Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
gemarineerde buffelmozzarella

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Profielfoto van BasBas Erkens

Op de pizza, door een salade of zelfs in combinatie met fruit: de Italiaanse kaas mozzarella past haast overal wel bij. Heb je toevallig nog een bolletje in de koelkast liggen? Bekijk snel onze favoriete recepten met Mozzarella di Bufala!

Recepten met mozzarella

Mozzarella ken je vast als de kaas op een pizza, maar je kunt er veel meer mee. Ter inspiratie verzamelden wij dan ook onze favoriete recepten met Mozzarella di Bufala. Dit is onze grote favoriet:

Foodies Favoriet
gemarineerde buffelmozzarella

Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade

Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie (om in te bakken)
  • 1 teen knoflook (gepeld)
  • 100 g broodkruim
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 1 bio citroen (alleen de schil, geraspt)
  • 1/2 bosje platte peterselie (fijngehakt)

Voor de tapanade

  • 100 g zongedroogde tomaatjes
  • 100 el kappertjes
  • 100 g groene olijven
  • 1 teentje knoflook (gepeld)
  • zout peper
  • balsamicoazijn (naar smaak)

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • houten prikkers

Bereiding

  1. Maal voor de tapenade alle ingrediënten in een foodprocessor fijn. Breng eventueel op smaak met zout, peper en wat balsamico-azijn.

  2. Verhit 2 el olijfolie met een teen knoflook in een bakpan. Voeg de panko toe en bak het op matig vuur in ca. 5-6 minuten goudbruin en krokant. Verwijder de knoflookteen. Laat de pan grattato uitlekken op keukenpapier en meng er wat zout door.

  3. Snijd de bollen mozzarella in 8 stukken. Laat de kaas uitlekken op keukenpapier. Marineer de mozzarella met de olijfolie, citroenschil, zout en peper. Meng niet te hard, maar schep voorzichtig om om de kaas niet te beschadigen.

  4. Serveer de kaas op een schaaltje met prikkers. Strooi er de krokante pan grattato en wat gehakte peterselie over. Geef de tapenade erbij.

  5. Meer weten? Chef Willem deelt zijn tips & tricks:

In samenwerking met

ice.it, esteri.it en assolatte.it

Wat is mozzarella?

Mozzarella wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mozzarella di Bufala

De oorspronkelijk Italiaanse variant is Mozzarella di Bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later (en zeker buiten Italië) is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Er zit niet alleen verschil in smaak, ook is de kleur anders. Mozzarella van koemelk heeft vaak een licht gelige kleur, terwijl de variant van buffelmelk spierwit is. Op de verpakking van het product zie je ook het verschil terug; de échte buffelmozzarella bevat een geel logo met het DOP-keurmerk.

Wist je dat?

DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In het geval van buffelmozzarella zijn dat de Italiaanse regio’s Campania, Lazio, Apulia en Molise. De buffelmozzarella mag alleen daar geproduceerd worden met een traditioneel recept. Bovendien moeten de grondstoffen in het product óók uit die regio’s komen.

Mozzarella recepten:

Recepten met aubergine: auberginelasagne met ricotta

Auberginelasagne met ricotta

In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en Parmigiano Reggiano toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.

Naar het recept
pizza napoletana

Pizza napoletana

Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana.

Naar het recept
Romige tomaten-basilicumovenschotel

Romige tomaten-basilicumovenschotel

Niets zo makkelijk als een ovenschotel waarbij de oven het meeste werk doet. Wij maken ‘m maar wat graag met romige tomaten, basilicum én mozzarella.

Naar het recept
Carpaccio

Carpaccio

Ook deze klassieker combineert erg goed met mozzarella. Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want carpaccio is ontzettend smaakvol.

Naar het recept
Voorjaarssalade met mozzarella

Voorjaarssalade met mozzarella

Je kunt in minder dan twintig minuten al aan tafel met deze heerlijke voorjaarssalade. Ideaal als je eindelijk weer buiten kunt eten!

Naar het recept
Italiaanse sandwich met pesto, mozzarella en salami

Italiaanse sandwich met pesto, mozzarella en salami

De komende tijd geen saaie bammetjes maar originele en rijkgevulde sandwiches. Bestel je altijd salami, artisjokken en olijven op je pizza? Beleg er ook eens je broodje mee!

Naar het recept
Focaccia met ansjovis-olijven en mortadella

Focaccia met ansjovis-olijven en mortadella

Nog zo’n heerlijk broodje met mozzarella! Beleg je focaccia eens met ansjovis-olijven en mortadella. Door de heerlijke combinatie van smaken is dit misschien wel één van onze favoriete recepten met mozzarella.

Naar het recept
gemarineerde buffelmozzarella

Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade

Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!

Naar het recept
recepten met mozzarella: gehaktballetjes rigatoni

Rigatoni met kaasgehaktballetjes

Ja, je leest het goed: kaasgehaktballetjes. Deze Italiaanse rigatoni serveer je met gehaktballetjes gevuld met mozzarella. Kan iets nog lekkerder klinken?!

Naar het recept
Cover voor

Aardbeien met buffelmozzarella en olijfolie

Aardbeien en mozzarella? Jazeker, fruit en kaas combineren best goed, dat bewijst dit heerlijke dessert wel.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!