Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Italiaanse kazen

Product van de maand: Italiaanse kazen

Is er iets lekkerder dan kaas? In onze ogen niet. Wij eten het liefst elke dag wel een stukje, of het nu op brood of zo uit het vuistje is. We vertellen je graag meer over de Italiaanse kazen en waarom het product van de maand is!

Lees verder na de advertentie

Zoveel verschillende Italiaanse kazen als er zijn, net zoveel verschillende gerechten kun je ermee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van gnocchi of een bladerdeegtaartje? Omdat ze zo ontzettend lekker zijn, zetten wij ze graag in het zonnetje en zijn de Italiaanse kazen het product van de maand.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Italiaanse kazen

Italië staat wereldwijd bekend om zijn rijke culinaire erfgoed, en kaas speelt daarin een hoofdrol. Van pittige blauwaders tot romige smeltkazen tot harde, gerijpte varianten – de Italiaanse keuken heeft voor iedere liefhebber iets te bieden. Vier iconische kazen die in ieder geval niet mogen ontbreken in je repertoire zijn onder andere provolone, gorgonzola, mozzarella en Pecorino Romano.

Maar dat is nog lang niet alles! De komende tijd nemen we je mee op een smaakvolle reis langs nog meer heerlijke Italiaanse kazen. We duiken in hun herkomst, smaak en gebruik in de keuken én delen de lekkerste recepten. Ontdek alles in onze ultieme kaasgids, die je hier kunt downloaden!

DOP-keurmerk

De Italiaanse kazen in dit artikel zijn kazen met een DOP-keurmerk. DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. De kaas mag alleen daar geproduceerd worden met een traditioneel recept. Bovendien moeten de grondstoffen in het product óók uit die regio’s komen.

Provolone: van mild tot pittig

Provolone is een halfharde kaas van koemelk die in verschillende rijpingsstadia verkrijgbaar is. De jonge variant, Provolone Dolce, heeft een milde, romige smaak, terwijl de rijpere Provolone Piccante juist pittig en kruidig is. De kaas wordt vaak in langwerpige of peervormige stukken verkocht en is perfect om te smelten over gerechten zoals pizza, panini en pasta.

Pizza met provolone, zwarte olijven en prosciutto

Pizza met provolone, zwarte olijven en prosciutto

Een knapperige, zelfgemaakte pizzabodem belegd met romige provolone, zoute prosciutto en sappige zwarte olijven.

Naar het recept

Gorgonzola: de koningin van de blauwschimmelkazen

Gorgonzola is een van de beroemdste blauwschimmelkazen ter wereld. Deze kaas uit Noord-Italië heeft een romige textuur en een uitgesproken smaak. Er zijn twee varianten: Gorgonzola Dolce, zacht en lichtzoet, en Gorgonzola Piccante, steviger en pittiger. Gorgonzola is heerlijk in risotto, op een kaasplank of als smaakmaker in sauzen en dressings.

Zoete-aardappelgnocchi met gorgonzola

Pompoengnocchi met gorgonzola

Geniet van de perfecte combinatie van zachte, zelfgemaakte zoete-aardappelgnocchi en romige, pittige gorgonzola. Een Italiaans gerecht boordevol smaak!

Naar het recept

Mozzarella: de parel van de Italiaanse keuken

Mozzarella is misschien wel de beroemdste Italiaanse kaas en onmisbaar in talloze gerechten. Deze verse kaas, gemaakt van koemelk (Mozzarella Fior di Latte) of buffelmelk (Mozzarella di Bufala), staat bekend om zijn zachte, elastische textuur en milde, romige smaak. Buffelmozzarella is intenser van smaak en vochtiger dan de variant van koemelk. De kaas smelt perfect op een pizza, is onweerstaanbaar in een klassieke Caprese-salade met tomaat en basilicum.

gemarineerde buffelmozzarella

Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade

Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!

Naar het recept

Pecorino Romano: pittig en krachtig

Pecorino Romano is een harde, gezouten schapenkaas uit Midden- en Zuid-Italië en staat bekend om zijn uitgesproken, pittige smaak. Deze kaas wordt al eeuwenlang gebruikt in de Italiaanse keuken en we smullen er nog steeds van. Dankzij de stevige, zoute smaak is Pecorino Romano perfect om over pasta’s te raspen, vooral in traditionele Italiaanse gerechten zoals Cacio e Pepe, Carbonara en Amatriciana.

pecorinoshortbread

Pecorino shortbread met rozemarijn en venkelzaad

Wist je dat je met Pecorino veel meer kunt maken dan alleen te gebruiken als strooikaas over je pasta? Zoals in dit recept! Buon appetito!

Naar het recept

Tip!

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!