Bereiding

De citroen is het ideale zomerfruit. Van kip tot cake, met citroen geef je ze het bekende verfrissende zuurtje. Een gouden combi zijn deze scones met clotted cream en lemoncurd. Hmm, vol romig en friszuur.

  1. Was de citroenen met heet water, wrijf ze droog en rasp de schil van 2 citroenen er fijn af. Pers het sap uit alle citroenen. Smelt 100 g boter. Klop in een pan 4 eieren los met 150 g suiker en de maïzena. Voeg de gesmolten boter, het citroensap en de citroenschil toe. Breng het geheel al roerend op laag vuur aan de kook. Neem de curd als hij net kookt direct van het vuur. Laat afkoelen en roer regelmatig door.
  2. Kneed 300 g bloem, het bakpoeder, 50 g suiker, het zout en 200 g boter tot een kruimelig geheel. Voeg de melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hete lucht: 200°C / gas: stand 4). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ca. 2 cm dik. Steek met een uitsteekvorm of glas ca. 20 cirkels (ca. 7 cm Ø) uit het deeg en leg ze op een met boter ingevette bakplaat. Bak de scones in ca. 30 minuten goudbruin. Serveer de scones met de lemoncurd en de clotted cream.

*Clotted cream is verkrijgbaar in sommige supermarkten en bij (online) speciaalzaken. Een alternatief kun je gemakkelijk zelf maken. Klop daarvoor 125 ml slagroom op en roer er 125 g mascarpone doorheen.

Foto’s: Stephan van Raay
Servies etc.: Dille & Kamille, In-petto tegels, Sissy-Boy Homeland, eigen collectie