Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
hoe schil je een pompoen?

Hoe schil je een pompoen? Dit is de makkelijkste manier

Advertentie

Een pompoen schillen kan een hels karwei zijn en zelfs gevaarlijk wanneer je met alle kracht een scherp mesje in de harde schil zet. Met het juiste gereedschap en een goede techniek wordt het echter een kinderspel! Vandaag geven we antwoord op een van de meestgestelde vragen: hoe schil je een pompoen?

Het juiste gereedschap

Om een pompoen makkelijk te schillen, heb je maar een paar dingen nodig: een grote plank, een groot mes, een lepel en – het belangrijkste – een dunschiller. Gebruik voor het schillen van pompoen nooit een schilmesje maar altijd een dunschiller van zogenaamd Y-model, met een stevige greep in het midden en bovenaan een breed horizontaal mesje. Daarmee gaat het schillen van een pompoen het snelst, makkelijkst en veiligst!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe schil je een pompoen?

Heb je alle benodigdheden verzameld? Schil nu je pompoen in deze vier simpele stappen:

  1. Zet de pompoen staande op de plank en snijd hem van boven naar beneden doormidden. Probeer niet de steel te halveren, dat is veel harder dan het vruchtvlees en gaat dus veel moeilijker. Zet het mes net naast de steel en snijd de pompoen in een vloeiende beweging van boven naar beneden in tweeën.
  2. Leg de pompoenhelften met de bolle kant naar beneden op de plank en schraap er met een lepel de pitten uit.
  3. Draai de pompoenhelften om en snijd de steel(aanzet) en de harde onderkant van de pompoen eraf.
  4. Houd de pompoen met de snijkant naar beneden met één hand vast en schil met de andere hand met de dunschiller de schil eraf.

De ultieme truc om een pompoen te schillen

Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan is er deze ultieme truc! Zet de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op een magnetronbestendige schaal met een klein laagje water erin. Zet de pompoen in de magnetron en verhit op de hoogste stand ca. 5 minuten. Herhaal dit eventueel 1 of 2 keer, afhankelijk van de grootte van de pompoen. Door de verhitting wordt de schil zacht en kun je hem makkelijk eraf pellen met een dunschiller, een mesje of zelfs alleen met je handen. Laat de pompoen wel eerst iets afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt.

Lees ook: Zelf pompoenpitten roosteren – zo doe je dat

Aan de slag

Ben je al uitgespeeld met de pompoenklassiekers en op zoek naar wat nieuwe pompoeninspiratie? Deze heerlijke pompoenrecepten zijn nét even wat anders:

Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem

Deze quiche bevat alle smaken van de herfst; paddenstoelen, pompoen en noten. Hou je een stukje over? Neem het mee naar het werk als lunch de volgende dag!

> naar het recept: paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem

Hoe schil je een pompoen?

Pompoen pot pies

Vooral in Engeland eten ze maar al te graag een hartige pie, zeker in het najaar. Dit recept is bij onze buren dan ook een groot succes, en wij begrijpen helemaal waarom.

> naar het recept: pompoen pot pies

pompoen pot pies

Braadkip met fregola, pompoen en salie

Gebraden kip past erg goed bij de zoete en aardse smaak van pompoen. Combineer het met salie en fregola en je zet in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel.

> naar het recept: braadkip met fregola, pompoen en salie

Hoe schil je een pompoen?

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!