
High tea do’s & don’ts
Lees verder na de advertentie
Je bent er vast bekend mee, een typische high tea. Dit Engelse fenomeen zien we ondertussen over de hele wereld. Is het niet voor een verjaardag, dan is het wel voor een vrijgezellenfeest of babyshower. Naast verse thee worden er vaak verschillende hapjes geserveerd op een grote etagère.
Wat vaststaat is dat je van hartig naar zoet gaat. Soms begin je met een soepje, al krijg je vaak eerst fingerfood aangeboden zoals kleine sandwiches. Daarna volgen meestal versgebakken scones met jam en clotted cream waarna je overgaat op zoet gebak. Kleine taartjes of cupcakes verschijnen op tafel. Zoals de naam al doet vermoeden worden alle hapjes vergezeld door kopjes thee. Hoe ziet een ideale high tea er eigenlijk uit?
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Please do:
- High tea heet oorspronkelijk een afternoon tea of low tea, vanwege de lage tafels waarop alles stond uitgestald. Officieel schenk je de thee tegen een uur of vier ’s middags, maar elk tijdstip tussen twee en vier is acceptabel. Al bestaat de kans dat men in Engeland nog onderscheid maakt tussen een high tea of low tea. In dat geval is de high tea pas rond zes uur, en de ander aan het eind van de middag.
- Schenk het kopje voor driekwart in met thee en vraag: “Milk, lemon or sugar?” Schenk de melk altijd bij de thee, niet andersom. Serveer er schijfjes citroen en suikerklontjes bij, nooit losse suiker.
- Begin met de hartige hapjes om de honger wat te stillen. Eet dan de scones en sluit af met de overige gebakjes.
Definitely don’t:
- Serveer niet te grote stukken taart. Alle hapjes moet je zonder bestek kunnen eten. Alleen voor clotted cream en jam mogen er mesjes liggen.
- Echt een no go: hengelen met theezakjes. Gebruik losse thee en drink het liefst zwarte thee. Earl grey, ceylon en darjeeling zijn populair. Laat de thee ongeveer drie minuten trekken.
- Roer de thee niet te enthousiast. Maak twee of drie keer een halve cirkel met je lepeltje. Let op: tegen je kopje tikken is uit den boze. Leg je lepeltje niet naast je kopje, maar op een speciaal daarvoor gereserveerd schoteltje. Vergeet deze niet op tafel te zetten tijdens jouw high tea!
High tea recepten:
Heb je trek gekregen en wil je zelf aan de slag gaan? Gebruik dan onderstaande recepten eens om je eigen ultieme high tea te maken!

Scones met clotted cream en abrikozenjam
Deze klassieke scones serveer je met clotted cream en abrikozenjam. Hou je niet zo van abrikozen? Kies dan een andere vruchtenjam die je lekker vindt, haast elke jam is lekker bij verse scones. Onze tip? Serveer de scones terwijl ze nog een beetje warm zijn.

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels
Start je graag met een vers soepje? Dan raden we je aan om te kiezen voor een lichte soep. Er komen namelijk nog meer dan genoeg hapjes voorbij tijdens een high tea. Deze soep met doperwten is wat ons betreft perfect om mee te starten.

Sandwich met gegrilde kip, appel en mosterddressing
Deze smaakvolle sandwich past goed bij het hartige gedeelte van een high tea. Snijd de boterhammen in kleine stukjes en serveer ze met een prikkertje erdoorheen. Ook voor dit recept geldt weer: maak niet teveel!

Sandwiches met gekaramelliseerde bacon en cheddar
Ook weer zo’n heerlijke sandwich. Bacon en cheddar gaan ontzettend goed samen qua smaak. Daarnaast geeft het de sandwich ook een Engelse touch, dat maakt het extra leuk. Haal de cheddar niet in de supermarkt, maar ga eens langs een kaaswinkel. Echte cheddar proeft een stuk beter dan goedkope smeltkaas.

Roggebrood met blauwe kaas en vijgenjam
Blauwe kaas en vijgenjam is ook alweer zo’n combinatie die onweerstaanbaar lekker is. Roggebrood is wat zwaarder dan gewoon witbrood, serveer er niet teveel van aan je gasten. Snijd kleine driehoekjes van het brood en zet ze tussen de overige sandwiches op de etagère tijdens een high tea.

Lemoncurd met scones
Een klassieke combinatie: lemoncurd met scones. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf lemoncurd te maken. Maak meteen een flinke pot, je kunt het namelijk goed bewaren in de koelkast. Zo is een schepje curd ook erg lekker door de yoghurt of kwark!

Mini-brioches met sinaasappel-gemberspread
Deze mini-brioches zijn de perfecte overgang van hartig naar zoet. Heerlijke broodjes met een spread op basis van mascarpone. Deze breng je op smaak met vruchtenspread (bij voorkeur sinaasappel) en gember. Een goede combinatie, zeker bij een kopje warme thee!

Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping
We zijn toegekomen aan de zoete gerechten van een high tea! We beginnen met deze heerlijke cupcakes. De topping van meringue met pindakaas en gezouten karamel maakt dat deze cupcakes onweerstaanbaar worden!

Mini-pecan pies
Hou je van pecan pie? Dan mogen deze fijne taartjes niet ontbreken bij je high tea! Gegarandeerd succes, zeker met een flinke dot slagroom bovenop de taartjes. Eet smakelijk!
Ultieme high tea of afternoon tea
Wil je een heerlijke high tea of afternoon tea beleven zonder zelf de keuken in te hoeven? Voor de ultieme beleving raden we je aan om naar Londen te gaan, maar gelukkig zijn er ook genoeg plekjes in Nederland te vinden.
Lees ook:

Scones met clotted cream en abrikozenjam
Deze klassieke scones serveer je met clotted cream en abrikozenjam. Hou je niet zo van abrikozen? Kies dan een andere vruchtenjam die je lekker vindt, haast elke jam is lekker bij verse scones. Onze tip? Serveer de scones terwijl ze nog een beetje warm zijn.
Ingrediënten
Bereiding
Kneed 300 g bloem, het bakpoeder, de suiker, het zout en de boter tot een kruimelig geheel. Voeg de melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ca. 2 cm dik. Steek met een uitsteekvorm of glas ca. 20 cirkels uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de scones in de oven in ca. 30 minuten goudbruin.
Verdeel de clotted cream en de abrikozenjam apart van elkaar over schaaltjes. Serveer met de scones.
Onze tips

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.