
Is er iets lekkerder dan kaas? In onze ogen niet. Wij eten het liefst elke dag wel een stukje, of het nu op brood of zo uit het vuistje is. We vertellen je graag meer over de Italiaanse kazen en waarom het product van de maand is!
Lees verder na de advertentie
Zoveel verschillende Italiaanse kazen als er zijn, net zoveel verschillende gerechten kun je ermee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van gnocchi of een bladerdeegtaartje? Omdat ze zo ontzettend lekker zijn, zetten wij ze graag in het zonnetje en zijn de Italiaanse kazen het product van de maand.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Italiaanse kazen
Italië staat wereldwijd bekend om zijn rijke culinaire erfgoed, en kaas speelt daarin een hoofdrol. Van pittige blauwaders tot romige smeltkazen tot harde, gerijpte varianten – de Italiaanse keuken heeft voor iedere liefhebber iets te bieden. Vier iconische kazen die in ieder geval niet mogen ontbreken in je repertoire zijn onder andere provolone, gorgonzola, mozzarella en Pecorino Romano.
Maar dat is nog lang niet alles! De komende tijd nemen we je mee op een smaakvolle reis langs nog meer heerlijke Italiaanse kazen. We duiken in hun herkomst, smaak en gebruik in de keuken én delen de lekkerste recepten. Ontdek alles in onze ultieme kaasgids, die je hier kunt downloaden!
De Italiaanse kazen in dit artikel zijn kazen met een DOP-keurmerk. DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. De kaas mag alleen daar geproduceerd worden met een traditioneel recept. Bovendien moeten de grondstoffen in het product óók uit die regio’s komen.
Provolone: van mild tot pittig
Provolone is een halfharde kaas van koemelk die in verschillende rijpingsstadia verkrijgbaar is. De jonge variant, Provolone Dolce, heeft een milde, romige smaak, terwijl de rijpere Provolone Piccante juist pittig en kruidig is. De kaas wordt vaak in langwerpige of peervormige stukken verkocht en is perfect om te smelten over gerechten zoals pizza, panini en pasta.

Pizza met provolone, zwarte olijven en prosciutto
Een knapperige, zelfgemaakte pizzabodem belegd met romige provolone, zoute prosciutto en sappige zwarte olijven.
Gorgonzola: de koningin van de blauwschimmelkazen
Gorgonzola is een van de beroemdste blauwschimmelkazen ter wereld. Deze kaas uit Noord-Italië heeft een romige textuur en een uitgesproken smaak. Er zijn twee varianten: Gorgonzola Dolce, zacht en lichtzoet, en Gorgonzola Piccante, steviger en pittiger. Gorgonzola is heerlijk in risotto, op een kaasplank of als smaakmaker in sauzen en dressings.

Pompoengnocchi met gorgonzola
Geniet van de perfecte combinatie van zachte, zelfgemaakte zoete-aardappelgnocchi en romige, pittige gorgonzola. Een Italiaans gerecht boordevol smaak!
Mozzarella: de parel van de Italiaanse keuken
Mozzarella is misschien wel de beroemdste Italiaanse kaas en onmisbaar in talloze gerechten. Deze verse kaas, gemaakt van koemelk (Mozzarella Fior di Latte) of buffelmelk (Mozzarella di Bufala), staat bekend om zijn zachte, elastische textuur en milde, romige smaak. Buffelmozzarella is intenser van smaak en vochtiger dan de variant van koemelk. De kaas smelt perfect op een pizza, is onweerstaanbaar in een klassieke Caprese-salade met tomaat en basilicum.

Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade
Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!
Pecorino Romano: pittig en krachtig
Pecorino Romano is een harde, gezouten schapenkaas uit Midden- en Zuid-Italië en staat bekend om zijn uitgesproken, pittige smaak. Deze kaas wordt al eeuwenlang gebruikt in de Italiaanse keuken en we smullen er nog steeds van. Dankzij de stevige, zoute smaak is Pecorino Romano perfect om over pasta’s te raspen, vooral in traditionele Italiaanse gerechten zoals Cacio e Pepe, Carbonara en Amatriciana.

Pecorino shortbread met rozemarijn en venkelzaad
Wist je dat je met Pecorino veel meer kunt maken dan alleen te gebruiken als strooikaas over je pasta? Zoals in dit recept! Buon appetito!
Foodies Italië
€ 7.50- Maak zoete recepten met citroen
- Leer alles over wijnen van de Etna
- Ontvang gratis mini-kaasgids

Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Binnenkort examens? Dit eten zorgt voor een betere concentratie

Zo stel je in 4 stappen je eigen Mexicaanse fiesta samen

Dit wist je nog niet over specialty coffee

Dit is het favoriete katervoedsel na Koningsdag

Dit is hét drankje voor Koningsdag 2025

Sterrenchef Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleden

Workshops van Sandra Ysbrandy: leer écht koken met seizoensproducten

Aan de bak met Foodies: hot cross buns
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.