Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
zeewier

Alles over zeewier: welke soorten zijn er en hoe gebruik je ze?

Advertentie

Zeewier is voor veel thuiskoks nog steeds een beetje een vreemde eend in de bijt. Je hebt misschien weleens wakamesalade gegeten en je kent nori als omhulsel van sushi, maar veel verder reikt je kennis waarschijnlijk niet. Gelukkig zijn wij er om je alles te vertellen over welke soorten er zijn, waar je ze koopt en wat je er allemaal mee kunt!

Wat is zeewier?

Zeewier is een verzamelnaam voor sommige groepen algen. Het zijn meercellige plantachtige organismen die in zee leven en net als planten uit wortels, stengels en bladeren bestaan. Er zijn meer dan 500 soorten eetbaar zeewier die vooral populair zijn in de Japanse of Koreaanse keuken. Soms wordt voor eetbaar zeewier, algen en ander in zee groeiend, eetbaar groen de verzamelnaam ‘zeegroente’ gebruikt. Wij vertellen je alles over de populairste soorten zeewier voor in de keuken!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Is het gezond?

Zeewier is een bron van eiwit en ijzer, waardoor het uitermate geschikt is om regelmatig op het menu te zetten als onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar ook voor vleeseters heeft zeewier veel voordelen. Zo bevat zeewier veel verschillende vitaminen en mineralen en gezonde onverzadigde vetten. Wel bevatten sommige soorten zeewier heel veel jodium en zout, waardoor ze niet geschikt zijn om dagelijks of in grote hoeveelheden te eten.

Waar koop je zeewier?

Een groot aanbod aan zowel vers als gedroogd zeewier vind je bij grote biologische supermarkten of bij een goede toko. Ook zijn er gespecialiseerde webshops die zeewier aanbieden.

Welke soorten zeewier zijn er en hoe gebruik je ze?

Er zijn heel veel soorten eetbaar zeewier, maar slechts een klein deel heeft een vaste plek in de culinaire wereld veroverd. We hebben de bekendste soorten die in Nederland beschikbaar zijn en veel gebruikt worden, voor je op een rijtje gezet.

Wakame

De groene slierten hebben een ziltige smaak en rubberachtige structuur en worden vooral gebruikt in salades en soepen of als onderdeel van poké bowls. Je kunt wakame vers kopen bij grote en biologische supermarkten of als onderdeel van kant-en-klare salades. Er is ook gedroogde wakame te koop, deze moet je voor gebruik eerst even weken.

yakitori van shiitake

Yakitori van shiitake met wakamesalade

Op zoek naar een vegetarische yakitorispiesjes? Probeer dan deze variant, gemaakt met shiitakes! De paddenstoel heeft een heerlijke bite en de marinade zorgt voor een super smaakvolle spies, zoals je hem gewend bent.

Naar het recept

Nori

Nori ken je waarschijnlijk vooral in de vorm van flinterdunne donkergroene vellen die je gebruikt voor het maken van sushi en onigiri. Dit is gedroogde en geroosterde nori die klaar is voor gebruik. Hoewel sushi de bekendste toepassing is, kun je veel meer met nori. Zo kun je het over soepen, salades en Japanse rijstgerechten verkruimelen ter garnering. Nori is een belangrijk onderdeel van furikake – een typisch Japanse smaakmaker van zeewier, gedroogde vis en sesam die je over verschillende gerechten kunt strooien. In de winkel vind je ook verschillende snacks gemaakt van nori. Verse nori kan ook rauw of gekookt gegeten worden. Het is het meest gegeten zeewier ter wereld.

Bibimbap met spek en eieren

Bibimbap met spek en eieren

Naast kimchi is bibimbap een van de populairste Koreaans gerechten. Het woord betekent letterlijk gemixte rijst en het gerecht bestaat – je raad het al – uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemengd worden. Daarnaast worden er ook eieren, vlees – in dit geval spek – en de gefermenteerde rode peperpasta gochujang toegevoegd.

Naar het recept

Suikerwier

Het wier dankt zijn naam aan de eigenschap dat ‘ie suikerkristallen vormt op het oppervlak wanneer de plant uitdroogt. Dit betekend echter niet dat het wier van zichzelf een zoete smaak heeft. Zolang het wier onder water blijft, heeft het juist een knapperige structuur die wat weg heeft van vlees. Dit maakt het zeewier in combinatie met de kenmerkende umamismaak een goede vleesvervanger. En al groeit dit wier op eigen (zee)bodem, het wordt in Azië veelal gebruikt in misosoep en dashi.

Arame

De smaak van het donkerbruine wier laat zich het beste omschrijven als zacht en nootachtig. De dunne gedroogde blaadjes van arame kun je wellen en gebruiken als bijgerecht met smaakmakers als sojasaus, mirin of gembersaus. Ook heeft het wier tal van gezondheidsvoordelen en gelooft men dat het consumeren ervan de symptomen van de menopauze zou verlichten.

Zeesla

Dit zeewier is geen slasoort, maar een soort zeewier die zijn naam te danken heeft aan zijn grote groene bladeren. Zeesla heeft een frisse en sterke smaak die wat lijkt op die van zuring. Je kunt verse zeesla het beste rauw gebruiken in salades met een simpele vinaigrette van olie en citroensap, maar je kunt het ook kort roerbakken in olie. Ook wordt het in Azië vaak gedroogd verkocht.

zeewierburger

Zeewierburger

Laura: “Bij zeewier denk je misschien al snel aan Azië, maar ook in Nederland groeit langs de kust zeewier; zowel wild als gekweekt. Wist je dat alleen al in onze eigen Oosterschelde ruim 150 soorten wild zeewier groeien? Op zeewierboerderij en in de Noordzee wordt voornamelijk zeesla en suikerwier gekweekt.”

Naar het recept

Zeespaghetti

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit zeewier uit lange slierten die wat weg hebben van de bekende pastasoort. Het groenbruine wier groeit aan stenen en schelpen en kan wel tot drie meter lang worden. De smaak is ziltig en doet denken aan schelpdieren. Lekker in groentegerechten, bij vlees en vis.

Zeekraal

Zeekraal is botanisch gezien geen zeewier, maar omdat hij net als zeewier in de zee groeit, wordt hij vaak in dezelfde categorie geschaard. Het is een knapperige, licht zoutige zeegroente die lekker combineert met verschillende vissoorten en zeevruchten. Lekker gestoofd in boter met citroen of als zoute smaakmaker in gerechten. Je hoeft de zeekraal maar kort te blancheren of roerbakken, zodat hij zijn bite niet helemaal verliest. Gedroogde zeekraal wordt door zijn hoge zoutgehalte gebruikt als een natuurlijke vervanger van zout.

Dulse

Dulse is een zogenaamd roodwier met een donkerrode tot paarse kleur. Je koopt dulse meestal in de vorm van gedroogde vlokken die je in heel veel verschillende gerechten kunt gebruiken, van soepen en salades, tot vis- en rijstgerechten en zelfs in sauzen en dressing. Dulse geeft alle gerechten een lekker zoutige, rokerige smaak met tonen van hazelnoot. Opgebakken in een beetje olie, lijkt zijn smaak en structuur zelfs op die van bacon.

Kombu

Kombu is een bekende soort bruin zeewier die je meestal in gedroogde vorm koopt. De smaak is heel geconcentreerd en je hebt dus voor de meeste gerechten maar een klein beetje kombu nodig. Gedroogde kombu is, naast bonitovlokken (gedroogde tonijnsoort), het belangrijkste ingrediënt van dashi – de bekende Japanse bouillon die de basis vormt van veel gerechten, waaronder ramen. Je kunt een beetje gedroogde kombu als smaakmaker aan verschillende gerechten toevoegen voor een extra umamiboost. Verse kombu kun je gebruiken in salades, soepen en wokgerechten. Vind je de kombu te zout, kun je hem eerst grondig spoelen of weken in water om te ontzouten.

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!