
Er zijn maar weinig mensen die pasta carbonara kunnen weerstaan. Maar wist je dat Pecorino Romano dé kaas is voor over de Italiaanse klassieker? Wij vertellen waarom en delen nog veel meer heerlijke recepten ermee!
Als je aan een klassieke pasta carbonara denkt, dan denk je misschien wel aan room of Parmezaanse kaas. Maar wist je dat beide ingrediënten in het authentieke recept helemaal niet thuishoren? Een authentieke pasta carbonara bestaat uit een paar simpele ingrediënten: zout en peper, verse pasta (bij voorkeur spaghetti), guanciale (wangspek van het varken), eieren en natuurlijk pecorino romano.
Maar Pecorino Romano is niet alleen onmisbaar in carbonara; deze veelzijdige kaas kent nog veel meer toepassingen. Daarom delen wij in dit artikel alles over deze Italiaanse kaas, inclusief onze favoriete recepten!
Pecorino Romano
Voor wie Pecorino Romano nog niet kent: het is een Italiaanse kaassoort. In Nederland noemen we het meestal pecorino. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord “pecora”, wat “schaap” betekent en de reden hiervoor is dat het gemaakt wordt met schapenmelk. En laat dat nou gelijk de reden zijn waarom je pecorino niet zomaar door een andere kaas kunt vervangen! Parmigiano Reggiano, wat we in Nederland vaak Parmezaanse kaas noemen, is namelijk gemaakt van koemelk, wat een hele andere smaak en textuur geeft.
Doordat pecorino is gemaakt met schapenmelk heeft deze Italiaanse kaas een kenmerkende smaak. Het laat zich het beste omschrijven als zout en ietwat pittig. Het heeft een uitgesproken umamismaak die zich niet gauw laat vergelijken. Daarbij is de textuur wat harder maar ook vetter dan bij andere kaassoorten. Hierdoor smelt het sneller in warme gerechten zoals bijvoorbeeld de pasta carbonara en dit maakt het dé Italiaanse kaassoort voor deze klassieker!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Soorten pecorino
De smaak van de kaas is sterk afhankelijk van de rijpingstijd. Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak. Jonge pecorino heeft een zachtere smaak en een lichtere textuur, terwijl oudere variëteiten een intense, scherpere smaak ontwikkelen en soms zelfs licht kristalliseren.
Over het algemeen is de smaak het best te omschrijven als zout en hartig. Daarbij zijn er ook verschillende variëteiten van de kaas, elk afkomstig uit verschillende regio’s in Italië. De bekendste soort is de Pecorino Romano, die bijvoorbeeld in de pasta carbonara wordt gebruikt, maar je hebt bijvoorbeeld ook de Pecorino Toscano en Pecorino Sardo. Deze twee kaassoorten zijn een stuk minder zout en worden meestal los gegeten. Daarbij heb je ook nog de Casu Marzo, een variant die vooral in Italië zelf populair is. Deze Siciliaanse kaas wordt van binnenuit opgegeten door larven, waardoor het een typerende smaak krijgt. Een exotische delicatesse dus!
Waar koop je pecorino romano?
Al is het misschien niet de meest bekende Italiaanse kaassoort, Pecorino Romano is in haast elke supermarkt wel te koop. Wie zeker wil zijn van een goede kwaliteit doet er goed aan om te checken of er op de verpakking een geel logo staat met het DOP-keurmerk. DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In dit geval: Sardinië, Lazio en Grossetto.
De kaas bewaar je in de koelkast. Vraag bij de supermarkt of kaasboer naar speciaal kaaspapier, deze zijn gemaakt om kaas in te verpakken. Daardoor zal de kaas ook langer vers blijven. Kijk op de originele verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Recepten met pecorino
‘Wat kun je er niet mee?’ kun je beter vragen. Want naast de klassieke pasta carbonara zijn er nog veel meer heerlijke gerechten die je ermee kunt maken. Wat denk je van deze heerlijke recepten met pecorino?

Pecorino shortbread met rozemarijn en venkelzaad
Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!
Ingrediënten
- 1 eidooier (losgeklopt)
- 1 tl venkelzaadjes
- grove zeezoutflakes
- 1 takje rozemarijn (fijngehakt)
Voor het deeg
- 150 g bloem
- 100 g Pecorino Romano
- 0,5 tl zout
- 50 g boter
- 50 ml melk
Benodigdheden
- bakpapier
Bereiding
Kneed alle ingrediënten voor het deeg in een kom door elkaar tot een soepel deeg. Rol het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van ca. ½ cm. Snijd met een mesje of pizzaroller vierkantjes, rechthoekjes of ruitjes van het deeg. Je hoeft dit niet helemaal door te snijden, je kunt de crackers na het bakken makkelijk op de snijranden breken. Zet de bakplaat 10 minuten in de vriezer of koelkast.
Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk het deeg met eidooier en strooi er venkelzaadjes, grof zeezoutflakes en wat gehakte rozemarijn over. Bak het shortbread in ca. 20 minuten goudbruin in de oven. Bak de crackers niet te donker, dan wordt de kaas bitter. Verlaag eventueel de oventemperatuur tegen het einde van de baktijd. Neem de crackers uit de oven en laat afkoelen.

Pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino
De harde kaas is zeer geschikt om op het laatst over je pizza te schaven. Dat geeft net wat meer hartigheid en gaat heel goed samen met de rauwe ham.

Perziken met parmaham en pecorino
De combinatie met zoet fruit verwacht je misschien niet gelijk, maar probeer het eens. Deze borrelhap is verrassend lekker!
Onze tips

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Wat is Grana Padano en wat kun je ermee?

Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola

Dit is dé perfecte kaas voor Italiaanse gerechten

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Alles wat je moet weten over asperges
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.