Advertentie
Mozzarella en parmezaan worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over het Italiaanse ingrediënt pecorino. Want wat is pecorino en wat maak je ermee?
Wat is pecorino?
Je hebt het ingrediënt vast weleens op een menukaart of in een ingrediëntenlijst zien staan, maar wat is pecorino eigenlijk? Het is een Italiaanse kaassoort die wordt gemaakt met schapenmelk. De naam is dan ook afgeleid van het Italiaanse woord “pecora”, wat “schaap” betekent. Deze harde kaas heeft een stevige textuur en een kenmerkende smaak.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt pecorino?
De smaak van de kaas is sterk afhankelijk van de rijpingstijd. Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak. Jongere pecorino heeft een zachtere smaak en een lichtere textuur, terwijl oudere variëteiten een intense, scherpere smaak ontwikkelen en soms zelfs licht kristalliseren. Over het algemeen is de smaak het best te omschrijven als zout en hartig. Daarbij zijn er ook verschillende variëteiten van de kaas, elk afkomstig uit verschillende regio’s in Italië. Enkele van de meest bekende soorten zijn pecorino romano, pecorino toscano en pecorino sardo. De Casu Marzo is een variant die vooral in Italië populair is. Deze Siciliaanse variatie wordt van binnenuit opgegeten door larven, waardoor het een typerende smaak krijgt. Een echte delicatesse dus…
Waar koop je het?
Al is het misschien niet de meest bekende Italiaanse kaassoort, pecorino is verrassend genoeg in haast elke supermarkt wel te koop. Wie zeker wil zijn van een goede kwaliteit doet er goed aan om te checken of er op de verpakking een geel logo staat met het DOP-keurmerk. Het loont ook om een kijkje te nemen bij de kaasboer of delicatessenzaak.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
De kaas bewaar je in de koelkast. Vraag bij de supermarkt of kaasboer naar speciaal kaaspapier, deze zijn gemaakt om kaas in te verpakken. Daardoor zal de kaas ook langer vers blijven. Kijk op de originele verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
‘Wat kun je er niet mee?’ kun je beter vragen. De opties zijn eindeloos en de kaas is een mooie toevoeging bij tal van Italiaanse gerechten. Op een pizza of pasta, of door de salade. Wat denk je van deze heerlijke recepten?
Pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino
De harde kaas is zeer geschikt om op het laatst over je pizza te schaven. Dat geeft net wat meer hartigheid en gaat heel goed samen met de rauwe ham.
Perziken met parmaham en pecorino
De combinatie met zoet fruit verwacht je misschien niet gelijk, maar probeer het eens. Deze borrelhap is verrassend lekker!
Geroosterde bietensalade met pecorino
De zoete smaak van rode bieten past perfect bij de Italiaanse kaas pecorino. Zet deze salade op tafel en het is gegarandeerd feest!
Lees ook: Wat is Grana Padano en wat kun je ermee?
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.