Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Duitse supermarkt

Huh?! Rooibos is helemaal geen thee

Advertentie

Op een druiligere dag is er niks fijner dan een verwarmend kopje thee. Door zijn prachtige kleur en heerlijke smaak is rooibosthee waanzinnig populair. Maar wist je dat rooibos eigenlijk helemaal geen thee is? Schenk er nog een kopje bij in en ga er voor zitten, wij leggen het je graag uit!

Rooibos is geen thee?

Wacht, voordat je de inhoud van je kopje gelijk weggooit, lees even verder. Rooibos is en blijft helemaal oké. Je kunt je gerust blijven verwarmen aan je favoriete drankje. De benaming klopt alleen niet helemaal. De warme drank is namelijk een kruidenthee, en daarmee officieel gezien geen echte thee. En dat is nou net het verschil met andere theesoorten. Want alleen wanneer de drank wordt getrokken van blaadjes van een echte theeplant mag het de benaming thee hebben. Aangezien de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik wordt gebruikt om rooibos ’thee’ te zetten, mag deze warme drank officieel geen thee heten. De term kruidenthee mag dan weer wel gebruikt worden wanneer kruiden in warm water getrokken worden.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rooibos is geen thee

Naast de benaming is er nog een verschil tussen rooibosthee en andere theesoorten. Doordat rooibosthee niet van theebladeren gezet wordt, bevat een kopje rooibosthee niet de opwekkende stof theïne. “Gewone” thee bevat deze stof wel doordat deze stof in theebladeren zit. Daarnaast bevat de rooibosstruik – in tegenstelling tot de theeplant – geen tannine. Deze stof zorgt voor een bittere smaak. Hierdoor smaakt een kopje rooibosthee niet zo straf als een kopje groene of zwarte thee.

Koken met rooibos

Trek gekregen en zin in wat lekkers? Maak dan deze heerlijk mandarijnentaart inclusief rooibosthee. Lekker bij – je raadt het al – een kopje thee!

rooibos geen thee

Lees ook: Zet jij je kopje thee al je hele leven verkeerd?

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!