
Als je bij het zien van deze foto dacht dat we het over mozzarella gingen hebben, ben je zeker niet de enige. De twee worden vaak in één adem genoemd, maar mozzarella en burrata zijn niet hetzelfde. Want wat is burrata precies? Lees snel verder!
Wat is burrata?
Burrata is een verse, Italiaanse kaas die – jawel – deels bestaat uit mozzarella. Echter wordt er aan burrata ook nog room en wrongel (gestremde en uitgelekte kaas) toegevoegd. Om dit te maken, wordt er als het ware een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt waar vervolgens room aan toe wordt gevoegd. Het resultaat is een romige delicatesse die tegenwoordig iedereen wel kent.
Hoe smaakt burrata?
Nu we je vraag ‘wat is burrata?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze kaas is behoorlijk zacht en heeft een lekkere, romige smaak. Maak er vooral een simpel gerecht mee, zodat het product niet overschaduwd wordt door sterke smaken. Het past bijvoorbeeld perfect in salades of bij een pasta. Of wat denk je van de heerlijke burrata recepten onderaan dit artikel?
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Bij vrijwel iedere supermarkt kun je de kaas wel kopen, je vindt het product in de koeling, bij de kazen. Delicatessenwinkels en speciaalzaken hebben vaak de lekkerste varianten, dus het loont de moeite om een stukje om te rijden wat ons betreft.
Je het beste burrata met het DOP-keurmerk kunt kopen? Dit keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In dit geval zijn dat de regio’s Campanië, Lazio, Apulie en Molise. Let dus bij het kopen op het roodgele keurmerk op de verpakking, dan weet je dat de kaas komt van buffelmelk van buffels uit die regio’s.
Hoe kan je het vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig). Tegenwoordig kun je ook stracciatella kopen, dat is de romige inhoud van burrata. Ook dit is erg lekker.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Recepten met burrata
Wat kun je allemaal maken met burrata? We vertelden het al even, maar deze kaas heeft helemaal niet veel nodig om goed tot zijn recht te komen. Maak er een simpele salade van, serveer ‘m los met een stukje knapperig brood of pimp er je gazpacho mee. Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer dan deze heerlijke recepten met burrata:

Gegrilde perzik met burrata en serranoham
Als romige toevoeging op een heerlijke maaltijdsalade misstaat deze romige kaas absoluut niet. Zeker niet in combinatie met gegrilde perzik zoals in dit fijne recept.

Salade met tomaat, burrata en tuinbonen
Fris, zomers én ontzettend lekker; dat is deze heerlijke salade met tomaat en tuinbonen. Natuurlijk mag onze favoriete kaas niet ontbreken!

Groene gazpacho met burrata en prosciutto
Je kent gazpacho waarschijnlijk als de koude Spaanse soep, gemaakt van tomaten. Ook deze groene variant is ontzettend lekker. Daarnaast zit ‘ie ook nog eens vol met gezonde ingrediënten én onze favoriete kaas.

Burrata di Bufala met gemarineerde aardbeien
Romige Burrata di Bufala en gemarineerde aardbeien? Klinkt apart, smaakt geweldig. Dit frisse en verrassende gerecht tovert zonnestralen op je bord – ideaal voor een zomerse lunch of een luxe voorgerecht.
Ingrediënten
- 250 g verse aardbeien
- 1/2 vanillestokje
- 1 bio sinaasappel (rasp + sap van 0,5 sinaasappel)
- 1/2 citroen (alleen het sap)
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 bollen Burrata di Bufala
- 20 g vers basilicum (grof gesneden)
Bereiding
Was de aardbeien voorzichtig en laat ze uitlekken op een schone doek.
Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng in een kom het sinaasappelsap, de -schil, het citroensap, het vanillemerg en de olijfolie met elkaar.
Halveer de aardbeien of snijd grote in kwarten. Meng met de marinade.
Laat de burrata uitlekken en leg op een bord of schaal. Snijd de kaas doormidden zodat hij uitloopt.
Verdeel de aardbeien met de marinade erover. Maak af met het basilicum.
Receptuur en fotografie: Willem van Santen Styling: Marijn Visser
Fotografie hoofdafbeelding: Sander Damen
Onze tips

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.