Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
wat is kombu

Wat is kombu en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Sojasaus, sesamzaad en tofu zijn voor de meeste foodies bekende ingrediënten, maar er zijn ook Japanse smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over kombu. Want wat is kombu en wat maak je ermee?

Wat is kombu?

In China en Japan wordt het al superlang gegeten, maar ook in Europa wint dit megagezonde ingrediënt steeds meer terrein. Maar wat is kombu precies? Het is een eetbaar zeewier dat in Japan bij bijna elk eetstalletje te vinden is. Hij wordt namelijk gebruikt om (dashi)bouillon mee te maken. Dat is, jawel, de basis voor de welbekende misosoep. In Nederland vind je kombu echter alleen in de gedroogde vorm. De vellen zijn groot en hebben een bruine kleur. Deze smaakmaker is ook fantastisch als je vegan eet: het is voedzaam, heel smaakvol en zit bomvol jodium.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Kombu vind je helaas nog niet bij de supermarkt, maar bij de toko val je met je neus in de boter… eh, kombu. Kun je gelijk je mandje volstoppen met andere heerlijke Japanse ingrediënten zoals panko, miso en nori.

Hoe smaakt kombu?

Nu we je vraag ‘wat is kombu?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze zeewiersoort is een perfecte smaakversterker, vandaar dat hij ook zo gebruikt wordt voor bouillons. Het wier bevat die typische umamismaak waar Japanners (en wij) zo gek op zijn!

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Kombu bewaar je op een koele, droge plek buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met kombu? We verklapten het al even, maar dit ingrediënt is de basis voor dashibouillon en daarmee ook voor misosoep. Zelf proberen? Ga dan aan de slag met een van deze heerlijke recepten:

Udonnoedels met soja-eieren

Udonnoedels met soja-eieren

Dit recept is onweerstaanbaar lekker. Hou je van umami? Dan is dit misschien wel je nieuwe favoriet! Vooral de soja-eieren zijn ontzettend smaakvol.

Naar het recept
Wat is dashi?

Dashibouillon met shimeji en gebrande makreel

De basis van een goede dashibouillon is kombu. Daar maak je vervolgens bijvoorbeeld weer misosoep mee. Of dit heerlijke recept met gebrande makreel!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!