Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
mozzarella

15x de lekkerste mozzarella recepten

Profielfoto van BasBas Erkens

Op de pizza, door een salade of zelfs in combinatie met fruit: de Italiaanse kaas mozzarella past haast overal wel bij. Heb je toevallig nog een bolletje in de koelkast liggen? Bekijk snel onze favoriete recepten met mozzarella!

Recepten met mozzarella

Mozzarella ken je vast als de kaas op een pizza, maar je kunt er veel meer mee. Ter inspiratie verzamelden wij dan ook onze favoriete recepten met mozzarella.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mozzarella

Mozzarella wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen.

De oorspronkelijk Italiaanse variant is mozzarella di bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later (en zeker buiten Italië) is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Er zit niet alleen verschil in smaak, ook is de kleur anders. Mozzarella van koemelk heeft vaak een licht gelige kleur, terwijl de variant van buffelmelk spierwit is.

Foodies Favoriet
Recepten met aubergine: auberginelasagne met ricotta

Auberginelasagne met ricotta

In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en parmezaan toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

3 el olijfolie
1 ui (gesnipperd)
zout en peper
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
2 blikken (cherry)tomaten (à 400 g)
2 el kappertjes
2 aubergines (in plakjes van 1 cm dik)
8 lasagnebladen
250 g mozzarella
bosje basilicum (20 g en alleen de blaadjes)
25 g parmezaan (geraspt)
Voor de ricottasaus
250 g ricotta
200 ml melk
50 g parmezaan (geraspt)
zout en peper

Bereiding

  1. Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak er de ui met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten mee. Blus af met de tomaten en plet ze een beetje met de achterkant van een houten lepel. Laat ca. 20 minuten rustig koken tot de saus ingedikt is. Roer de kappertjes erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

  2. Verhit een grote koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de plakjes aubergine aan beide kanten met de resterende olijfolie en bak ze, in porties, 4-5 minuten per kant in de hete pan tot ze goudbruin en zacht zijn.

  3. Klop voor de ricottasaus alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verdeel de helft van de aubergineplakjes over de bodem van een ovenschaal (30×20 cm). Verdeel er de helft van de tomatensaus over, leg er 4 lasagnebladen op en verdeel er de helft van de ricottasaus over. Scheur de helft van de mozzarella erover en bestrooi met de helft van de basilicumblaadjes. Begin weer met aubergineplakjes en herhaal alle lagen. Eindig met de mozzarella en het basilicum en bestrooi met de parmezaan. Bak de lasagne ca. 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de saus langs de randen borrelt.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s, styling & foodstyling: Stuart Ovenden

Mozzarella recepten:

Recepten met aubergine: auberginelasagne met ricotta

Auberginelasagne met ricotta

In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en parmezaan toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.

Naar het recept
pizza napoletana

Pizza napoletana

Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana.

Naar het recept
Romige tomaten-basilicumovenschotel

Romige tomaten-basilicumovenschotel

Niets zo makkelijk als een ovenschotel waarbij de oven het meeste werk doet. Wij maken ‘m maar wat graag met romige tomaten, basilicum én mozzarella.

Naar het recept
Carpaccio

Carpaccio

Ook deze klassieker combineert erg goed met mozzarella. Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want carpaccio is ontzettend smaakvol.

Naar het recept
Voorjaarssalade met mozzarella

Voorjaarssalade met mozzarella

Je kunt in minder dan twintig minuten al aan tafel met deze heerlijke voorjaarssalade. Ideaal als je eindelijk weer buiten kunt eten!

Naar het recept
Italiaanse sandwich met pesto, mozzarella en salami

Italiaanse sandwich met pesto, mozzarella en salami

Deze zomer geen saaie bammetjes maar originele en rijkgevulde sandwiches. Bestel je altijd salami, artisjokken en olijven op je pizza? Beleg er ook eens je broodje mee!

Naar het recept
Focaccia met ansjovis-olijven en mortadella

Focaccia met ansjovis-olijven en mortadella

Nog zo’n heerlijk broodje met mozzarella! Beleg je focaccia eens met ansjovis-olijven en mortadella. Door de heerlijke combinatie van smaken is dit misschien wel één van onze favoriete recepten met mozzarella.

Naar het recept
Chicken parmigiana

Chicken parmigiana

Chicken parmigiana – in Italië beter bekend als polla alla parmigiana – staat in Australië op de kaart als chicken parm, parma of parmi. Het is hét nummer één pubfood in Australië. Heel soms wordt het geserveerd met een plak bacon erbovenop.

Naar het recept
Lekker Makkelijk: loaded pizza fries

Loaded pizza fries

Dit recept van Uit Paulines Keuken is ultiem comfortfood wat ons betreft. Pauline vertelt: “Dit recept is ook heel eenvoudig en snel in de airfryer te maken. Klinkt goed? Houd dan 20 minuten op 180 graden aan. Liever vega? Laat de pepperoni achterwege of vervang het voor een vegetarische variant. Yes, dat bestaat!”

Naar het recept
Angry Asian Man tosti nomnomnom

Angry Asian Man tosti

Dorothy Porker over haar recept: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

Naar het recept
hapjes met kaas Breekbrood met kaas

Breekbrood met kaas

Dit is het perfecte brood om te delen bij de eerstvolgende borrel. Kleine broodjes gevuld met cheddar, mozzarella en jalapeño’s die je dipt in je zelfgemaakte smokey tomatensaus.

Naar het recept
ontbijtburger met bacon

Ontbijtburger met bacon

In Sydney serveert bijna ieder café wel een breakfast bun. Het ideale kater-ontbijt is wat ons betreft dan ook deze ontbijtburger met bacon.

Naar het recept
recepten met mozzarella: gehaktballetjes rigatoni

Rigatoni met kaasgehaktballetjes

Ja, je leest het goed: kaasgehaktballetjes. Deze Italiaanse rigatoni serveer je met gehaktballetjes gevuld met mozzarella. Kan iets nog lekkerder klinken?!

Naar het recept
recept knafeh

Knafeh

Knafeh; het dessert dat de wereld nodig heeft. Het is een zoet gerecht gemaakt met kaas, kataifi (dunne sliertjes filodeeg), roomboter, siroop en pistachenootjes. Bij elke hap vindt er een smaaksensatie plaats in je mond. Maar pas op, knafeh is érg verslavend.

Naar het recept
Cover voor

Aardbeien met buffel-mozzarella en olijfolie

Aardbeien en mozzarella? Jazeker, fruit en kaas combineren best goed, dat bewijst dit heerlijke dessert wel.

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!