Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
pompoenen

Pompoensoorten: dit zijn de verschillen

Advertentie

Vaak denken we bij een pompoen gelijk aan de welbekende oranje variant. Maar pompoenen zijn er in alle soorten en maten. Groot en klein. Oranje, geel en groen. Maar wat zijn de verschillen tussen al deze pompoenen? En wat kun je precies met al die soorten doen? Wij leggen je alles uit!

Verschillende pompoensoorten

Er zijn heel veel verschillende soorten pompoen. Elk met hun eigen kenmerkende smaak en structuur. Maar pas op: niet alle pompoenen zijn geschikt om op te eten. Sommige pompoensoorten smaken erg bitter en zijn soms zelfs giftig.

Gelukkig kun je er gemakkelijk achterkomen of je een eetbare variant in handen hebt of niet. Pompoenen die voor de sier worden gebruikt hebben vaak een lichte kleur en harde schil. Ook zijn deze pompoenen vaak wat platter en breder dan de eetbare varianten.

Twijfel je nog steeds of de pompoen die je gekocht hebt eetbaar is? Snijd hem gewoon even open. Zie je geen vruchtvlees? Dan is de pompoen niet eetbaar. De volgende pompoen soorten zijn gelukkig allemaal om op te eten!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Muskaatpompoen

De bekendste variant is de muskaatpompoen. Deze oranje kanjers zijn de grootste pompoensoort en kunnen soms wel tot 100 kilo wegen. Je herkent ze aan hun ovale/ronde vorm en kenmerkende ribbels. De schil van deze pompoen is erg hard en dus niet eetbaar. Omdat het vruchtvlees van de muskaatpompoen zacht en zoet is, is de pompoen erg geschikt voor zelf pompoensoep maken of te verwerken in stoofpotjes, curry’s en zoet gebak.

Kabocha

De Kabocha pompoen herken je aan de donkergroene schil met lichtgroene strepen. Deze schil hoef je er voor bereiding niet van af te halen want je kan de pompoen met schil en al opeten. Het vruchtvlees smaakt zoet en vol, waardoor de Kabocha pompoen erg geschikt is voor in zoete bereidingen zoals gebak en desserts.

Flespompoen

Zoals de naam al doet vermoeden, herken je de flespompoen aan zijn kenmerkende vorm. De smaak van het vruchtvlees laat zich beschrijven als zoet en nootachtig. Wanneer je de pompoen bakt of roostert, verdwijnt de zachte schil vanzelf tijdens de bereiding. Je hoeft de pompoen dus niet te schillen. Lekker makkelijk! Heerlijk in soepen, salades of in zijn geheel. Probeer bijvoorbeeld ons recept voor gevulde flespompoen met feta en citroenrijst of tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen.

Hokkaido

De Hokkaido pompoen is relatief kleiner en herken je aan zijn dieporanje kleur en druppelachtige vorm. De pompoen kun je met schil en al opeten. Het vruchtvlees is steviger en droger dan de bij de andere pompoensoorten, waardoor dit soort hun bite behouden. Perfect voor in salades of in een groentegerecht, zoals ons recept voor gesmoorde pompoen met salie en knoflook.

Spaghettipompoen

De spaghettipompoen heeft een lange ovale vorm met een groengele schil. Het vruchtvlees is draderig en doet daarom aan spaghetti denken. Zodra je de pompoen hebt gegaard, valt het vruchtvlees uit elkaar. De smaak van het vruchtvlees is zoet en nootachtig. En het leuke aan deze pompoen? Het draderige vruchtvlees kun je perfect gebruiken als glutenvrije vervanger van pasta.

Pompoenrecepten

Nu je bekend bent met de eetbare soorten pompoenen, ben je vast ook benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken. Daar helpen wij je graag bij! Bekijk onze overheerlijke recepten met pompoen en duik lekker de keuken in. Succes!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!