Advertentie
Het juiste gereedschap
Om een pompoen makkelijk te schillen, heb je maar een paar dingen nodig: een grote plank, een groot mes, een lepel en – het belangrijkste – een dunschiller. Gebruik voor het schillen van pompoen nooit een schilmesje maar altijd een dunschiller van zogenaamd Y-model, met een stevige greep in het midden en bovenaan een breed horizontaal mesje. Daarmee gaat het schillen van een pompoen het snelst, makkelijkst en veiligst!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe schil je een pompoen?
Heb je alle benodigdheden verzameld? Schil nu je pompoen in deze vier simpele stappen:
- Zet de pompoen staande op de plank en snijd hem van boven naar beneden doormidden. Probeer niet de steel te halveren, dat is veel harder dan het vruchtvlees en gaat dus veel moeilijker. Zet het mes net naast de steel en snijd de pompoen in een vloeiende beweging van boven naar beneden in tweeën.
- Leg de pompoenhelften met de bolle kant naar beneden op de plank en schraap er met een lepel de pitten uit.
- Draai de pompoenhelften om en snijd de steel(aanzet) en de harde onderkant van de pompoen eraf.
- Houd de pompoen met de snijkant naar beneden met één hand vast en schil met de andere hand met de dunschiller de schil eraf.
De ultieme truc om een pompoen te schillen
Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan is er deze ultieme truc! Zet de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op een magnetronbestendige schaal met een klein laagje water erin. Zet de pompoen in de magnetron en verhit op de hoogste stand ca. 5 minuten. Herhaal dit eventueel 1 of 2 keer, afhankelijk van de grootte van de pompoen. Door de verhitting wordt de schil zacht en kun je hem makkelijk eraf pellen met een dunschiller, een mesje of zelfs alleen met je handen. Laat de pompoen wel eerst iets afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt.
Lees ook: Zelf pompoenpitten roosteren – zo doe je dat
Aan de slag
Ben je al uitgespeeld met de pompoenklassiekers en op zoek naar wat nieuwe pompoeninspiratie? Deze heerlijke pompoenrecepten zijn nét even wat anders:
Paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem
Deze quiche bevat alle smaken van de herfst; paddenstoelen, pompoen en noten. Hou je een stukje over? Neem het mee naar het werk als lunch de volgende dag!
> naar het recept: paddenstoelen-pompoenquiche met notenbodem
Pompoen pot pies
Vooral in Engeland eten ze maar al te graag een hartige pie, zeker in het najaar. Dit recept is bij onze buren dan ook een groot succes, en wij begrijpen helemaal waarom.
> naar het recept: pompoen pot pies
Braadkip met fregola, pompoen en salie
Gebraden kip past erg goed bij de zoete en aardse smaak van pompoen. Combineer het met salie en fregola en je zet in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel.
> naar het recept: braadkip met fregola, pompoen en salie
Lees ook:
Verschillende soorten pompoen en wat je er mee kan doen
Kommetje geluk: vijf variaties pompoensoep
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Onze tips
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.