
Op de pizza, door een salade of zelfs in combinatie met fruit: de Italiaanse kaas mozzarella past haast overal wel bij. Heb je toevallig nog een bolletje in de koelkast liggen? Bekijk snel onze favoriete recepten met Mozzarella di Bufala!
Recepten met mozzarella
Mozzarella ken je vast als de kaas op een pizza, maar je kunt er veel meer mee. Ter inspiratie verzamelden wij dan ook onze favoriete recepten met Mozzarella di Bufala. Dit is onze grote favoriet:

Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade
Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!
Ingrediënten
- 2 el olijfolie (om in te bakken)
- 1 teen knoflook (gepeld)
- 100 g broodkruim
- 2 bollen buffelmozzarella
- 5 el extra vierge olijfolie
- 1 bio citroen (alleen de schil, geraspt)
- 1/2 bosje platte peterselie (fijngehakt)
Voor de tapanade
- 100 g zongedroogde tomaatjes
- 100 el kappertjes
- 100 g groene olijven
- 1 teentje knoflook (gepeld)
- zout peper
- balsamicoazijn (naar smaak)
Benodigdheden
- keukenpapier
- houten prikkers
Bereiding
Maal voor de tapenade alle ingrediënten in een foodprocessor fijn. Breng eventueel op smaak met zout, peper en wat balsamico-azijn.
Verhit 2 el olijfolie met een teen knoflook in een bakpan. Voeg de panko toe en bak het op matig vuur in ca. 5-6 minuten goudbruin en krokant. Verwijder de knoflookteen. Laat de pan grattato uitlekken op keukenpapier en meng er wat zout door.
Snijd de bollen mozzarella in 8 stukken. Laat de kaas uitlekken op keukenpapier. Marineer de mozzarella met de olijfolie, citroenschil, zout en peper. Meng niet te hard, maar schep voorzichtig om om de kaas niet te beschadigen.
Serveer de kaas op een schaaltje met prikkers. Strooi er de krokante pan grattato en wat gehakte peterselie over. Geef de tapenade erbij.
Meer weten? Chef Willem deelt zijn tips & tricks:
Wat is mozzarella?
Mozzarella wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Mozzarella di Bufala
De oorspronkelijk Italiaanse variant is Mozzarella di Bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later (en zeker buiten Italië) is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Er zit niet alleen verschil in smaak, ook is de kleur anders. Mozzarella van koemelk heeft vaak een licht gelige kleur, terwijl de variant van buffelmelk spierwit is. Op de verpakking van het product zie je ook het verschil terug; de échte buffelmozzarella bevat een geel logo met het DOP-keurmerk.
DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In het geval van buffelmozzarella zijn dat de Italiaanse regio’s Campania, Lazio, Apulia en Molise. De buffelmozzarella mag alleen daar geproduceerd worden met een traditioneel recept. Bovendien moeten de grondstoffen in het product óók uit die regio’s komen.
Mozzarella recepten:

Auberginelasagne met ricotta
In deze fantastische lasagne gaat niet alleen ricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en Parmigiano Reggiano toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.

Pizza napoletana
Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana.

Romige tomaten-basilicumovenschotel
Niets zo makkelijk als een ovenschotel waarbij de oven het meeste werk doet. Wij maken ‘m maar wat graag met romige tomaten, basilicum én mozzarella.

Carpaccio
Ook deze klassieker combineert erg goed met mozzarella. Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want carpaccio is ontzettend smaakvol.

Voorjaarssalade met mozzarella
Je kunt in minder dan twintig minuten al aan tafel met deze heerlijke voorjaarssalade. Ideaal als je eindelijk weer buiten kunt eten!

Italiaanse sandwich met pesto, mozzarella en salami
De komende tijd geen saaie bammetjes maar originele en rijkgevulde sandwiches. Bestel je altijd salami, artisjokken en olijven op je pizza? Beleg er ook eens je broodje mee!

Focaccia met ansjovis-olijven en mortadella
Nog zo’n heerlijk broodje met mozzarella! Beleg je focaccia eens met ansjovis-olijven en mortadella. Door de heerlijke combinatie van smaken is dit misschien wel één van onze favoriete recepten met mozzarella.

Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade
Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!

Rigatoni met kaasgehaktballetjes
Ja, je leest het goed: kaasgehaktballetjes. Deze Italiaanse rigatoni serveer je met gehaktballetjes gevuld met mozzarella. Kan iets nog lekkerder klinken?!

Aardbeien met buffelmozzarella en olijfolie
Aardbeien en mozzarella? Jazeker, fruit en kaas combineren best goed, dat bewijst dit heerlijke dessert wel.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Lees ook:
Onze tips

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is Grana Padano en wat kun je ermee?

Zoet & hartig met Gorgonzola

Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.