Advertentie
Rooibos is geen thee?
Wacht, voordat je de inhoud van je kopje gelijk weggooit, lees even verder. Rooibos is en blijft helemaal oké. Je kunt je gerust blijven verwarmen aan je favoriete drankje. De benaming klopt alleen niet helemaal. De warme drank is namelijk een kruidenthee, en daarmee officieel gezien geen echte thee. En dat is nou net het verschil met andere theesoorten. Want alleen wanneer de drank wordt getrokken van blaadjes van een echte theeplant mag het de benaming thee hebben. Aangezien de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik wordt gebruikt om rooibos ’thee’ te zetten, mag deze warme drank officieel geen thee heten. De term kruidenthee mag dan weer wel gebruikt worden wanneer kruiden in warm water getrokken worden.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Rooibos is geen thee
Naast de benaming is er nog een verschil tussen rooibosthee en andere theesoorten. Doordat rooibosthee niet van theebladeren gezet wordt, bevat een kopje rooibosthee niet de opwekkende stof theïne. “Gewone” thee bevat deze stof wel doordat deze stof in theebladeren zit. Daarnaast bevat de rooibosstruik – in tegenstelling tot de theeplant – geen tannine. Deze stof zorgt voor een bittere smaak. Hierdoor smaakt een kopje rooibosthee niet zo straf als een kopje groene of zwarte thee.
Koken met rooibos
Trek gekregen en zin in wat lekkers? Maak dan deze heerlijk mandarijnentaart inclusief rooibosthee. Lekker bij – je raadt het al – een kopje thee!
Lees ook: Zet jij je kopje thee al je hele leven verkeerd?
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.