Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
basilicum verzorgen

Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven

Advertentie

Neem je je bij ieder aangeschaft basilicumplantje steevast voor om hem deze keer wél in leven te houden? En staat hetzelfde plantje een paar weekjes later uitgedroogd en verschrompeld op het aanrecht, klaar om de groene kliko in te gaan? Met onze tips gaat jouw basilicumplantje nooit meer dood en ga je bovendien veel meer basilicumblaadjes oogsten!

Basilicum verzorgen

Je kent het vast, in een recept staat verse basilicum. Een duur bakje met een paar blaadjes basilicum kopen zie je niet zitten. Je koopt een mooie basilicumplant en zet ‘m trots in de keuken neer. Verse basilicum is erg lekker én zo’n plantje staat erg leuk.

Maar hoe moet je basilicum verzorgen? Hoe zorg je dat het plantje lang in leven blijft én dat je vaker kunt oogsten?

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe moet ik mijn basilicum verzorgen?

In pasta’s, op een pizza, in salades, voor de garnering of bijvoorbeeld als basis voor zelfgemaakte pesto. Verse basilicum kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. De smaak is ook nog eens heerlijk aromatisch en zomers. Het is waarschijnlijk ieders droom om altijd verse basilicum voorhanden te hebben. Het basilicumplantje is dan ook het populairste kruidenplantje dat we in huis nemen.

Maar helaas gaan de meeste plantjes binnen enkele weken dood. Dat komt vaak omdat het plantje niet krijgt wat het nodig heeft om goed te gedijen. Als je namelijk weet hoe je basilicum moet verzorgen, gaat je plantje waarschijnlijk nooit meer dood.

Daarnaast ga je ook nog eens zoveel basilicumblaadjes oogsten dat je iedere week pasta met zelfgemaakte pesto kunt eten. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je alle tips om je basilicum te verzorgen en de oogst te maximaliseren.

basilicum verzorgen

Waarom gaat een basilicumplantje uit de winkel zo snel dood?

Voor we je tips gaan geven hoe je je basilicumplantje het beste kan verzorgen, kijken we eerst waarom het basilicumplantje uit de supermarkt eigenlijk zo vaak doodgaat. Je zet het plantje op een lichte plek en geeft het keurig iedere dag water. Toch merk je vaak al na een week of twee dat je basilicumplantje steeds minder fris en levendig wordt.

Laat het een geruststelling voor je zijn dat het niet geheel aan jou ligt. Het probleem begint namelijk al bij de producent. Basilicum in een pot dat je bij de supermarkt koopt, is eigenlijk ontwikkeld voor snelle oogst en consumptie. Niet om het plantje lang in leven te houden en steeds weer te kunnen oogsten.

Ten eerste zitten er veel te veel plantjes in een pot. Hierdoor kun je direct lekker veel oogsten van een redelijk klein potje, maar de plantjes hebben veel te weinig ruimte om te blijven groeien. Daardoor gaan ze als het ware stikken. Ten tweede is de pot gevuld met potgrond en voeding die speciaal ontwikkeld zijn om snel veel basilicum te kweken, maar die niet geschikt zijn voor de lange termijn.

Basilicum uit de winkel

Basilicum uit de winkel is eigenlijk een soort van plofkip onder de kruidenplantjes. Zo bedacht dat je heel snel veel blaadjes kunt oogsten, maar het plantje ook weer snel doodgaat.

Jouw plantje gaat dus veelal niet dood omdat je er slecht voor zorgt, maar omdat het al bij aanschaf zo aangeplant is dat het op die manier onmogelijk lang in leven kan blijven. Gelukkig kun je er toch voor zorgen dat je aangeschafte basilicumplantje uit de winkel lang meegaat. Lees hieronder de belangrijkste tips!

Basilicum verzorgen: laat het plantje niet in de pot zitten

Omdat basilicum uit de supermarkt te weinig ruimte heeft en in verkeerde potgrond zit, is onze belangrijkste tip om basilicum na aanschaf zo snel mogelijk te verpotten. Alleen op die manier zorg je dat je plantje lang in optima forma blijft. Daarnaast vergroot het ook je oogst. De beste manier om je basilicum te verzorgen! Hiervoor heb je nodig:

  • plantenpotten en -bakken (alle vormen en afmetingen zijn prima)
  • potgrond – het liefst biologisch; er bestaat ook speciale potgrond voor moestuinen en eetbare planten
  1. Verwijder de plastic pot van je basilicumplantje, deze kun je bijvoorbeeld openknippen en er makkelijk af halen.
  2. Ga heel voorzichtig te werk en haal de losse plantjes uit elkaar. Ga er goed voor zitten, want dit klusje eist wat geduld en tijd. Verwijder voorzichtig met je vingers zoveel mogelijk aarde en de witte korrels (perliet). Probeer daarbij de plantjes en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Nu heb je allemaal losse plantjes met alleen wat sporen aarde. Plant de plantjes nu aan in je eigen plantenpotten en -bakken. Vul deze voor ongeveer ⅔ met de potgrond. Maak kuiltjes in de aarde met minimaal 10 cm ruimte ertussen, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. Je zult merken dat plantjes uit één supermarktpotje op die manier goed zijn voor meerdere grote plantenbakken. Heb je nog plantjes over en geen ruimte meer? Laat je niet verleiden om toch nog wat aan te planten als je er niet genoeg ruimte voor hebt. Zet de plantjes in water en geef ze weg aan vrienden die ze zelf kunnen aanplanten.
  4. Zet in ieder kuiltje 1 basilicumplantje en druk de grond rondom een beetje aan om het te verstevigen. Vul voorzichtig de potgrond aan. Druk deze weer aan rondom de plantjes. Als het goed is, zien de plantenbakken er nu vrij leeg uit, met alleen hier en daar een klein plantje. Dat is juist helemaal de bedoeling! Je zult zien dat hoe minder plantjes je aanplant, hoe beter ze gaan groeien. De plantenbakken zullen binnen no time vol frisgroen basilicum zitten. Geef je aangeplante basilicumplantjes direct wat water en volg de overige tips.

Juiste plaats om basilicum te verzorgen

Basilicum houdt van zon en warmte, dus zet je plantjes op de zonnigste en warmste plek. Heb je een balkon of tuin? Zet de basilicum bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is. Wist je trouwens dat basilicum ook goed helpt tegen muggen?

Water

Als basilicum goed aangeplant is, zal je merken dat basilicum verzorgen eigenlijk heel makkelijk is. Geef de plantjes elke dag wat water. Als je het 1 of 2 keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood. Zien ze er wat droog uit? Met wat water zullen ze snel weer opleven. Dus kijk vooral goed naar hoe warm het is en hoe de plantjes eruitzien.

De plantjes horen frisgroene, gave blaadjes te hebben en de aarde moet wat vochtig maar niet doorweekt aanvoelen als je er een vinger in steekt. De vuistregel is: hoe groter de plantenbak waar de plantjes in zitten, hoe minder vaak je water hoeft te geven.

Basilicum verzorgen: voeding

Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten volgens de instructies van de fabrikant.

Bloemen wegknippen

Rond juli en augustus gaan de basilicumplantjes waarschijnlijk witte bloemen krijgen. Deze zijn eetbaar en hebben een subtiele basilicumsmaak. We raden je aan om de bloemen weg te knippen om je plantjes in goede conditie te houden. De meeste voedingsstoffen en energie gaan namelijk naar de bloemen, terwijl het ons voornamelijk om de blaadjes gaat.

Oogsten

Als je de plantjes op de juiste manier aanplant en op een geschikte plek zet, zal je zien dat ze snel gaan groeien. Je plantjes kunnen na een tijdje wel 50 cm hoog worden, wat in de originele pot uit de supermarkt nooit was gelukt. Wacht na het verpotten een paar weken met het oogsten, zodat de plantjes eerst flink gaan groeien. Je kunt basilicum gaan oogsten als de plantjes minimaal 20 cm hoog zijn.

Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.

Van een plantje van 25 cm kun je bijvoorbeeld de bovenste 10 cm afknippen en de rest laten staan. Zo kun je regelmatig basilicum oogsten en blijven je plantjes steeds verder groeien.

Recepten vol verse basilicum

Is het allemaal gelukt met de basilicum verzorgen en heb je een goede oogst? Dan kun je met je verse basilicum een van deze heerlijke gerechten maken:

Francesco Mutti: Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

Francesco Mutti vertelt over dit familierecept: “Dit recept bestaat uit simpele ingrediënten die tegelijkertijd zoveel zeggen over de Italiaanse keuken. Het is wat mij betreft dan ook geen toeval dat de Italiaanse vlag bestaat uit de kleuren van tomaat, basilicum en mozzarella. Deze drie ingrediënten geven elk gerecht een prachtige smaak, mits je de juiste balans weet te vinden. In dit recept vind je de juiste balans. Paccheri is een pastasoort die de saus volledig absorbeert, zo proef je de rijke smaak van tomaat in elke hap.”

Naar het recept
Tosti met gerookte cheddar en basilicum

Tosti met gerookte cheddar en basilicum

Een tosti is altijd goed, wat kaas=baas. De gerookte cheddar en verse basilicum maken deze tosti nóg lekkerder. Probeer ‘m maar eens uit en laat je verrassen!

Naar het recept
wintergerechten gevulde paddenstoelen

Gevulde paddenstoelen met ricotta en basilicumolie

Portobello’s zijn ideaal om te vullen. Ze smaken niet alleen lekker, maar combineren ook nog eens erg goed met veel verschillende ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept met ricotta en basilicumolie.

Naar het recept
recepten met hummus pesto

Hummus-pesto

Hummus en pesto? Twee totaal verschillende producten die verrassend goed combineren. Lekker als dip bij de borrel, zet de wijn maar alvast koud!

Naar het recept
Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Gnocchi maken is een kunst op zich, maar met dit recept wordt het een eitje. Een goede pasta heeft helemaal niet zoveel nodig, met de juiste ingrediënten zet je in no-time een heerlijke maaltijd op tafel.

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Weet je nu alles over basilicum verzorgen? Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!