Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Wat is raclette?

Wat is raclette en wat kun je ermee?

In samenwerking met Kaas uit Zwitserland
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Je hebt er vast al van gehoord: raclette! Maar wat is raclette precies en hoe kun je zo snel mogelijk aanhaken bij deze trend? Lees snel verder en maak de recepten voor onze perfecte raclette!

Wat is raclette?

Als je gaat zoeken op raclette, dan krijg je direct kortsluiting. Want wat is raclette eigenlijk? Het is een benaming voor zowel een Zwitsers gerecht van aardappel met gesmolten kaas als voor een groep kazen die je hiervoor gebruikt. Het is ook nog eens een apparaat dat je op tafel kunt zetten voor een avondvullend programma met gesmolten kaas. Raclette lijkt enigszins op kaasfondue, een ander populair Zwitsers kaasgerecht. Bij een traditionele raclette werd er een kaaswiel gehalveerd en boven het vuur verwarmd. De gesmolten kaas kon je vervolgens eraf schrapen en serveren met ingrediënten naar smaak. Raclette is dan ook afgeleid van het Franse woord ‘racler’ dat ‘schrapen’ betekent. Tegenwoordig gebruik je ook wel speciale pannetjes en sets waarin je de kaas kunt laten smelten, maar gewoon onder de grill in de oven lukt het ook.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt raclette-kaas?

De kaas die je kunt scharen onder de naam ‘raclette’ is niet één specifieke kaassoort maar een verzamelnaam voor semi-harde, pikante Zwitserse kazen. De gemene deler? Ze zijn perfect om te laten smelten. Je kunt de kaas in dikke plakken van ca. 1 cm snijden of grof raspen en vervolgens in een (raclette)pannetje of in een ovenschaaltje onder de gril laten smelten. Schenk de gesmolten kaas bijvoorbeeld over gebakken aardappeltjes en rauwe ham, het klassieke raclettegerecht, en serveer met cornichons (kleine augurkjes) en zilveruitjes. Maar de mogelijkheden met raclettekaas zijn eindeloos. Gebruik ze als garnering van ovenschotels, maak er tosti’s mee of laat de kaas smelten op een hamburger voor een lekker pittige cheeseburger.

Waar koop je het?

Tegenwoordig vind je deze kazen in haast elke supermarkt. Denk maar eens aan Appenzeller® bijvoorbeeld. Ben je op zoek naar andere Zwitserse kazen? Vraag bijvoorbeeld eens naar Vacherin Fribourgeois AOP of Raclette du Valais AOP bij de kaaswinkel. Ook online vind je de meeste kazen met gemak.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Het gaat om verse kaas, deze is dus niet eeuwig houdbaar. Geseald in een verpakking gaat de kaas over het algemeen best lang mee. Heb je de verpakking aangebroken? Dan is de kaas zeker nog een week goed te gebruiken. Laat je niet afschrikken door de geur, raclettekaas ruik je direct zodra je de koelkast opent. Kijk voor de uiterste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking.

Wat kan je er allemaal mee?

Het maakt ons niet zoveel uit hoe je de kaas smelt, of je daar nu een raclette-apparaat voor regelt, een pannetje of een hele oven. De kazen zelf zijn wat ons betreft van veel groter belang. De drie recepten die we met jullie delen zijn de ultieme gesmoltenkaas-recepten die iedere kaasliefhebber doet smelten. De dubbele racletteburger schuif je met Appenzeller® onder de grill, de mac ’n’ cheese maken we met geraspte kaas én we maken een moderne variant op het Zwitserse raclettegerecht met aardappel.

Dubbele racletteburger met gesmoorde uien en Appenzeller®

Dubbele racletteburger met gesmoorde uien en Appenzeller®

Een cheeseburger is altijd een goed idee, zeker als het dan ook nog eens een dubbele racletteburger met Appenzeller® is!

Naar het recept
Mac ’n’ cheese met Raclette du Valais AOP

Mac ’n’ cheese met Raclette du Valais AOP

Hou je ook zo van mac ‘n’ cheese? Probeer dan eens deze onweerstaanbare variant met Raclette du Valais AOP. Door de kaas geraspt toe te voegen smelt deze helemaal door de saus heen zodat elke hap extra cheesy is!

Naar het recept
Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP

Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP

Deze ovenschotel is ideaal als je indruk wil maken. Je zet namelijk een heerlijk gerecht op tafel boordevol groenten én met een smakelijke gesmolten kaas. Wat ons betreft is de Vacherin Fribourgeois AOP hiervoor het beste geschikt.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!