Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Klassieke boterkoek met amandel en sinaasappel

Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept

Advertentie

De boterkoek, wie kent het niet? Het ouderwets lekkere baksel is de perfecte traktatie wanneer iemand op de koffie komt. Je kunt een boterkoek natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar nog lekkerder is om het zelf te maken. Wij vertellen je hoe, delen tips en het ultieme recept!

Een boterkoek is een ronde platte koek gemaakt met – je raad het al – boter, bloem, suiker, zout en ei. Het is een ouderwets lekkere Nederlandse traktatie en wordt traditioneel in een boterkoekvorm gebakken. Heb je geen officiële boterkoekvorm? Geen zorgen, een met bakpapier beklede springvorm werkt ook. Kies bij voorkeur voor een springvorm van 20-24 centimeter doorsnede, dat is de standaard maat. Benieuwd hoe je het maakt? Lees dan snel verder voor het recept.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips voor boterkoek bakken

Een boterkoek bakken is helemaal niet moeilijk maar je moet wel even weten hoe het moet. Daarom delen wij niet alleen het recept voor klassieke boterkoek maar ook handige tips:

  • Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de boter zacht is, maar niet gesmolten. Dit helpt bij het mixen met suiker en eieren en maakt het geheel extra smeuïg.
  • Gebruik ei voor een glanzende korst. Wil je zo’n mooi glanzend laagje? Bestrijk de bovenkant van de koek dan met een losgeklopt ei voordat je het gaat bakken.
  • Bak de boterkoek niet te lang. Ga uit van een baktijd van ongeveer 25 minuten. Begint de bovenkant net een beetje te verkleuren? Dan is ‘ie eigenlijk al goed. Een grote fout is om de boterkoek te lang te bakken want dan droogt het uit. Dat is eeuwig zonde want je wilt juist een lekkere smeuïge binnenkant. Maak je dus geen zorgen wanneer de binnenkant net na het bakken nog wat vloeibaar lijkt. Zodra de koek is afgekoeld zal de koek de gewenste structuur hebben.

Boterkoeken recepten

Met boterkoeken kun je blijven variëren. Zo voegen wij graag naast de klassieke amandel ook wat sinaasappel toe. Door de sinaasappel wordt de boterkoek wat frisser waardoor je ervan blijft eten. Je kunt ook voor een andere citrusvrucht kiezen. Denk bijvoorbeeld aan limoen of citroen. Een andere noot dan amandel werkt ook heel goed. Wat denk je bijvoorbeeld van macadamia of walnoot? Zo kun je blijven experimenteren! Bewaar de boterkoek na het bakken in een luchtdichte container om hem vers te houden.

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!