
Op de pizza, door een salade of zelfs in combinatie met fruit: de Italiaanse kaas mozzarella past haast overal wel bij. Heb je toevallig nog een bolletje in de koelkast liggen? Bekijk snel onze favoriete recepten met mozzarella!
Recepten met mozzarella
Mozzarella ken je vast als de kaas op een pizza, maar je kunt er veel meer mee. Ter inspiratie verzamelden wij dan ook onze favoriete recepten met mozzarella.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Mozzarella
Mozzarella wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen.
De oorspronkelijk Italiaanse variant is mozzarella di bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later (en zeker buiten Italië) is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Er zit niet alleen verschil in smaak, ook is de kleur anders. Mozzarella van koemelk heeft vaak een licht gelige kleur, terwijl de variant van buffelmelk spierwit is.

Auberginelasagne met ricotta
In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en parmezaan toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak er de ui met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten mee. Blus af met de tomaten en plet ze een beetje met de achterkant van een houten lepel. Laat ca. 20 minuten rustig koken tot de saus ingedikt is. Roer de kappertjes erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grote koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de plakjes aubergine aan beide kanten met de resterende olijfolie en bak ze, in porties, 4-5 minuten per kant in de hete pan tot ze goudbruin en zacht zijn.
Klop voor de ricottasaus alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verdeel de helft van de aubergineplakjes over de bodem van een ovenschaal (30×20 cm). Verdeel er de helft van de tomatensaus over, leg er 4 lasagnebladen op en verdeel er de helft van de ricottasaus over. Scheur de helft van de mozzarella erover en bestrooi met de helft van de basilicumblaadjes. Begin weer met aubergineplakjes en herhaal alle lagen. Eindig met de mozzarella en het basilicum en bestrooi met de parmezaan. Bak de lasagne ca. 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de saus langs de randen borrelt.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s, styling & foodstyling: Stuart Ovenden
Mozzarella recepten:

Auberginelasagne met ricotta
In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en parmezaan toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.

Pizza napoletana
Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana.

Romige tomaten-basilicumovenschotel
Niets zo makkelijk als een ovenschotel waarbij de oven het meeste werk doet. Wij maken ‘m maar wat graag met romige tomaten, basilicum én mozzarella.

Carpaccio
Ook deze klassieker combineert erg goed met mozzarella. Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want carpaccio is ontzettend smaakvol.

Voorjaarssalade met mozzarella
Je kunt in minder dan twintig minuten al aan tafel met deze heerlijke voorjaarssalade. Ideaal als je eindelijk weer buiten kunt eten!

Italiaanse sandwich met pesto, mozzarella en salami
Deze zomer geen saaie bammetjes maar originele en rijkgevulde sandwiches. Bestel je altijd salami, artisjokken en olijven op je pizza? Beleg er ook eens je broodje mee!

Focaccia met ansjovis-olijven en mortadella
Nog zo’n heerlijk broodje met mozzarella! Beleg je focaccia eens met ansjovis-olijven en mortadella. Door de heerlijke combinatie van smaken is dit misschien wel één van onze favoriete recepten met mozzarella.

Chicken parmigiana
Chicken parmigiana – in Italië beter bekend als polla alla parmigiana – staat in Australië op de kaart als chicken parm, parma of parmi. Het is hét nummer één pubfood in Australië. Heel soms wordt het geserveerd met een plak bacon erbovenop.

Loaded pizza fries
Dit recept van Uit Paulines Keuken is ultiem comfortfood wat ons betreft. Pauline vertelt: “Dit recept is ook heel eenvoudig en snel in de airfryer te maken. Klinkt goed? Houd dan 20 minuten op 180 graden aan. Liever vega? Laat de pepperoni achterwege of vervang het voor een vegetarische variant. Yes, dat bestaat!”

Angry Asian Man tosti
Dorothy Porker over haar recept: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

Breekbrood met kaas
Dit is het perfecte brood om te delen bij de eerstvolgende borrel. Kleine broodjes gevuld met cheddar, mozzarella en jalapeño’s die je dipt in je zelfgemaakte smokey tomatensaus.

Ontbijtburger met bacon
In Sydney serveert bijna ieder café wel een breakfast bun. Het ideale kater-ontbijt is wat ons betreft dan ook deze ontbijtburger met bacon.

Rigatoni met kaasgehaktballetjes
Ja, je leest het goed: kaasgehaktballetjes. Deze Italiaanse rigatoni serveer je met gehaktballetjes gevuld met mozzarella. Kan iets nog lekkerder klinken?!

Knafeh
Knafeh; het dessert dat de wereld nodig heeft. Het is een zoet gerecht gemaakt met kaas, kataifi (dunne sliertjes filodeeg), roomboter, siroop en pistachenootjes. Bij elke hap vindt er een smaaksensatie plaats in je mond. Maar pas op, knafeh is érg verslavend.

Aardbeien met buffel-mozzarella en olijfolie
Aardbeien en mozzarella? Jazeker, fruit en kaas combineren best goed, dat bewijst dit heerlijke dessert wel.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lees ook:
Onze tips

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is spijs en wat kun je ermee?

Wat is guanciale en hoe bereid je het?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Alles over kumquat (+ heerlijke recept)

Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten

Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.