
Je hebt er vast al van gehoord: raclette! Maar wat is raclette precies en hoe kun je zo snel mogelijk aanhaken bij deze trend? Lees snel verder en maak de recepten voor onze perfecte raclette!
Wat is raclette?
Als je gaat zoeken op raclette, dan krijg je direct kortsluiting. Want wat is raclette eigenlijk? Het is een benaming voor zowel een Zwitsers gerecht van aardappel met gesmolten kaas als voor een groep kazen die je hiervoor gebruikt. Het is ook nog eens een apparaat dat je op tafel kunt zetten voor een avondvullend programma met gesmolten kaas. Raclette lijkt enigszins op kaasfondue, een ander populair Zwitsers kaasgerecht. Bij een traditionele raclette werd er een kaaswiel gehalveerd en boven het vuur verwarmd. De gesmolten kaas kon je vervolgens eraf schrapen en serveren met ingrediënten naar smaak. Raclette is dan ook afgeleid van het Franse woord ‘racler’ dat ‘schrapen’ betekent. Tegenwoordig gebruik je ook wel speciale pannetjes en sets waarin je de kaas kunt laten smelten, maar gewoon onder de grill in de oven lukt het ook.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt raclette-kaas?
De kaas die je kunt scharen onder de naam ‘raclette’ is niet één specifieke kaassoort maar een verzamelnaam voor semi-harde, pikante Zwitserse kazen. De gemene deler? Ze zijn perfect om te laten smelten. Je kunt de kaas in dikke plakken van ca. 1 cm snijden of grof raspen en vervolgens in een (raclette)pannetje of in een ovenschaaltje onder de gril laten smelten. Schenk de gesmolten kaas bijvoorbeeld over gebakken aardappeltjes en rauwe ham, het klassieke raclettegerecht, en serveer met cornichons (kleine augurkjes) en zilveruitjes. Maar de mogelijkheden met raclettekaas zijn eindeloos. Gebruik ze als garnering van ovenschotels, maak er tosti’s mee of laat de kaas smelten op een hamburger voor een lekker pittige cheeseburger.
Waar koop je het?
Tegenwoordig vind je deze kazen in haast elke supermarkt. Denk maar eens aan Appenzeller® bijvoorbeeld. Ben je op zoek naar andere Zwitserse kazen? Vraag bijvoorbeeld eens naar Vacherin Fribourgeois AOP of Raclette du Valais AOP bij de kaaswinkel. Ook online vind je de meeste kazen met gemak.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Het gaat om verse kaas, deze is dus niet eeuwig houdbaar. Geseald in een verpakking gaat de kaas over het algemeen best lang mee. Heb je de verpakking aangebroken? Dan is de kaas zeker nog een week goed te gebruiken. Laat je niet afschrikken door de geur, raclettekaas ruik je direct zodra je de koelkast opent. Kijk voor de uiterste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking.
Wat kan je er allemaal mee?
Het maakt ons niet zoveel uit hoe je de kaas smelt, of je daar nu een raclette-apparaat voor regelt, een pannetje of een hele oven. De kazen zelf zijn wat ons betreft van veel groter belang. De drie recepten die we met jullie delen zijn de ultieme gesmoltenkaas-recepten die iedere kaasliefhebber doet smelten. De dubbele racletteburger schuif je met Appenzeller® onder de grill, de mac ’n’ cheese maken we met geraspte kaas én we maken een moderne variant op het Zwitserse raclettegerecht met aardappel.

Dubbele racletteburger met gesmoorde uien en Appenzeller®
Een cheeseburger is altijd een goed idee, zeker als het dan ook nog eens een dubbele racletteburger met Appenzeller® is!

Mac ’n’ cheese met Raclette du Valais AOP
Hou je ook zo van mac ‘n’ cheese? Probeer dan eens deze onweerstaanbare variant met Raclette du Valais AOP. Door de kaas geraspt toe te voegen smelt deze helemaal door de saus heen zodat elke hap extra cheesy is!

Spicy zoete aardappels met zwarte bonen en raclette van Vacherin Fribourgeois AOP
Deze ovenschotel is ideaal als je indruk wil maken. Je zet namelijk een heerlijk gerecht op tafel boordevol groenten én met een smakelijke gesmolten kaas. Wat ons betreft is de Vacherin Fribourgeois AOP hiervoor het beste geschikt.
Lees ook:
Onze tips

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Wat is ricotta en voor welke recepten gebruik je het?

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is burrata en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.