Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Spaghetti alle vongole met zeekraal

Wat is zeekraal en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Wortels, bloemkool en champignons zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over zeekraal. Want wat is zeekraal en wat maak je ermee?

Wat is zeekraal?

Als de zee een groente zou zijn, was het vast een zeker zeekraal geweest. Dat klinkt misschien in eerste instantie niet lekker, maar vergis je niet. Deze smaakmaker is juist een heerlijke toevoeging aan je gerecht. Maar wat is zeekraal precies? Het is een plant die aan de rand van de zee groeit en het best verkrijgbaar is van begin mei tot begin september. Je herkent dit lekkers aan zijn buisvormige, groene stengels.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als zeekraal in het seizoen is, kun je het bij sommige supermarkten kopen. Echter is de kans niet heel groot dat je de groente er aantreft. Bij de biologische supermarkt of online heb je meer geluk. Let erop dat de kraal een frisse, groene kleur heeft en stevig is. Vuistregel is: hoe dikker en steviger de zeekraal, hoe verser hij is.

Hoe smaakt zeekraal?

Nu we je vraag ‘wat is zeekraal?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. De naam geeft het misschien al een beetje weg, maar het heeft een pittige, zilte smaak die goed past bij vis.

Hoe kan je het vervangen?

Het vervangen van deze groente is lastig, maar verse spinazie komt qua smaak nog het dichtst in de buurt.

Welk deel is eetbaar?

Je kunt het in zijn geheel eten en hoeft de groente dus niet extra schoon te maken. Kijk wel even of er geen stugge deeltjes op zitten en snijd deze anders weg. Let op: laat zeekraal nooit weken in kraanwater. Hij is zout water gewend en niet goed bestand tegen zoet water. Als je het wel doet, gaat dat ten koste van je lekkere gerecht.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren in de koelkast. Eet hem dan wel binnen vijf dagen op, want daarna smaakt hij niet meer lekker.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met zeekraal? Heel veel! Persoonlijk vind ik het een heerlijke groente in een noedelgerecht met garnalen, maar ook in salades, pasta’s en gestoofd in boter met citroen is het een echte favoriet. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met zeekraal uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Stamppot met zeekraal en gebakken gamba's

Stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s

Stampot met een ziltige smaak? Jazeker! Deze frisse stamppot smaakt zelfs in de zomer erg lekker. Met dit recept kun je dus het hele jaar genieten van stamppot.

Naar het recept
Spaghetti alle vongole met zeekraal

Spaghetti alle vongole met zeekraal

Misschien ken je wel de klassieke spaghetti alle vongole, een heerlijke en smaakvolle pasta. Door zeekraal toe te voegen krijgt de pasta nog meer diepte en smaak, probeer maar eens uit.

Naar het recept
Sliptong met zeekraal en salsa verde

Sliptong met zeekraal en salsa verde

De ziltige smaak van deze groente past natuurlijk ontzettend goed bij diverse vissoorten. In dit recept kiezen we voor sliptong. Haal ‘m vers bij de visboer en maak er dit heerlijke gerecht mee!

Naar het recept
zeebaars

Zeebaars met geblakerde citroen en zeekraalboter

Ook zeebaars smaakt erg goed in combinatie met ziltige smaken. Zeker als je het dan ook nog eens verwerkt in boter. De geblakerde citroen maakt het helemaal af.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!