen en gedanst.

Jiwa is een uitnodiging om mee te liften op deze vibe. De boemboes en andere kruiderij zijn assertief, maar ook altijd in balans. De gerechten zijn moeilijk onder één noemer te brengen, al is de Indonesische archipel wel de basis. Deze keuken wordt in dit boek zonder dogma’s, maar wel met ongekende hartstocht te lijf gegaan. Rendang is niet zomaar een techniek, rendang heeft een hart. De weg naar dat hart moet je kennen, en dan kun je je rendang à la Jiwa maken. En dat kan dan naar believen met vlees, met vis of vega.

Uit het boek

JIWA

€ 25,00
cover Jiwa

Van Wafel tot Koek – Regula Ysewijn

Een boek van internationale allure met een onderwerp dat juist heel dicht bij huis blijft: wafels, koek en ander feestgebak uit België en Nederland. Van Wafel tot Koek is een feest om te lezen en een feest om uit te bakken. We hebben hier te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen, die uiterst duidelijk en stap voor stap worden uitgelegd. De fotografie is prachtig: sfeervol en om van te watertanden. De allergrootste kracht van dit boek is de schat aan buitengewoon interessante achtergrondverhalen over geschiedenis en gebruiken.

Regula Ysewijn heeft de bijzondere gave om heel diepgaand historisch en gastronomisch onderzoek te doen, maar alles toch toegankelijk op te schrijven. Ze heeft voor dit bakboek jarenlang onderzoek gedaan en eeuwenoude recepten ontcijferd en omgezet naar hedendaagse maten, temperaturen en vooral ook taal. Dat kan niet genoeg geprezen worden; dit is zonder enige twijfel hét standaardwerk op dit gebied voor de komende decennia.

Uit het boek

Van wafel tot koek

€ 35,00
cover van wafel tot koek

De beste kookboeken van 2023

Ondertussen zijn de winnaars van zowel de juryprijs als de publieksprijs bekend gemaakt. Het boek Chin. Ind. Rest. Kookboek – Danny Lee, Fa Kai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen (Nijgh & van Ditmar) is de grote winnaar volgens de vakjury, en daarmee het beste kookboek van 2023.

Er stemden ruim 30.000 kookboekenliefhebbers, waarvan Rutger van den Broek met zijn Toetjesbijbel (Carrera Culinair) een grote meerderheid van de stemmen kreeg. Hij is daarmee de winnaar van de publieksprijs van 2023.

Kookboekenweek 2023

De Kookboekenweek loopt dit jaar van 3 tot en met 12 november 2023. Tijdens deze week staan het kookboek én natuurlijk ook de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek. Door het hele land worden bijvoorbeeld diverse activiteiten, interviews en evenementen georganiseerd, kijk maar eens bij de lokale boekhandel.

Het Food and Friends Gouden Kookboek van 2023

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!