
Rooibos is geen thee?
Lees verder na de advertentie
Wacht, voordat je de inhoud van je kopje gelijk weggooit, lees even verder. Rooibos is en blijft helemaal oké. Je kunt je gerust blijven verwarmen aan je favoriete drankje. De benaming klopt alleen niet helemaal. De warme drank is namelijk een kruidenthee, en daarmee officieel gezien geen echte thee. En dat is nou net het verschil met andere theesoorten. Want alleen wanneer de drank wordt getrokken van blaadjes van een echte theeplant mag het de benaming thee hebben. Aangezien de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik wordt gebruikt om rooibos ’thee’ te zetten, mag deze warme drank officieel geen thee heten. De term kruidenthee mag dan weer wel gebruikt worden wanneer kruiden in warm water getrokken worden.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Rooibos is geen thee
Naast de benaming is er nog een verschil tussen rooibosthee en andere theesoorten. Doordat rooibosthee niet van theebladeren gezet wordt, bevat een kopje rooibosthee niet de opwekkende stof theïne. “Gewone” thee bevat deze stof wel doordat deze stof in theebladeren zit. Daarnaast bevat de rooibosstruik – in tegenstelling tot de theeplant – geen tannine. Deze stof zorgt voor een bittere smaak. Hierdoor smaakt een kopje rooibosthee niet zo straf als een kopje groene of zwarte thee.
Koken met rooibos
Trek gekregen en zin in wat lekkers? Maak dan deze heerlijk mandarijnentaart inclusief rooibosthee. Lekker bij – je raadt het al – een kopje thee!
Lees ook: Zet jij je kopje thee al je hele leven verkeerd?
Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.